„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (50)

2005-iųjų sausio 21 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Dauguma šalies gimdymo įstaigų turėtų įgyti Naujagimiui palankios ligoninės vardą

Lietuvos gimdymo įstaigos turėtų lygiuotis į Skandinavijos ar Afrikos šalis, kuriose dauguma gimdymo įstaigų yra pripažintos Naujagimiui palankiomis ligoninėmis, mano naujasis sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga.

„Naujagimiams palankios ligoninės iniciatyvą” 1992 metais paskelbė tarptautinė Pasaulio sveikatos organizacija drauge su Jungtinių Tautų vaikų fondu. Jos tikslas - užtikrinti motinos teisę žindyti savo kūdikį, o kūdikio teisę - gauti geriausią maistą ir ryšį su motina, tai yra būti žindomam.

Naujagimiui palankioje ligoninėje siekiama, kad motina ir naujagimis būtų palatoje kartu visą parą. Žindyti kūdikį skatinama tiek, kiek reikia ir kada jis nori. Žindomiems kūdikiams neduodami dirbtiniai spenelių pakaitalai - čiulptukai. Naujagimiui palankios ligoninės pagrindą sudaro dešimt reikalavimų.

Lietuvoje Naujagimiui palankios ligoninės vardą yra įgijusios šešios gimdymo įstaigos, tai sudaro 14 proc. visų Lietuvos gimdymo namų. Gruodžio 28-ąją Ž.Padaiga įteikė Naujagimiui palankios ligoninės vardą patvirtinančius liudijimus Kauno medicinos universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinikai bei Kauno II klinikinei ligoninei.

Patys pirmieji prieš pusantrų metų Naujagimiui palankia ligonine tapo Vilniaus gimdymo namai. Naujagimiui palankios ligoninės reikalavimus taip pat yra įvykdę Kauno krikščioniškieji gimdymo namai, Panevėžio bei Kelmės ligoninės. Dar trys šalies gydymo įstaigos siekia šio vardo.

Kaip sakė sveikatos apsaugos ministras, Lietuvos gimdymo įstaigos pačios gali apsispręsti, ar tapti naujagimiui palankiomis, tačiau ministerija skatins jas tai daryti. Ž. Padaigos teigimu, gimdymo namų persiorientavimas prie natūralaus kūdikių maitinimo reikalauja ne papildomų lėšų, o daug jėgų reikalaujančio gydymo įstaigos personalo persiorientavimo.

Pavyzdžiui, Švedijoje, taip pat Afrikos šalyje Namibijoje visos gimdymo įstaigos yra pripažintos naujagimiui palankiomis. Slovėnijoje - 85 proc., Azerbaidžane - 25 proc., Latvijoje - 13 proc. gimdymo ligoninių yra naujagimiui palankios.

Kauno medicinos universiteto klinikų vadovas Juozas Pundzius mano, kad jo vadovaujama įstaiga galėjo jau gerokai anksčiau įgyti Naujagimiui palankios ligoninės vardą. 2001 metais šią įstaigą įvertinę Jungtinių Tautų vaikų fondo atstovai šio vardo dar negalėjo suteikti, nes nebuvo įvykdyti devyni iš dešimties reikalavimų. „Mokydami kitus pamiršome savo kiemą apsišluoti”, - iškilmėse su šypsena savo vadovaujamą įstaigą kritikavo J. Pundzius.

Kauno medicinos universiteto klinikose pirmoji koordinatorė Naujagimiui palankios ligoninės įdiegimo praktikoje buvo dabartinė Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. Rūta Nadišauskienė. Akušerijos ir ginekologijos kliniką nuo 1974 metų puošianti Jadvygos Mozūraitės-Klemkienės skulptūra „Motinystė”, pasak R. Nadišauskienės, buvo „Naujagimiams palankios ligoninės iniciatyvos” pranašė.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija