„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.9 (46)

2004-iųjų rugsėjo 10 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Gyvybės etikos prioritetas
visuomenės reikaluose

Mindaugas BUIKA

Vašingtono arkivyskupas
kardinolas
Teodoras Makarikas

Paklaustas, koks svarbiausias principas, kuriuo turėtų vadovautis katalikai priimdami politinius sprendimus, Jungtinių Valstijų sostinės Vašingtono arkivyskupas kardinolas Teodoras Makarikas, vadovavęs komisijai, rengusiai pastarojo meto episkopato dokumentą dėl šalies tikinčiųjų dalyvavimo viešajame gyvenime, viename interviu sakė: „Pirmiausia yra pagarba gyvybei, tai turėtų būti kiekvienos politinės diskusijos ir kiekvieno sprendimo pagrindas“. Kardinolas taip pat paaiškino, jog katalikai politikai bei jų rinkėjai savo veiksmuose turi teisę į „sąžinės laisvę, bet tik po to, kai išsamiai susipažįsta su Bažnyčios mokymu“.


Žmogaus gyvybė neliečiama nuo prasidėjimo momento iki mirties

Didžiausia žmogiška vertybė - gyvenimas ir gyvybė. Šių dienų visuomenei, leidusiai įsikeroti konsumizmui ir hedonizmui, tenka nuolat priminti šias neįkainojamas vertybes - gyvenimą ir gyvybę, gaunamas iš Dievo rankų, ir, kaip tokias, gerbtinas ir puoselėtinas. Katalikų Bažnyčios pozicija dėl žmogaus gyvybės visada buvo aiški ir vienareikšmiška - žmogaus gyvybė yra neliečiama nuo prasidėjimo momento iki natūralios mirties. Tačiau sekuliarizmo persmelktoje visuomenėje vis akivaizdesne tampa tendencija žmogaus gyvenimą prilyginti bet kokiam kitam vartojamam daiktui. Teigiama, kad žmogus yra savo gyvenimo savininkas bei šeimininkas ir gali bei turi teisę to gyvenimo atsisakyti, kada jis tampa nebetinkamas. Bažnyčia tiki, kad gyvenimas iš esmės skiriasi nuo visų kitų žmogaus vartojamų produktų ar daiktų: gyvenimas kyla iš Dievo ir žmogus nėra gyvenimo savininkas.


Narkomanija – šių dienų jaunimo rykštė

Marytė GUSTAINIENĖ,

Kauno V.Kudirkos vidurinės mokyklos
lietuvių kalbos mokytoja metodininkė

Narkomanija – viena didžiausių blogybių, tykančių šių dienų jaunimo. Ji ypač paplito per pastaruosius kelerius metus, kai ypač padaugėjo narkomanų ir juos platinančių prekeivių. Žinoma, narkotikų apyvarta yra viena pelningiausių nelegalaus verslo šakų. Tačiau pastebėtina, kad narkomanija sąlygoja daugybę kitų neigiamų reiškinių visuomenėje – nusikalstamumą, pavojingų ligų plitimą ir pan. Pavyzdžiui, iš spaudoje pateikiamų policijos suvestinių pastebima, kad Lietuvoje didėja narkomanijos problema. Šalyje 2001 metais už nelegalią narkotikų apyvartą iškeltos 1039 baudžiamosios bylos. Šis skaičius sudaro 1,3 proc. visų Lietuvoje užregistruotų nusikaltimų. Didžiausias užregistruotų nusikaltimų, susijusių su narkotikais, skaičius Vilniuje – 365 ir Klaipėdoje – 168. Šiuose miestuose paklausą turi brangesni narkotikai (heroinas, amfetaminas, kokainas). Tai lemia didelis gyventojų, pramogų vietų skaičius, aukštesnis nei kituose miestuose pragyvenimo lygis.


Paukščiai grįžta ne visi

Eina jaunuolis su mergina užmiesčio keliuku ir mato, kaip du paaugliai muša kokių aštuonerių metų vaiką. Užpuolikai stengiasi atimti iš jo naujutėlaitį krepšinio kamuolį. Tas spiegia, iš paskutiniųjų gina ką tik gautą dėdės dovaną, o paaugliai kumščiuoja, spardo, paskui partrenkia ant žemės.

- Reikia jį apginti, - sako mergina ir maldaujančiomis akimis įsisiurbia į jaunuolį.

- Tesižino, - atsainiai prataria jaunuolis.

- Ar tau negaila to vaikelio? - nustebusi klausia mergina.

Bet šis tik galvą pamuisto ir nutempia pasimetusią merginą tolyn nuo nelemto įvykio vietos.


Kaip Stasys žmonos ieškojo

Nebetekęs vilties susirasti antrąją pusę, Stasys padavė skelbimą į laikraštį. Po to gavo labai daug laiškų. Mirgėte mirgėjo laikraštyje moterų, kurios ieškojo draugo, paduoti skelbimai. Pasiskelbusios esančios kaip tik tokios, kokios jam ir reikia, moterys ieškojo gero draugo: negeriančio, nerūkančio, neteisto. Tik turtingo… Stasys rinkosi draugę pagal paduotą skelbimą. Vienos parašė, kitos paskambino. Keletas aplankė Stasiuką, pas kitas nuvažiavo jis. Moterys atvažiuoja, pasižiūri, kad namelis be patogumų, miestelio pakraštyje, jaunikis lėtas, išvažiuoja ir daugiau neberašo.


Gyvenimas be Dievo palaiminimo

Jau ir taip Lietuvoje palaidas gyvenimas. Ar galima pavadinti šeima, kai vyras ir moteris gyvena susidėję, savo santuokos neįregistravę bažnyčioje? Tikrai tai nėra šeima. Ko tik dabar nemato vaikai – tėvų girtuoklystę, ištvirkavimą, smurtą... Gerai, jei vaikai patys nepasuka tėvų pėdomis. Juk tokie tėvai už savo vaikus tikrai nesimeldžia, niekas jiems nepasakoja apie artimo meilę. Ne vienas su pašaipa žiūri į tokius varguolius, bet nevalia taip elgtis. Reikia atriekti duonos riekę šitam vaikui, jo neatstumti. Deja, tokių nelaimingų vaikų vis daugėja. Ir kaip jų nedaugės, jei pati Vyriausybė skatina gyvenimą susidėjus. Na, jie vadina tik kitaip – partnerystės įstatymu.


Savižudybių skaičiumi garsėjančia Lietuva susidomėjo BBC televizija

Europoje savižudybių skaičiumi pirmaujančios Lietuvos problemos sudomino Didžiosios Britanijos visuomeninės televizijos BBC kūrybinę grupę. Apie savižudybių prevenciją Lietuvoje BBC žurnalistai kalbėjosi su sveikatos apsaugos ministru Juozu Oleku. „Lietuvoje iš tiesų daug savižudybių, tačiau bandome šią problemą spręsti. Turime patvirtinę savižudybių prevencijos, kitų profilaktinių programų”, - sakė ministras J. Olekas.


Rūkoriaus našlei tabako bendrovė turės sumokėti milijoninę kompensaciją

Jungtinių Amerikos Valstijų Bruklino rajono teismas nurodė vienai tabako bendrovei bei dviem šakinėms organizacijoms - Tabako produkcijos tyrimo tarybai ir Tabako institutui - išmokėti 20 mln. JAV dolerių kompensaciją nuo plaučių vėžio mirusio rūkoriaus našlei. Toks teisėjų sprendimas, kai tabako bendrovei skiriamos konkrečios sankcijos dėl rūkymo sukeltos žalos žmogaus sveikatai, tapo pirmuoju precedentu Niujorko teismų praktikoje.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija