„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (43)

2004-iųjų birželio 18 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Tarptautinei kovos su rūkymu dienai

Toks vaizdelis turėtų
atgrasinti singapūriečius
nuo rūkymo
EPA-ELTA nuotrauka

Lietuvoje daugėja rūkančiųjų

Vilnius. Du trečdaliai rūkančių Lietuvos žmonių norėjo atsikratyti šio žalingo įpročio, tačiau tik penkiems nuošimčiams pabandžiusiųjų mesti pasisekė nerūkyti. Tokius duomenis Pasaulinės dienos be tabako proga primena Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad rūkymo išplitimas tiesiogiai susijęs su šalies pragyvenimo lygiu, gyventojų nedarbu ir išsilavinimu. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje rūko apie 10 proc. aukščiausiajai ir beveik 40 proc. žemiausiajai socialinei ekonominei grupei priskiriamų asmenų. Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad pas mus dažniausiai reguliariai rūko 35-44 metų vyrai ir 25-34 metų moterys. Palyginti 1994-aisiais, 1998-aisiais ir 2002 metais Lietuvoje atliktų sociologinių apklausų rezultatus, pastebima, jog rūkančių paauglių skaičius išaugo daugiau nei du kartus. 2002 metų duomenimis, rūkė 5 procentai vienuolikamečių ir 47 procentai penkiolikmečių berniukų (iš jų 27 procentų - kasdien). Taip pat rūkė 2 procentai vienuolikamečių ir 30 procentų penkiolikamečių mergaičių. Net 89 proc. penkiolikmečių berniukų ir 73 proc. to paties amžiaus mergaičių buvo bandę rūkyti.

Efektyviausia kova su jaunimo girtavimu ir rūkymu - baudos

Vilnius. Efektyviausia priemonė, siekiant apsaugoti jaunąją kartą nuo alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių vartojimo, yra baudos, mano daugiausia Lietuvos gyventojų. Viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Spinter” apklausos duomenimis, gyventojai mano, kad veiksmingiausia yra bausti asmenis, įtraukiančius nepilnamečius į svaigalų vartojimą. Taikyti tokį kovos būdą siūlo 20,2 proc. respondentų. Truputį mažiau - 16,4 proc. apklaustųjų yra įsitikinę, kad geriausia su girtavimu ir rūkymu kovoti švietėjiška veikla - prevencijos programomis mokymo bei kitose įstaigose. Už sankcijų taikymą patiems nepilnamečiams bei jų tėvams yra 15,5 proc. apklaustųjų. Didelėmis piniginėmis baudomis bausti prekybininkus ir tokiu būdu užtikrinti tinkamą jaunimo apsaugą nuo girtavimo ir rūkymo siūlo 15,8 proc. respondentų, o didelėmis baudomis bausti kasininkus ir pardavėjus už alkoholio ar tabako nepilnamečiams pardavimą - 8,1 proc. apklaustųjų. Prieš girtavimą kovoti jaunimo užimtumo didinimu siūlo 7,6 proc. apklausos dalyvių, o iš prekybos įmonių be teismo atimti prekybos licenciją, jei prekybininkai parduoda šių gaminių nepilnamečiams, - 7 procentai.

Rūkymas stumia žmones į skurdą

Manila. Rūkymas stumia milijonus žmonių ir tautų į skurdą, įspėjo Pasaulio sveikatos organizacija. PSO liūdnai pareiškė, jog jei tabako vartojimo populiarumas pasaulyje nepasikeis, iki 2025 metų rūkalių skaičius visame pasaulyje padidės nuo dabar esančių 1,3 mlrd. iki 1,7 mlrd. „Rūkymas veda į skurdą, nes dėl jo prarandamos pajamos, mažėja darbingumas, kyla ligos, nuo tabako sukeliamų ligų mirštama. Taigi susiformuoja užburtas ratas, iš kurio yra sunku ištrūkti”, - teigė Maniloje įsikūręs PSO Ramiojo vandenyno regioninis skyrius. „Tabakui išleidžiami pinigai, o būtinosioms reikmėms - maistui, būstui, išsilavinimui ir sveikatos priežiūrai - jų stinga”, - pridūrė organizacija.

PSO regioninis biuras citavo preliminarius tebevykstančio tyrimo trijose Vietnamo provincijose rezultatus. Čia rūkaliai išleidžia 3,6 karto daugiau pinigų tabakui nei šveitimui, 2,5 karto daugiau nei drabužiams ir 1,9 karto daugiau nei sveikatos apsaugai.

Valstybės patiria didžiulius nuostolius dėl didelių sveikatos priežiūros išlaidų bei mažo produktyvumo, kurį lemia rūkymo sukeltos ligos ir ankstyvas mirtingumas. Anot PSO, Vakarų Ramiojo vandenyno regione yra „daugiausia rūkalių, daugiausia rūkančių vyrų, o rūkyti pradedančių moterų ir vaikų skaičius auga sparčiausiai”, palyginti su kitomis pasaulio vietomis. „Tiek išsivysčiusiose, tiek besivystančiose Vakarų Ramiojo vandenyno regiono šalyse tabako vartojimas sukelia arba komplikuoja chroniškas ligas, kurios sudaro 18 proc. visų susirgimų”, - teigė organizacija. PSO įspėjo, kad iki 2030 metų rūkymo sukeltų mirčių skaičius Azijoje turėtų išaugti keturis kartus, palyginti su prognozuojamu 50 proc. augimu tuo pačiu laikotarpiu išsivysčiusiose valstybėse.

Šiuo metu nuo rūkymo sukeltų ligų visame pasaulyje kasmet miršta apie 5 mln. žmonių, iš kurių 20 proc. - Vakarų Ramiojo vandenyno regione. Jei vyriausybės nesugebės išspręsti rūkymo problemos, skurdas padidės. Organizacija paragino valstybes ratifikuoti Jungtinių Tautų konvenciją, kuria siekiama kontroliuoti tabako rūkymą. PSO atmetė tabako pramonės teigimus, esą ji padeda ūkiui, kurdama darbo vietas bei mokėdama mokesčius. „Tabako indėlį į ekonomiką nusveria namų ūkių, visuomenės sveikatos, aplinkos ir nacionalinių ūkių sąnaudos”, - teigė PSO.

Airija skelbia įstatymo, draudžiančio rūkyti, sėkmę

Dublinas. Airija savo įstatymą, nukreiptą prieš rūkymą, pavadino sėkmingu, kai šalies Tabako kontrolės tarnybos (TKT) tyrimas parodė, kad beveik visose darbo vietose kovo mėnesį įdiegto naujojo įstatymo paisoma. „Sėkmingas naujojo įstatymo pritaikymas atspindi visuomenės gerą valią ir tai, kad ji pasisako už sveiką, nerūkančią aplinką darbovietėse”, - teigė sveikatos apsaugos ministras Maiklas Martinas.

Airija kovo 29 dieną uždraudė rūkyti darbovietėse ir tapo pirmąja tokį draudimą ėmusia taikyti valstybe pasaulyje. Norvegija birželio 1-ąją tapo antrąja tokia šalimi.

TKT pareiškime pažymėta, kad 97 proc. darboviečių, kuriose per mėnesį po draudimo įvedimo buvo atlikti tyrimai, nė vienas žmogus nebuvo sučiuptas rūkantis ir nerasta įrodymų, jog draudimas buvo pažeistas. Du trečdaliai tyrimų buvo atlikti baruose ir restoranuose. Nustatyta, kad 96 proc. šių institucijų laikėsi įstatymo. Barų savininkai iš pradžių griežtai prieštaravo draudimui rūkyti, teigdami, kad bus sunku visuomenę priversti jo laikytis ir kad jis pakenks verslui.

Taip pat pateiktos dviejų rinkos apklausų, kuriomis aiškintasi, koks visuomenės požiūris į draudimą, išvados. Viena iš apklausų buvo atlikta prieš pat draudimo įvedimą, antroji - po mėnesio. „Tyrimas rodo, kad, įvedus naująjį įstatymą, baruose ir aludėse šiek tiek padaugėjo nerūkančių lankytojų, o rūkančiųjų išliko tiek pat”, - teigė vyriausiasis TKT tyrėjas Deivas Molojus.

Cigarečių pakeliai bus ,,puošiami“ mirties ženklais

Singapūras. Mirties, dūlėjimo ženklus ir kitokias baisybes nuo rugpjūčio 1 dienos pamatys rūkantys singapūriečiai, perkantys cigaretes. Nuo tos dienos įsigalios įstatymas, reikalaujantis, kad ant pakelių būtų spausdinami spalvoti vaizdai, kurie turėtų atgrasinti žmones nuo rūkymo.

Išpuvę dantys, ligų iškraipyti organai, gležnas kūdikis, rūkalius mirties patale - panašūs vaizdeliai dengs vieną pakelio pusę, aiškino Singapūro sveikatingumo tarnybos atstovė. Dar bus ir apie rūkymo žalą perspėjančių užrašų.

Naujasis įstatymas, priimtas parlamente pernai, atspindi nesiliaujančias vyriausybės pastangas įdiegti tokį gyvenimo stilių, kuriame nebūtų vietos rūkymui. Anot pareigūnų, šalyje kasdien nuo tabako miršta po septynis žmones.

“Rūkantieji jau žino apie žalingas rūkymo pasekmes”, - sako septynerius metus rūkanti 25 metų Agnes Čin. „Joks vaizdas ar užrašas ant pakelio neprives mūsų atsisakyti rūkymo”, - tvirtino ji.

Singapūre jau draudžiama rūkyti viešajame transporte, liftuose, teatruose, vyriausybės įstaigose, oro gerinimo sistemas turinčiuose restoranuose bei prekybos centruose. Rūkyti draudžiama ir eilėse, jei stovi bent du žmonės, pavyzdžiui, taksi stotelėse.

Be to, cigarečių kainos čia nuolat kyla, tabako reklama draudžiama nuo aštuntojo XX a. dešimtmečio, atšauktas dvylika metų galiojęs draudimas kramtomajai gumai, kad norintieji mesti rūkyti galėtų čiaumoti nikotinu prisotintą kramtomąją gumą.

Kanadoje ir Brazilijoje ant cigarečių pakelių jau piešiami atgrasinantys paveiksliukai. Kanadoje tabako vartojimas smuko 3,4 procento.

Singapūre rūkalių skaičius vis mažėja - nuo 20 procentų rūkančiųjų 1984 metais iki 14 procentų 2001 metais. Tačiau rūkančių jaunų panelių daugėja.

PSO duomenimis, pasaulyje kasmet tabakas tampa mirties priežastimi penkiems milijonams žmonių. Jei dabartinė rūkymo tendencija išliks, 2025 metais mirštančių nuo tabako bus apie 10 milijonų.

Turkmėnijoje už rūkymą viešoje vietoje
skiriama minimalios algos dydžio bauda

Ašchabadas. Turkmėnijoje už rūkymą viešoje vietoje skiriama minimalios algos dydžio bauda. Šioje Vidurinės Azijos šalyje ji sudaro 250 tūkstančių manatų (apie 50 dolerių pagal oficialų kursą). „Gyventojai plačiai remia nuo 2000 metų galiojantį prezidento įsaką dėl draudimo rūkyti”, - buvo teigiama per mitingą Ašchabado medicinos institute.

Pagal įsaką, rūkyti draudžiama ministerijose, žinybose, įstaigose, karinėse dalyse, mokyklose, kino teatruose, visuomeniniame transporte ir t.t.

Sostinės policijos duomenimis, kol kas nubausta nedaug žmonių. Auklėjimo tikslais baudos kartais skiriamos jaunuoliams, taip pat atvykėliams, kurie nieko nėra girdėję apie šį draudimą.

Pagal dpa-Reuters-ITAR-TASS-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija