„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (51)

2005-iųjų vasario 18 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Žygio už gyvybę mastai ir galia

Mindaugas BUIKA

Įvairiose valstijose įvairaus
amžiaus ir rasių amerikiečiai
aktyviai gynė
negimusių vaikų teises

Didžiausiais masiniais renginiais Jungtinių Amerikos Valstijų krikščionys ir visi gyvybės gynėjai sausio antroje pusėje tradiciškai minėjo 32-ąsias aborto legalizavimo šalyje metines ir pabrėžė savo ryžtą nenuilstamai siekti, kad būtų atstatyta įstatyminė žmogiškosios gyvybės apsauga. Jaunimo susitikimuose, specialistų seminaruose, pamaldose ir manifestacijose sostinės Vašingtono bei kitų miestų gatvėse ir aikštėse jie reiškė liūdesį, kad nuo 1973 m. sausio 22-osios, kai JAV Aukščiausiasis Teismas įteisino abortą, buvo prarasta dešimtys milijonų nekaltų kūdikių gyvybių, ir apeliavo į politikus bei visus visuomenės veikėjus, kad jie dėtų pastangas šiam blogiui nutraukti.


Dvasininkai guodė ligonius

Birutė NENĖNIENĖ

Šv. Mišių Ligoninės
salėje metu vyskupas
pabarstė tikinčiųjų
galvas pelenais

Pasaulinės ligonių dienos proga Vilkaviškio miesto gydymo įstaigas aplankė Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila. Ganytoją lydėjo Vilkaviškio dekanas prelatas Vytautas Gustaitis. Vizito diena sutapo su Katalikų Bažnyčios kalendoriuje švenčiama Pelenų diena. Pirmoji prasidedančios šių metų Gavėnios diena buvo puiki proga ganytojui pasidalyti savo tikėjimo įžvalgomis su medikais bei ligoniais, sužadinti jiems viltį ir norą plačiau pamąstyti apie žmogaus darną su savimi pačiu, jį supančiu pasauliu bei Viešpačiu, apie maldos praktiką ir galią kasdieniame gyvenime.


Nauja knyga apie ligonių slaugymą namuose

Knygos „Ligonių slaugymas
namuose“ viršelis

Kauno miesto savivaldybėje buvo pristatyta lietuviškai išleista vokiečių autorių Ingeburgos Barden, Alfredo Fogelio ir Georgo Vodraškės knyga „Ligonių slaugymas namuose“. Gausiai iliustruotoje 300 puslapių knygoje pateikiamos praktinės žinios besimokantiems ir ieškantiems konsultacijų, kaip palengvinti gyvenimą sergantiesiems ir juos slaugantiesiems. Knygą 2000 egzempliorių tiražu išleido Lietuvos Caritas, o vertimą ir lietuviškąjį leidimą finansavo Vokietijos Caritas sąjunga.


Bibliotekoje – apie gyvybę

Lietuvos teisininkų sąjungos
„Už šeimą ir gyvybę“
pirmininkė R.Šilinskienė
įsitikinusi, jog užsimezgusią
gyvybę gali išsaugoti
tik motinos širdis

Neseniai Ukmergės viešojoje bibliotekoje lankėsi Lietuvos teisininkų sąjungos „Už šeimą ir gyvybę“ nariai R.Šilinskienė, J.Novak, N.Šereikienė, V.Sikorskis, S.Naskauskas. Svečiai kalbėjo apie gyvybę, vaiką, šeimą, parodė ukmergiškiams filmą „Motinos įsčiose“. Susirinkusiesiems koncertavo popgrupė „Garsiukai“.

Širdelės dūžiai

Lietuvos teisininkų sąjunga „Už šeimą ir gyvybę“ rengia žygį per Lietuvą, kurio metu didelį dėmesį skirs žmogaus gyvybei – pirmajam stebuklui išgelbėti. Šios sąjungos pirmininkė R.Šilinskienė teigė, jog visų narių tikslas yra ištiesti pagalbos ranką gyvybei ir šeimai. Pasak pašnekovės, šiuo metu tradicinė šeima išgyvena krizę, mažėja gimstamumas, nyksta lietuvių tauta. Lietuvos teisininkų sąjunga pritaria žmogaus gyvybės garantavimui. 1994 metais sveikatos apsaugos ministro įsakymu buvo nustatyta nėštumo nutraukimo eiga. R.Šilinskienė mano, kad jokie įstatymai negali išsaugoti gyvybės, tą gali padaryti tik motinos širdis. „Gyvybės žygio“ tikslas - keliauti per Lietuvą ir padėti motinoms apsispręsti už pačią vertingiausią dovaną - gyvybę. R.Šilinskienė priminė, kad naujos gyvybės širdelė pradeda plakti aštuonioliktą dieną. Negimusios širdelės dūžiais pradedami ir visi renginiai, kurių metu tikimasi, jog šį plakimą išgirs mamos, tėčiai, visuomenė.


Patarimai neregio šeimos nariams

Juozas RIBIKAUSKAS

Kauno silpnaregių internatinės
mokyklos tiflopedagogas

Tikrosios pagalbos esmė - sudaryti neregiui tokias gyvenimo sąlygas, kad kuo mažiau jam būtų reikalinga reginčiųjų pagalba namuose.

Asmenys, bendraujantys su neregiais, turi būti labai tvarkingi ir nuoseklūs. Tvarkingumas turi tapti aklųjų poreikiu. Šeimos nariai turi kiekvieną daiktą dėti į jam skirtą vietą ir šito mokyti neregį, kad jis įprastų visus daiktus dėti į savo vietas, tada prireikus juos visada nesunkiai suras.

Aklasis turi estetiškai atrodyti. Artimieji turi skatinti akląjį rūpintis savo išvaizda. Jis turi išmokti naudotis šiuolaikine buitine technika: mobiliuoju telefonu, skalbimo mašina, mikrobangų krosnele ir t. t. Įpraskite nestatyti indų ir kitų daiktų ant stalo krašto ir mokykite to akląjį.


Keliuose žūsta žmonės

Pernai Lietuvoje įvyko
6383 eismo įvykiai
Tomo Bauro
(ELTA) nuotrauka

Pagrindiniai eismo nelaimių 2004 metais kaltininkai – neblaivūs bei neturintys teisės vairuoti asmenys

Kaip teigia statistika, nelaimių keliuose ir jose žuvusiųjų skaičiaus didėjimą 2004 metais daugiausia lėmė smarkiai išaugęs autoįvykių skaičius, kuriuos sukėlė neblaivūs bei neturintys teisės vairuoti transporto priemones asmenys.

Pernai Lietuvoje įvyko 6383 eismo įvykiai, arba 7 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį 2003 metais. Eismo įvykių metu 749 žmonės žuvo ir 7895 buvo sužeisti, tai atitinkamai 5,6 proc. ir 8,7 proc. daugiau nei 2003 metais.

Lietuvoje 2004-aisiais sužeistas 2161, o žuvo 260 pėsčiųjų, arba 19,3 proc. daugiau negu 2003 metais. Net 72 proc. pėsčiųjų žuvo tamsiu paros metu. Žuvusiųjų pėsčiųjų skaičius išaugo dėl vairuotojų kaltės, tačiau taip pat pastebima, kad dauguma pėsčiųjų žūva dėl to, kad nesinaudoja atšvaitais.


Latvijos turguose uždrausta prekiauti cigaretėmis

Ryga. Nuo vasario 1 dienos įsigaliojo draudimas prekiauti cigaretėmis Latvijos turguose. Mažmeninės prekybos apribojimus nustatė „Įstatymas dėl tabako gaminių mažmeninės prekybos, reklamos ir vartojimo apribojimų”.


Butanas - pirmoji šalis, draudžianti pardavinėti tabako gaminius

Timpus. Himalajų karalystė Butanas, kuriame gyvena 2,1 milijono gyventojų, uždraudė rūkyti viešose vietose ir pardavinėti tabako gaminius - tapo pirmąja taip pasielgusia šalimi pasaulyje. Budistų daugumos valstybėje draudimas priimtas po to, kai jos įstatymų leidžiamoji institucija priėmė sprendimą mažinti rūkančiųjų skaičių ir taip gerinti gyventojų savijautą.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija