„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (52)

2005-iųjų kovo 18 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Dėl TV 3 rengiamo realybės šou

Neseniai TV3 paskelbė asmenų, norinčių dalyvauti šios televizijos organizuojamame realybės šou „Apsikeiskime žmonomis“, atranką. Atrankos anketoje, paskelbtoje šių metų vasario 26 dienos dienraščio „Lietuvos rytas“ priede „TV antena“, klausiama – „ar jūsų šeima priims iššūkį?“ Skaitant toliau aiškėja, kad iššūkis – tai galimybė trumpam pasijusti šou žvaigždėmis: TV3 siūlo apsikeisti partneriais ir padaryti linksmą dešimties dienų pramogą sau ir visai Lietuvai.

Anketos klausimas, „ar susitvarkytumėte su svetima buitimi, vaikais ir vyru“, verčia susimąstyti. Niekas negali uždrausti suaugusiems žmonėms dalyvauti įvairiausiuose šou ar pramogose – tai jų teisė. Nemoralizuojant apie šeimos dvasines vertybes, visgi negalima nutylėti, kai šio šou dalyviais noromis ar nenoromis taps ir vaikai. Toliau kitas anketos klausimas apie vaikų skaičių, amžių bei jų priežiūros tarp tėvų pasidalijimą verčia suabejoti TV3, organizuojančios tokius labdaringus renginius kaip „Išsipildymo akcija“, nuoširdžiu rūpesčiu Lietuvos vaikų gerove. Skaitant anketą susidaro įspūdis, kad vaikais, lyg kokiais daiktais, rengiamasi manipuliuoti siekiant komercinės naudos ir aukštų televizijos reitingų. Abejotina, ar šou „Apsikeiskime žmonomis“ propaguos tradicines šeimos vertybes. Kyla begalė klausimų, į kuriuos sunku rasti vienareikšmius atsakymus. Ar suaugusieji turi moralinę teisę „tvarkytis su svetimais vaikais“? Ar vaikai, nors ir įkalbėti tėvų ar paskatinti galimybės patekti į tiesioginį televizijos eterį, iš tiesų trokšta, kad jų šeimoje, nors ir neilgam, atsirastų pašalinis žmogus, kuris bandys juos auklėti, viešai aiškinsis santykius jų šeimoje ir t.t.?

Koks šeimos įvaizdis gali susiformuoti vaiko, ypač mažamečio, pasąmonėje? Kad labai šaunu ir linksma, kai tėvelis staiga parveda naują mamą, o tikroji tampa kitų vaikų mama? Ar tokį šou galima suderinti su deklaruojamais vaikų interesų prioritetais? Matyti, kad komerciniai tikslai šiuo atveju užgožia bet kokias moralines suaugusiųjų pareigas vaikams. Realybės šou organizatoriai neklausia vaikų nuomonės, tarsi vaikai būtų asmeninė tėvų nuosavybė, kiekvieno potencialaus šou dalyvio „priedas“.

LR Konstitucija skelbia, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas. Valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę. Tėvų teisė ir pareiga - auklėti savo vaikus dorais žmonėmis ir ištikimais piliečiais, o vaikų pareiga - gerbti tėvus. Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencija ir kiti tarptautiniai dokumentai įpareigoja visokeriopai rūpintis vaikų teisių apsauga ir gerove.

LR Seimo Šeimos ir vaiko reikalų komisijos nariai mano, kad tokio pobūdžio šou prieštarauja pagrindiniams vaikų teisių apsaugos principams ir daro didelę moralinę žalą visuomenei.

Rima BAŠKIENĖ,
Lietuvos Seimo šeimos vaiko reikalų
komisijos pirmininkė

* * *

Kovo pabaigoje TV3 planuoja pradėti rodyti naują laidą – „Keičiu žmoną“. Laidos rengėjai ją vadina socialiniu eksperimentu, tačiau vadinkime daiktus tikraisiais vardais – tai dar vienas spjūvis šeimos vertybėms. Tvirtinama, kad laidoje bus pateikta filmuota medžiaga iš dvylikos šeimų, apsikeitusių žmonomis, gyvenimo. Laidos prodiuserio Justino Milušausko tvirtinimu, laidoje bus rodomas gyvenimas žmonių, nusprendusių pailsėti nuo savo artimųjų ir bent trumpam pakeisti savo antrąją pusę. Esame įsitikinę, kad toks pareiškimas tegali būti vertinamas kaip tyčiojimasis ne tik iš santuokos, bet ir iš vaikų, tampančių šio „eksperimento“ aukomis, teisių.

Televizija, vaikydamasi pigaus populiarumo, atrodo, nesusimąsto, kokią žalą jų transliuojama laida gali padaryti į „eksperimentą“ įtrauktų vaikų gyvenimams.

Raginame TV3 administraciją, kuri daugeliu atveju yra demonstravusi brandžią pilietišką poziciją, atsisakyti minėto projekto ir neišbarstyti turimo socialinio prestižo. Jei projektas vis dėlto būtų tęsiamas, esu įsitikinusi, kad tiek Vaikų teisių apsaugos inspekcija, tiek Televizijos ir radijo komisija, tiek Žurnalistų etikos inspektorius turėtų ne tik pareikšti viešą tokio pobūdžio laidos įvertinimą, bet kartu ir pradėti tyrimus dėl šio projekto pasekmių.

Irena DEGUTIENĖ,
Tėvynės sąjungos krikščioniškųjų
demokratų frakcijos pirmininkė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija