„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (50)

2005-iųjų sausio 21 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Šeimos centro savanoriai ilgisi aktyvesnės veiklos

Utenos parapijos Šeimos
centro vadovė
Danguolė Stunžėnienė

Panevėžio vyskupijos Utenos dekanato Šeimos centrui, kuriame dirba vien savanoriai, vadovauja Danguolė STUNŽĖNIENĖ. Su ja apie Šeimos centro veiklą kalbėjosi Rūta JONUŠKIENĖ.

Šeimas kuria brandesnio amžiaus, išsilavinę, dirbantys žmonės

Kokia pagrindinė Šeimos centro veikla?

Pagrindinė mūsų veikla yra parengti sužadėtinius Santuokos sakramentui. Šiais metais mokymų ir paskaitų išklausė 80 porų. Džiugu, kad beveik pusė porų tuokiasi ne vien Civilinės metrikacijos skyriuje, bet ir bažnyčioje. Tačiau porų, kuriančių šeimas, kasmet mažėja - atsivėrė Eurpos Sąjungos erdvė, daug jaunų žmonių išvyksta gyventi ir dirbti į užsienį.

Kokio amžiaus žmonės kuria šeimas? Kaip jie planuoja būsimą bendrą gyvenimą?

Pastebėjome, jog pastaraisiais metais šeimas kuria brandesnio amžiaus žmonės, sulaukę 23 ir daugiau metų, o prieš keletą metų tuokdavosi gerokai jaunesni. Pagal anketines apklausas fiksuojame, kad ir draugystė trunka ilgiau - nuo pusmečio iki dvejų ar trejų, o kartais ir daugiau metų. Dauguma sutuoktinių yra baigę vidurinį, aukštesnįjį arba aukštąjį mokslą, vis mažėja porų , baigusių tik pagrindinę mokyklą.

Pildydami kursų baigimo pažymėjimus, sutuoktiniai nurodo, kad gyvens atskirai nuo tėvų, nes būsimieji jaunavedžiai dažniausiai jau esti įgiję specialybę, dirba ir tik vienas kitas studijuoja. Manau, jog šeimos socialinė padėtis ir nepriklausomybė nuo tėvų yra labai svarbus veiksnys, padedantis lengviau išgyventi šeimos krizes.

Paskaitos būsimiesiems sutuoktiniams tradiciškai skaitomos pagal Vyskupų Konferencijos nutarimą ir aprobuotą kursų programą. Kalbama apie šeimą psichologiniu ir socialiniu požiūriais, šeimos planavimą, Santuokos sakramentą, patariama, kaip išsaugoti šeimą.

Parodose - vaikų, jaunimo ir suaugusiųjų pomėgiai

Šeimos centre nuolat vyksta įvairios parodos. Papasakokite apie jas plačiau.

Kas mėnesį Šeimos centre vyksta naujos parodos, kurių tikslas yra parodyti vaikų, jaunimo ir suaugusiųjų pomėgius šeimoje. Šiais metais vyko centre dirbančių savanorių Skaistės Diškevičienės, Aldonos Grigaravičienė, Reginos Bajoraitės ir kitų rankdarbių - takelių, siuvinėtų paveikslų, nėrinių - paroda „Sugrįžki, jaunyste“.

. Siuvinėtus paveikslus, austines juostas, siūtus žaislus eksponavo seserys Edita ir Renata Bugvilionytės, Liuda Kišūnienė iš Nolėnų kaimo, Virginija Urbonienė iš Juškėnų kaimo. Kolekcininkas Raimundas Šiaučiūnas pristatė prieškario laikų lietuviškų pinigų kolekciją, Edita Bugvilionytė bei Šarūnas Liesis - piešinių parodas. Eksponuojama tautodailininkės Astos Ramoškienės šventinių floristinių atvirukų paroda. Šiuo metu dar galima pamatyti mokyklos - darželio „Eglutė“ pirmų-ketvirtų klasių moksleivių plėštinių aplikacijų parodą.

Parodas noriai lanko pradinių klasių moksleiviai su mokytojomis, rašo atsiliepimus. Mes autoriams įteikiame padėkas. Tik gaila, kad parapijos žmonės dar per mažai domisi bažnytinių organizacijų veikla ir pas mus užsuka retokai.

Moka saugoti paslaptis

Su kokiomis problemomis galima užsukti į Šeimos centrą?

Teisininkas Simonas Petniūnas teikia nemokamas teisines konsultacijas dėl žemės nuosavybės grąžinimo ir įteisinimo, testamentų rašymo ir panaikinimo ir kt. Šįmet buvo suteikta per 30 tokių konsultacijų, kurios yra nemenka parama sunkiai besiverčiančioms šeimoms.

Labai norėtume, kad centro veikla būtų gyvesnė, nes šeima ir jos problemos jaudina daugybę žmonių. Pas mus galima pasikalbėti, pasitarti, pasiguosti, gauti psichiologinę pagalbą, rasti dvasios stiprybės.

Mūsų Šeimos centras yra gausiausias Panevėžio vyskupijoje, jame dirba dešimt savanorių pasauliečių nuo 27 iki 75 metų. Kartais žmogui, susidūrusiam su jam neįveikiama problema, užtenka tik gero patarimo ar žmogaus, kuris jį išklausytų. Mes mokame saugoti paslaptis ir niekam jų neišduodame.

Planuojame plėsti savo veiklą. Skaistė Diškevičienė „Saulės“ gimnazijoje subūrė jaunimo grupę ir rengia pokalbius bei diskusijas aktualiais klausimais. Šiais metais pirmąkart organizavome renginį Gyvybės dienai, kuris, manau, taps tradicinis. Pažymėjome Pasaulinę sveikatos dieną. Kas mėnesį apie savo veiklą informuojame Panevėžio vyskupiją.

Savanoriškai veiklai skiria laisvalaikį

Kokie žmonės dirba Šeimos centre?

Esu dėkinga visiems, kurie aukoja savo laisvalaikio valandas kilniai savanoriškai veiklai. Nuo 1997 metų centre dirba S.Petniūnas, Irena Stanislava Bražėnienė, Regina Bliznikienė, Birutė Žentilienė, Aldona Grigaravičienė, S.Diškevičienė, Regina Bajoraitė ir kiti. Šeimos centro veiklą remia parapijos klebonas kun. Saulius Kalvaitis ir kiti kunigai, o paskaitų paklausyti kartais atvyksta žmonės net iš Zarasų, Ignalinos, Anykščių rajonų.

Aktyviai dalyvaujame Lietuvos šeimos centro rengiamuose seminaruose, keliame kvalifikaciją, o prieš didžiąsias šventes - šv. Kalėdas ir šv. Velykas - susirenkame kartu, pasidžiaugiame vieni kitais, planuojame veiklą, aptariame darbus, skaitome poeziją. Esame tarsi šeima, kurią sieja bendri siekiai ir noras daryti gerus darbus.

Dėkoju už pokalbį.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija