„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (50)

2005-iųjų sausio 21 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Mažoji šventovė – šeima

Inesė RATNIKAITĖ

Bendra šeimų šventės
dalyvių giesmė. Centre -
Šiaulių vyskupas
Eugenijus Bartulis

„Šeima – langas Dievo žvilgsniui”. Taip Šiaulių vyskupijos Šeimos centras pavadino jau penktąją šeimų šventę. Į ją sausio 9 dieną susirinko šeimos iš Joniškio, Kelmės, Radviliškio, Pakruojo, Šiaulių dekanatų. Susirinko pabūti kartu, pasidalyti, pasistiprinti gyvuoju Dievo žodžiu. Šeimoms skirtos iškilmės prasidėjo šv. Mišiomis. Jas Katedroje aukojo bei pamokslą sakė Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Jis pasidžiaugė, jog šeimų šventė sutapo su Kristaus krikšto iškilmėmis. Teigdamas, kad šeimoje neįsivaizduojamas gyvenimas be kūdikio krikšto, ganytojas išsakė troškimą, kad kuo daugiau vaikų krykštautų šeimoje, kad kuo laimingesni jie būtų ir kad kuo nuoširdžiau pasirengtų žemiško gyvenimo kelionei ir susitikimui Dangaus Tėvynėje. Vyskupas kvietė atkreipti dėmesį į krikšto tėvus, be kurių vaikas negali tapti antgamtinio Dievo karalystės gyvenimo kūdikiu. Ganytojas ragino neatidėlioti vaikų krikšto, kad jie kuo greičiau išsilaisvintų iš gimtosios nuodėmės vergijos ir taptų laisvais Dievo vaikais. Su rūpesčiu kalbėjo apie jaunas šeimas, nenorinčias prisiartinti prie altoriaus Santuokos sakramentui. „Tik tos šeimos, kurios sujungia širdis prie altoriaus, jaus atsakomybę už vaikų auklėjimą”, - sakė vyskupas ir kvietė šeimas šv. Mišių metu prašyti Dievo ištvermės, kad, davę priesaiką prie altoriaus, galėtų ją ištesėti.

Per šventę sutuoktiniai atnaujino Santuokos sakramento priesaiką, trokšdami, kad šeimos būtų ištikimos, garbingos ir šventos. Kad visi galėtų prikelti Lietuvą naujam meilės, tiesos, džiaugsmo ir šventumo gyvenimui.

Po šv. Mišių iškilminga eisena, grojant dūdų orkestrui, ėjo į kino ir kultūros centrą „Saulė”, kur tęsėsi šventinė programa. Programos vedėjai Ingrida ir Hubertas pasveikino atvykusias šeimas bei garbės svečius: šventės įkvėpėją Šiaulių vyskupą E.Bartulį bei Šiaulių merą Vytautą Juškų, padėjusį šeimų šventę paversti realybe.

Meninę programą senovine giesme pradėjo Šv. Cecilijos ansamblis, vadovaujamas Rolandos Kalakauskienės. Šiltai į susirinkusiuosius kreipėsi vyskupijos ganytojas: „Šeima – tai mažoji šventovė, kurioje tyloje, meilėje ir nepaprastame džiaugsme auga ir stiprėja mūsų tautos jaunoji karta... Žmogus nėra medis. Jam reikia ir Dievo, ir tikėjimo, ir amžinųjų dalykų. Todėl šis mūsų susitikimas tegul dar labiau paskatina kiekvieną augti tikėjime, meilėje ir šventume. Mes žinome, kad mums Viešpatį padovanojo dangiškoji motina Marija, kurią mes visada prisimename Naujųjų metų pirmąją dieną”.

Bendrą giesmę keitė berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis” (vad. Remigijus Adomaitis) atliekami kūriniai. Jaunimo studija pakvietė į Bebenčiuko pasaką, kurioje džiaugsmingai dalyvavo vaikai. Jų tėveliai tuo metu klausėsi šeimų judėjimo pradininkės Nijolės Liobikienės pranešimo. Docentė pastebėjo, kad Lietuvoje šeima išgyvena revoliuciją. Kiekviena revoliucija susijusi su permainom ir, šalia gerų, atneša ir neigiamų dalykų. Galima labai greitai paklysti, todėl šeimoms, pasimetusioms sudėtingame gyvenimo kelyje, reikia aiškaus švyturio. Docentė pabrėžė, jog šeimos pagrindas yra moters ir vyro ryšys. Sutuoktinių gyvenimas - lyg kopimas į kalną. Daug svarbiau abiem sutuoktiniams, susirišus viena virve, įlipti į Šatriją, nei vienam iš jų atsiskyrus įkopti į Everestą.

Aldonos Masėnienės vadovaujamas choreografinis kolektyvas „Želmenėliai” glaudžius šeimos tarpusavio santykius išreiškė šokiu. Kun. Algimantas Gudaitis, SJ, vardijo šeimos dovanas, gautas iš Švč. Trejybės: kurti, mylėti, tarnauti. Kunigas pastebėjo, kad suteikdamas šias dovanas Dievas nepasilieka nuošaly. Jis yra šalia ir nori veikti kartu. Veikdamas kartu Dievas kiekvienam suteikia laisvę. Kaip Švč. Trejybėje kiekvienas asmuo yra atskiras, taip ir kiekvieną žmogų Dievas mato kaip atskirą asmenį. Jis duoda erdvę, laisvę kiekvienam ir kviečia mus taip pat vienas kitam palikti erdvės.

Pjesės „Tevjė pienininkas” ištrauka, atliekama Šiaulių dramos teatro aktorių, menine kalba nusakė meilės svarbą santuokoje, apibūdino gyvenimą šeimoje pasikliaujant Dievo valia.

Šiaulių miesto meras V.Juškus linkėjo įsiklausyti į šventės metu pasakytus žodžius ir auklėti jaunąją kartą katalikiška dvasia. „Linkiu visokeriopos sėkmės jums jūsų šeimose, kad mūsų miestas iš tiesų būtų visavertis, visapusiškas ir darnios šeimos vertintų katalikiškas vertybes”, - sakė meras.

Spalvų muzikos orkestras „Goda” (vad. Natalija Pugačienė ir Ilona Budovaitė) kvietė klausytis širdimi ir pamatyti spalvas: ant scenos, šalia savęs, savyje.

Visa, kas gražu, baigiasi pernelyg greit. Taip atsitiko ir šeimų šventėje. Paskutine giesme susirinkusieji linkėjo vieni kitiems Dievo palaimos, kad ji lydėtų visus metus, iki kito susitikimo.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija