„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (52)

2005-iųjų kovo 18 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

ES pradėjo 72 mln. eurų vertės kovos su rūkymu kampaniją

Europos tabako augintojams skiriantis milijardines subsidijas Briuselis pradėjo 72 mln. eurų vertės visą Europą apimsiančią kovos su rūkymu kampaniją.

Antra didžiausia tokio pobūdžio ES kampanija pagrindinį dėmesį skirs jauniems žmonės, nes, naujausiais duomenimis, rūkyti pradėjusių asmenų amžiaus vidurkis Europoje pastaruoju metu nukrito iki 13 metų, sakė Sveikatos ir vartotojų apsaugos komisaras Markosas Kiprianu.

Statistiniai duomenys rodo, kad kasmet nuo rūkymo sukeltų ligų ES miršta maždaug 650 tūkst. žmonių, o ES valstybės narės rūkymo sukeltomis ligomis sergančių žmonių gydymui kasmet išleidžia apie 100 mlrd. eurų.

M. Kiprianu pritarė idėjai priimti kovos su rūkymu įstatymą, tačiau kol kas neplanuoja to siūlyti. Jis ragina nacionalines vyriausybes imtis tokių pat priemonių, kaip ėmėsi Italija ir Arija - uždrausti rūkyti viešose vietose. „Noriu, kad mūsų visuomenė pasikeistų ir joje nerūkymas taptų norma, o rūkaliai pasidarytų mažuma“, - sakė M. Kiprianu, praeityje pats nevengęs cigaretės.

ES kovos su rūkymu kampanijos finansuojamos iš specialaus fondo, į kuri pervedama 3 proc. dotacijų, skiriamų tabako augintojams. Šiuo metu subsidijos tabako augintojams per metus siekia apie milijardą eurų, tačiau dėl ES bendrosios žemės ūkio politikos reformos jos laipsniškai bus mažinamos. M.Kiprianu pripažįsta, kad šios dvi politikos prieštarauja viena kitai, tačiau jos negali būti pakeistos per dieną.

Pirmoji tabako sektoriaus reforma bus įgyvendinta kitąmet: numatoma laipsniškai mažinti sąsajas tarp ES subsidijų bei ūkininkų išauginamo tabako kiekio. Tabakas auginamas aštuoniose ES šalyse, o 75 proc. jo užauginama Graikijoje ir Italijoje. Maždaug pusė išauginamo tabako (apie 350 tūkst. tonų) eksportuojama, tuo tarpu daugiau nei 500 tūkst. tonų tabako ES importuoja.

Pagal Reuters-ITAR-TASS-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija