„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (51)

2005-iųjų vasario 18 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Nauja knyga apie ligonių slaugymą namuose

Knygos „Ligonių slaugymas
namuose“ viršelis

Kauno miesto savivaldybėje buvo pristatyta lietuviškai išleista vokiečių autorių Ingeburgos Barden, Alfredo Fogelio ir Georgo Vodraškės knyga „Ligonių slaugymas namuose“. Gausiai iliustruotoje 300 puslapių knygoje pateikiamos praktinės žinios besimokantiems ir ieškantiems konsultacijų, kaip palengvinti gyvenimą sergantiesiems ir juos slaugantiesiems. Knygą 2000 egzempliorių tiražu išleido Lietuvos Caritas, o vertimą ir lietuviškąjį leidimą finansavo Vokietijos Caritas sąjunga.

Naują leidinį pristatę Lietuvos Caritas direktorius kun. Robertas Grigas ir Caritas projekto „Slauga ir globa namuose“ vadovė socialinio darbo magistrė Lidija Mitkuvienė akcentavo, kad ligoniai, slaugomi namuose, patiria daug sunkumų dėl juos globojančių asmenų nepasirengimo. Medicininės literatūros gausybėje iki šiol nebuvo slaugos namuose vadovėlio, kuriame būtų sutelktos reikalingos žinios. Naujuoju leidiniu bandoma šią spragą užpildyti. Caritas vadovai nuoširdžiai padėkojo Leidybos ir informacijos centrui „Už gyvybę“ (direktorė Birutė Obelenienė) už leidybos paslaugas ir centro vadybininkei Romai Birgerienei už itin kruopštų vertingo leidinio parengimą spaudai.

Knygą, kurioje, šalia specifinių slaugos klausimų, aptariamas ir krikščioniškas požiūris į mirtį, gedėjimą, religinę pagalbą mirštančiajam ir jo artimiesiems, labai palankiai įvertino pristatyme dalyvavę Kauno medicinos universiteto, gydymo, slaugos ir socialinės rūpos įstaigų atstovai.

Caritas bendradarbiai šia proga supažindino kolegas ir su projektu „Slauga ir globa namuose”. Stacionarinių lovų slaugos ligoninėse gausa neišsprendžia visų ligonių problemų: gydymas ir reabilitacija brangsta, dėl stacionarinio gydymo laiko limito pacientų buvimas stacionare trumpėja, dauguma ligonių norėtų būti slaugomi namuose. Sukaupta patirtis liudija, kad ankstyvas išrašymas iš stacionaro ligoniui nenaudingas: nebaigtos gydyti žaizdos, nepritaikyta skausmo malšinimo schema, atsiveria pragulos, nes neatliekama pragulų profilaktika. Liga paryškina ir komplikuoja socialines problemas. Ypač kenčia vieniši ligoniai, kurių prognozuojama gyvenimo trukmė neilga. Jiems reikalinga intensyvi slauga, socialinė, dvasinė pagalba. Siekdamas teigiamų pokyčių šioje srityje, Lietuvos Caritas kreipėsi į partneriškas Vakarų organizacijas – Danijos Caritas, Vokietijos Oldenburgo krašto Caritas, Vokietijos katalikų solidarumo akciją Renovabis – su prašymu finansuoti projekto „Slauga ir globa namuose” kūrimą. Minėtos humanitarinės organizacijos, įvertinusios padėties sudėtingumą ir aptariamų paslaugų būtinybę, suteikė paramą su sąlyga, kad slaugos namuose programos poreikį pripažins ir parems taip pat ir valstybinės bei savivaldybės struktūros.

Nuo 2001 metų Lietuvos Caritas projektą „Slauga ir globa namuose“ remia Vokietijos katalikų akcija Renovabis, taip pat Kauno miesto savivaldybės Sveikatos ir Socialinių reikalų skyriai, Valstybinė jaunimo reikalų taryba.

Projekto tikslas – vadovaujantis krikščioniškąja žmogaus kaip nelygstamos vertybės samprata teikti kvalifikuotas slaugos bei socialinės rūpos paslaugas pacientams namuose, tenkinti jų dvasinius ir fizinius poreikius, užtikrinant kuo geresnę gyvenimo kokybę. Tam pasirinktas minėtas reikmes ir principus atitinkantis paliatyvios slaugos modelis. Paliatyvi slauga – tai aktyvi, visapusiška pacientų, kurių ligos nebeveikia gydomosios priemonės, slauga, skausmo ir kitų simptomų (obstipacijų, judėjimo sutrikimų, dehidracijos, edemos, organizmo išsekimo), taip pat psichologinių, socialinių ir dvasinių problemų kontrolė. Ligoniams nemokamai teikiama kompleksinė pagalba: simptomų korekcija, gydytojo konsultacija, slauga ir socialinė rūpa, taip pat materiali pagalba slaugos priemonėmis. Lietuvos Caritas projekto darbuotojai ir savanoriai paslaugas teikia vienišiems, socialiai remtiniems žmonėms ir ligoniams, esantiems paskutinėse onkologinių bei neuromotorinių ligų stadijose. Dirba tarpdalykinė komanda (gydytojai konsultantai, bendruomenės slaugytojos, socialiniai darbuotojai), sujungianti slaugos ir globos paslaugas į pacientui reikalingą visumą.

Nuo projekto vykdymo pradžios 2002 metais iki 2004 metų spalio suteikta speciali paliatyvios slaugos pagalba 283 ligoniams, sergantiems onkologinėmis, neuromotorinėmis ir kitomis ligomis (išsėtine skleroze, insultu, Parkinsono liga, diabetu, stuburo ligomis). Projekto tikslas – per vyskupijų Caritas struktūras bei partneriškas organizacijas populiarinti slaugos namuose idėją ir plėsti atitinkamas paslaugas visoje Lietuvoje. Turint šį tikslą bendradarbiaujama su vyriausybinėmis ir nevyriausybinėmis organizacijomis Lietuvoje ir užsienyje.

Lietuvos Caritas projekto „Slauga ir globa namuose” darbuotojai kviečia į talką savanorius – moksleivius, studentus, kitus geravalius pagalbininkus, galinčius dalį savo laiko skirti sergantiems, neretai apleistiems žmonėms. Savanoriai mokomi padėti slaugomiesiems ir jų artimiesiems savo buvimu, empatišku reagavimu į esamą padėtį ir realia pagalba slaugant bei globojant ligonį.

Lietuvos Caritas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija