„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (43)

2004-iųjų birželio 18 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Mokiniai teigiamai vertina
kunigo paskaitas

Ukmergės „Šilo“ vidurinėje mokykloje direktoriaus pavaduotojos R.Gelūnienės kvietimu lankėsi Domeikavos klebonas kun. Robertas Skrinskas. Dvasininkas 10-11 klasių mokiniams vedė paskaitą apie girtavimo, rūkymo, narkotikų, abortų žalą paauglystėje, kalbėjo apie skaistumą iki vedybų. Po efektingos paskaitos, kurios metu buvo demonstruojamos skaidrės bei kitos vaizdinės priemonės, kunigas pakvietė jaunimą pasirašyti skaistumo knygoje ir sulaukė jaunimo pritarimo.

Kun. R.Skrinskas paskaitą pradėjo žodžiais, jog kiekvienas žmogus turi būti sąžiningas pats sau, papasakojo, kas paskatino pasirinkti dvasininko kelią. Apie šią paskaitą savo mintimis mielai pasidalijo „Šilo“ vidurinės mokyklos mokiniai.

„Kunigo paskaita įsirėžė į mano atmintį ir paliko gilų pėdsaką. Aš žinojau, kad narkotikai – tai mirtį nešantis „vaisius“, kad aborto metu žūsta dar pasaulio neišvydusi gyvybė. Tačiau realiai net neįsivaizdavau, kiek tai pavojinga. Kunigo pateikta medžiaga privertė mane ne tik bodėtis narkotikais, bet ir bjaurėtis jais, neapkęsti visa siela. Dabar suvokiau žmonių abejingumą ir nužmogėjimą vaisiaus valymo metu. Manau, jog tos, kurios šitaip elgiasi, ryžtasi šiam žingsniui, vargu ar randa pasiteisinimą...

Mano nuomone, šios paskaitos yra labai vertingos, nes parodo visas negatyvias pasekmes, priverčia jaunimą susimąstyti ir taip nedaryti”.

Liudmila Bulko, 10 kl.

 

“Mano nuomone, labai gerai, kad mokykloje lankėsi kunigas. Šios paskaitos ir vaizdinės priemonės daugumai mokinių duos naudos. Manau, kad mokiniai supras, kokią žalą sau daro vartodami alkoholį, rūkydami cigaretes. Nesitikėjome, kad tokias baisias žaizdas palieka narkotikų vartojimas. Labai pagailo neįgalių vaikų, kurie tokie tapo dėl tėvų girtavimo”.

Vaida Kaselytė, 10 kl.

 

„Kunigo paskaitos buvo labai įdomios ir man patiko. Iki šiol aš net negalvojau, kad visi svaigalai vienodai veikia jauną organizmą, kad alkoholis ir narkotikai sukelia seksualines problemas, mažėja gimstamumas arba gimsta nesveiki vaikai“.

Marius Stundys, 11 kl.

 

„Manau, kad tokios paskaitos – naudingos. Kai kurių dalykų nežinojau, ypač to, jog vartojant alkoholį gali gimti luoši vaikai. Pageidaučiau, kad tokios paskaitos būtų vedamos atskirai vaikinams ir merginoms, o ne kartu. Paskaita patiko”.

Agata Kozlovskaja, 10 kl.

 

„Paskaita paliko neišdildomą įspūdį ir sukrėtė iki pat sielos gelmių. Parodyti vaizdai buvo kraupūs, sunku be emocijų žvelgti į suluošintą žmogaus gyvenimą. Eidama į paskaitą tikėjausi išgirsti pamokslą apie Dievą ir beribį jo gerumą, o čia teko akis į akį susidurti su kraupia tiesa. Juk kasdien gatvėse nuo narkotikų miršta šimtai žmonių, motinų įsčiose nustoja plakusios mažos širdelės. Tai – mūsų gyvenimo kasdienybė, kurią kartais stengiamės nustumti į patį tolimiausią sielos kampelį. Ši paskaita man patiko, nes buvo paliestos pačios opiausios mūsų dienų problemos ir atvirai pažvelgta į žalingų įpročių pasekmes. Parodytos skaidrės sukėlė daugybę emocijų bei privertė atsakingiau pažvelgti į save. Pasakojimas buvo gyvas ir įdomus”.

Jelena Žitlinskaitė, 10 kl.

 

„Kunigo nuomonė labai kategoriška. Jis nusistatęs prieš šių laikų jaunimo gyvenimo stilių. Kunigas labai nuosekliai išdėstė apie alkoholio, tabako ir narkotikų žalą jaunam organizmui. Aš susidariau visai kitą nuomonę apie tai. Anksčiau nemaniau, kad tabako ar alkoholio vartojimas yra toks pavojingas.

Taip pat daug naujo sužinojau apie nėštumo nutraukimą – abortą. Be to, kunigas davė labai daug naudingų patarimų, kad nenuklystume pagundos keliais. Šis susitikimas man buvo naudingas”.

Vytautas TuŠas, 11 kl.

 

„Po šio susitikimo aš supratau tikrąją alkoholio ir narkotikų žalą mūsų organizmui. Iki šiol man neatrodė, jog tai yra taip rimta ir pavojinga. Aš daug naujo sužinojau apie šių medžiagų poveikį ir priklausomybę nuo jų. Kunigas davė daug naudingų patarimų, ir aš supratau, kad neturiu būti toks, kaip visi, o privalau būti savimi”.

Dainius Barkauskas, 11 kl.

 

Parengė Jolita ŽURAUSKIENĖ

Ukmergė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija