„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (51)

2005-iųjų vasario 18 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Butanas - pirmoji šalis, draudžianti pardavinėti tabako gaminius

Timpus. Himalajų karalystė Butanas, kuriame gyvena 2,1 milijono gyventojų, uždraudė rūkyti viešose vietose ir pardavinėti tabako gaminius - tapo pirmąja taip pasielgusia šalimi pasaulyje. Budistų daugumos valstybėje draudimas priimtas po to, kai jos įstatymų leidžiamoji institucija priėmė sprendimą mažinti rūkančiųjų skaičių ir taip gerinti gyventojų savijautą.

“Nuo gruodžio 17 dienos šalyje visiškai uždrausta pardavinėti tabaką ir rūkyti, - pažymėjo Butano ambasados Niu Delyje atstovė Lili Vangčuk. - Tai - žmonių sveikatos labui, kad būtų apsaugota aplinka ir išlaikyta mūsų kultūra”.

Kenksmingo įpročio negalintys atsikratyti žmonės gali importuoti tabaką asmeniniam vartojimui, tačiau jis bus apmokestintas 100 proc. įvežimo mokesčiu. Rūkyti jie gali tik uždaroje patalpoje, privačiai savo namuose. Parduotuvėms ir verslo įmonėms, kurios nepaisys draudimo, gresia baudos nuo 225 JAV dolerių. Butano standartais, tai - didelė suma. Kelis kartus draudimą pažeidusiesiems grės netekti komercinių licencijų. Pats Butanas negamina tabako gaminių, o juos importuoja, daugiausia - iš kaimyninės Indijos. Anot Butano sveikatos ministerijos tyrimo, atlikto praėjusio dešimtmečio pradžioje, tada rūkė tik vienas procentas gyventojų. Pirmasis draudimas rūkyti Butane buvo paskelbtas dar 1729 metais. Tada uždrausta rūkyti visose religinėse vietose.

Nedidelė nepaprasto grožio kalnų ir vaizdingų slėnių šalis riboja turistų iš užsienio skaičių, kad apsaugotų savo kultūrą. Dėl tos pačios priežasties iki 1999-ųjų ten buvo uždrausta televizija.

Pagal Reuters-LETA-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija