„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (50)

2005-iųjų sausio 21 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Ateitininkai – prieš amoralumo propagavimą TV programose

Ateitininkų federacijos valdyba (pirm. Liutauras Serapinas) priėmė kreipimąsi „Lietuvos Caritas“ generaliniam direktoriui kun. Robertui Grigui dėl amoralių veiksmų propagavimo televizijos programose. Dokumente atkreipiamas dėmesys, kad Lietuvos komercinių televizijų transliuojamų naktinių programų metu tiesiogiai į eterį yra siunčiamos trumposios žinutės (SMS), kurios atvirai skelbia apie teikiamas seksualines paslaugas. Šias žinutes, kupinas vulgarių posakių ir necenzūrinių žodžių, ne tik skaito, bet ir rašo nepilnamečiai asmenys, kurie atvirai už atlygį siūlosi suteikti seksualines paslaugas.

Pagal Lietuvos Respublikos Visuomenės informavimo įstatymą draudžiama skelbti informaciją, kurioje platinamos, propaguojamos ar reklamuojamos seksualinės paslaugos. O svarbiausia, tokio turinio informacija daro neigiamą poveikį nepilnamečių fiziniam, protiniam ir moraliniam vystymuisi.

Kreipimesi primenama, kad 2004 m. liepos 21 d. Ateitininkų federacija kreipėsi į LR prezidentą V. Adamkų, LR Seimo pirmininką A. Paulauską, LR ministrą pirmininką A. M. Brazauską, Lietuvos radijo ir televizijos komisiją, Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją ir Žurnalistų etikos inspektorių, kitas valstybės institucijas, atsakingas už Visuomenės informavimo ir Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymų vykdymą. Ateitininkų federacija pareikalavo, kad nedelsiant būtų imtasi priemonių dėl tokio turinio laidų transliacijų uždraudimo, paragino, kad atsakingos žinybos peržiūrėtų LR įstatymus ir imtųsi veiksmingų priemonių toms spragoms panaikinti, nes jomis komercinės televizijos naudojasi siekdamos pelno. Tuo pačiu prašoma įpareigoti visuomeninį transliuotoją aktyviau ir ir išsamiau teikti visuomenei informaciją apie kultūrinius, socialinius, edukacinius projektus jaunimui, darančius teigiamą poveikį visuomenei, ir skatinti komercines televizijas daugiau dėmesio skirti socialiniams projektams.

Praeitų metų liepos 28 dieną gautame atsakyme iš Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijos sakoma, kad šis pareiškimas yra perduotas Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros reikalų komitetui, kuris rengia bei svarsto švietimą, mokslą, kultūrą ir informacijos teikimą reglamentuojančių įstatymų, nutarimų ir kitų dokumentų projektus bei pasiūlymus.

Vyriausybės įgaliota Kultūros ministerija, koordinuojanti valstybės politiką visuomenės informavimo srityje, davė atsakymą, kuriame nurodo, jog ji nėra kompetentinga nagrinėti šiame pareiškime išdėstytus reikalavimus.

Į AF valdybos pareiškimą atsakė Prezidento kanceliarija. Jame teigiama, kad Prezidentas neturi galių visuomeninį transliuotoją įpareigoti aktyviau ir išsamiau teikti visuomenei informaciją, tačiau skatino ir skatins visuomenės narius, organizacijų atstovus ginti savo teises, o atsakingas institucijas naikinti įstatymų spragas.

Pernai rugpjūčio mėnesį gautas pranešimas ir iš Lietuvos radijo ir televizijos komisijos, kuri yra nepriklausoma, atskaitinga Seimui, Lietuvos Respublikos jurisdikcijai priklausančių radijo ir televizijos transliuotojų ir retransliuotojų veiklą reguliuojanti bei kontroliuojanti institucija. Jame pranešama, kad TV4 ir Tango TV kanalu transliuojamos naktinės laidos, kurių metu žiūrovai gali siųsti SMS žinutes, šiuo metu yra stebimos, atliekamas šių laidų monitoringas.

Kilus įtarimui, kad laidose platinama informacija gali pažeisti Visuomenės informavimo įstatymą, Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą ar kitų teisės aktų nuostatas, Lietuvos radijo ir televizijos komisija kreipsis į atitinkamas institucijas dėl informacijos priskyrimo neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi darančiai informacijai. Gavus išvadas, Lietuvos radijo ir televizijos komisija spręs dėl atitinkamų sankcijų transliuotojui taikymo.

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija, viešosios informacijos rengėjų ir platintojų savitvarkos institucija, pateikė atsakymą, kuriame Komisija nusprendė bendradarbiaujant su kitomis suinteresuotomis institucijomis siekti, kad ateityje tokių žinučių iš viso nebūtų TV ekranuose.

Atsakymą į AF valdybos pareiškimą pateikė Žurnalistų etikos inspektorius, valstybės pareigūnas, prižiūrintis Visuomenės informavimo bei Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymų nuostatų įgyvendinimą. Jame sakoma, kad, ištyrus pareiškime nurodytą atvejį, Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pažeidimų nenustatyta.

Mat informacija, priskiriama neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi darančios informacijos kategorijai, transliuojama tik nuo 23 iki 6 valandos, t. y. nakties metu, todėl tokio pobūdžio informacijos skelbimo ir platinimo tvarkos nepažeidžia. Tuo pačiu inspektorius sako, kad visiškai suprantamas pasipiktinimas Lietuvos komercinių televizijų transliuojamose laidose platinama informacija, darančia neigiamą įtaką nepilnamečių asmenybės raidai. Siekdamas kovoti su šiuo negatyviu reikškiniu, Žurnalistų etikos inspektorius organizavo susitikimą su transliuotojais bei probleminių laidų kūrėjais. Panašių renginių bus ir ateityje.Tuo pačiu inspektorius pastebi, kad sustabdyti ar panaikinti transliuotojo licencijos galiojimą gali tik Lietuvos radijo ir televizijos komisija.

Kreipimesi į „Caritas“ vadovybę jo autoriai pažymi, kad Žurnalistų etikos inspektorius yra tiesiogiai atsakingas už Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymų įgyvendinimą.

Siekiant efektyviau įgyvendinti Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio priemones, Lietuvos radijo ir televizijos taryba, Lietuvos radijo ir televizijos komisija, Kultūros ministerija, Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija bei Vaikų teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga taip pat yra atsakingos už šio įstatymo nuostatų įgyvendinimo priežiūrą. Šios institucijos gali kreiptis į inspektorių dėl viešosios informacijos priskyrimo informacijos, darančios neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi, kategorijai, jos bendradarbiauja, keičiasi informacija ir pagal savo kompetenciją taiko atsakomybę šio įstatymų nuostatų nesilaikantiems fiziniams ir juridiniams asmenims. Tačiau matyti, jog tik Lietuvos radijo ir televizijos komisija nusprendė imtis realių veiksmų ir kreiptis dėl informacijos priskyrimo neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi darančios informacijos kategorijai bei remiantis gautomis išvadomis transliuotojui taikyti atitinkamas sankcijas.

Kreipimesi pabrėžiama, kad nė viena valstybės institucija, į kurias buvo kreiptasi, neteikė dėmesio tam, kad TV4 ir Tango TV programose siunčiamų žinučių turinį sudaro informacija apie seksualinių paslaugų teikimą.

Į šį Ateitininkų federacijos kreipimąsi jos pirmininkui Liutaurui Serapinui atsakė „Lietuvos Caritas““ generalinis direktorius kun. Robertas Grigas. Jis šios organizacijos, jos darbuotojų ir savanorių vardu pareiškė visišką pritarimą Kreipimesi išsakytam susirūpinimui dėl destruktyvaus masinės informacijos priemonių vykdomos amoralumo propagandos poveikio, ypač vaikams ir jaunimui. „Remiame jūsų pateiktus pasiūlymus ir reikalavimus dėl jau galiojančių nepilnamečių apsaugos įstatymų laikymosi, taip pat dėl papildomų „saugiklių” visuomenės demoralizavimui sustabdyti“ , – sakoma pranešime. – „Lietuvos Caritas“ vis dažniau susiduria su moralinių vertybių vakuumo pasekmėmis. Nuolat teikiame pagalbą fizinio ir seksualinio smurto aukoms, didėja srautas į prostituciją įtrauktų, į užsienio viešnamius parduotų moterų, vis dažniau – nepilnamečių. Neabejotina, kad viena iš šios grėsmingos tendencijos priežasčių yra ir „didžiojo visuomenės auklėtojo“ mass media pseudoliberalizmas, kuomet su pavydėtinu atkaklumu diegiamas požiūris, kad amoralus ar netgi nusikalstamas elgesys beveik neturi alternatyvos.

Valstybė ir atsakingos jos institucijos neturi teisės dangstytis demagogiškais pasiteisinimais apie „saviraiškos laisvę“ ar „pasirinkimo galimybę“. Ten, kur siekiant pelno akivaizdžiausiai vykdomas labiausiai pažeidžiamos visuomenės dalies – jaunimo – žalojimas, valstybė turi atitinkamais įstatymais apibrėžti ir atlikti svarbiausiąją savo pareigą - ginti savo piliečių sveikatą ir orumą nuo nusikalstamo kėsinimosi“.

„Amoralumas lieka amoralumu ir po 23 valandos...“ - pabrėžia kun. R. Grigas.

Parengė B. Ž.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija