„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.5 (54)

2005-iųjų gegužės 20 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Gyvybė – Dievo dovana

Benjaminas ŽULYS

Konferencijos dalyvių minčių
klausosi arkivyskupas Sigitas
Tamkevičius, Kauno
arkivyskupijos Šeimos
centro darbuotoja Ona
Darbutaitė, gydytojas
ginekologas Eimantas
Švedas ir Šeimos centro
direktorė Giedrė Aukščiūnienė

Skulptūrėle „Motinystė“
apdovanojamas Kauno
krikščioniškųjų gimdymo
namų gydytojas
ginekologas Virgilijus
Rudzinskas

Bendras konferencijos
salės vaizdas

Fotoparodos „Pradėti kūdikį -
tai pratęsti kūrinį“
autorius Sigitas Kondratas
Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

Federacijos „Už gyvybę“
Lietuvos asociacijos
prezidentė doc. Alina
Šaulauskienė
ir „Motinystės“
skulptūrėle apdovanotas
Domeikavos klebonas
kun. Robertas Skrinskas

Dvi Sigito Kondrato fotoparodos
„Pradėti kūdikį - tai pratęsti
kūrinį“ nuotraukos

Skulptūrėle „Motinystė“
apdovanojama leidybos
ir informacijos centro
„Už gyvybę“ direktorė
Birutė Obelenienė (kairėje)

Paskutinį balandžio sekmadienį paminėjome pasaulinę Gyvybės dieną. Ta proga įvairiose Lietuvos bažnyčiose buvo aukojamos šv. Mišios už šeimą, ligonius, senelius, negimusius kūdikius, vyko įvairūs tai dienai skirti renginiai. Šiandien pasakojame apie kelis jų, vykusius Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje ir Lazdijuose, taip pat spausdiname Lietuvos vyskupų laišką.

„Evangelium vitae“ dešimtmetis

Kaip esame pranešę, Kauno arkivyskupijos kurijoje įvyko konferencija Jono Pauliaus II enciklikos „Evangelium vitae“ („Gyvybės evangelija“) dešimt metų sukakčiai pažymėti. Konferenciją surengė Leidybos ir informacijos centras „Už gyvybę“ bei Kauno arkivyskupijos kurijos Šeimos centras. Jos metu arkivyskupas Sigitas Tamkevičius gausiai susirinkusiems klausytojams – jauniems ir garbaus amžiaus – priminė, kad popiežius Jonas Paulius II atkakliai ir nuosekliai kovojo ir ragino kitus kovoti už žmogaus gyvybę nuo pat jos pradėjimo iki natūralios mirties. Šventasis

Tėvas paragino viso pasaulio katalikus kasmet švęsti Pasaulinę gyvybės dieną. Mūsų šalyje ji pirmą kartą paminėta 1994 metais Pasaulio gydytojų federacijos „Už gyvybę“ Lietuvos asociacijos iniciatyva, o nuo 1998 metų Lietuvos Vyskupų Konferencijos nutarimu Gyvybės diena švenčiama kasmet paskutinį balandžio sekmadienį. Ne vien paminėjimuose, bet ir visoje plačioje gyvybės išsaugojimo, pagarbos jai veikloje aktyviai dalyvauja Lietuvos vyskupijų šeimos centrai, katalikiškos leidybinės organizacijos, dabar jau – ir „Marijos radijas“, aktyvėja veikla parapijose. Garbingoji enciklika – tai šauksmas už žmogaus gyvybę, jos prasmę bei vertę visais jos etapais ir visomis sąlygomis. Gyvybė brangi ne vien tuomet, kai žydi sveikata, bet ypač tada, kai žmogų lydi negalia, jos išbandymai. Jonas Paulius II savo pavyzdžiu įrodė, kad, patiriant tokius išbandymus, reikia branginti, gerbti Dievo duotą gyvybę, dėkoti Jam už ją.

Deja, mūsų visuomenėje vis dar iškreipiama gėrio bei blogio samprata, užleidžiant vietą egoizmui, savimylai, patogumams ir naudai, savo pojūčiams bei asmeninėms reikmėms. Tai byloja abortai, eutanazija, kiti reiškiniai. Kūdikis, garbų gyvenimą nugyvenęs senelis kai kam yra našta, nepatogumai. O kaip tik kūdikėliams, seneliams reikia daugiausia dėmesio, meilės, šilumos bei globos. Tiesa, tiek Kaune, tiek kitose Lietuvos vietovėse yra nesavanaudžių žmonių, kurie globoja svetimus ligonius, senelius, iš vaikų globos namų savaitgaliais į savo namus pasiima vaikus. „Yra geraširdžių žmonių, kurie vaikus visam laikui priima į savo šeimas, juos įsūnija“, – sakė arkivyskupas S. Tamkevičius. Drauge jis priminė enciklikoje nagrinėjamas priežastis, dėl kurių iš dalies veši egoizmas, savanaudiškumas, į šalį nustumiant dorą ir pagarbą gyvybei. Tai neteisingai paskirstomos materialinės gėrybės, narkotikų platinimas, prekyba vaikais, jų seksualinis ir kitoks išnaudojimas, kiti reiškiniai.

Konferencijoje gydytoja akušerė Banga Kulikauskaitė su liūdesiu pastebėjo, kad kai kurioms šeimoms kūdikis motinos įsčiose – tarsi koks piktybinis auglys, ir jis be gailesčio šalinamas. Savo mintimis, samprotavimais apie motinystę, atsakomybę už žmogaus gyvybę pasidalijo Kauno arkivyskupijos Šeimos centro atstovė Ona Darbutaitė. „Sutaikykime žmones su gyvybe“ – tokia buvo pagrindinė jos pranešimo tema.

Federacijos „Už gyvybę“ Lietuvos asociacijos prezidentė doc. Alina Šaulauskienė, Kauno krikščioniškųjų gimdymo namų gydytojas ginekologas Virgilijus Rudzinskas atkakliai ir nuoširdžiai teigė, kad gyvybė visada yra gėris, ragino visus elgtis kaip šviesos vaikai, kreipė dėmesį į dorą, katalikišką požiūrį į žmogaus gyvybę.

Itin svarbu, kad kiekviena būsimoji motina suvoktų, jog ji neturi teisės nutraukti savo kūdikio gyvybės, kad ir kokios būtų gyvenimo sąlygos, sveikata. Turėtų vyrauti ir bendros dorinės sampratos – užuojauta ir pagalba skurdžiai gyvenantiems žmonėms, alkoholikams, atlaidumas kitam. Buvo prisimintas skaudus įvykis su popiežiumi Jonu Pauliumi II, kai jį sužeidė piktavalio paleista kulka. Po to įvykio kiek pasveikęs Popiežius ne tik atleido nusikaltėliui, bet ir aplankė jį kalėjime. Jis tada pripažino, kad Dievas jam antrą kartą padovanojo gyvybę, išgelbėdamas nuo mirties, todėl likusį gyvenimą jis turįs nugyventi dar prasmingiau ir vaisingiau, su dar didesne meile Dievui ir žmonėms. Visas pasaulis žino, kad šį savo pažadą Popiežius ištesėjo su kaupu.

Federacijos „Už gyvybę“ Lietuvos asociacijos prezidentė A. Šaulauskienė pasakojo, kad Vilniaus universiteto Akušerijos ir ginekologijos fakulteto kiemelyje yra pastatyta skulptorių tėvo ir sūnaus Leono ir Gedimino Žuklių skulptūra „Motinystė“. Kūrinys vaizduoja nėščią moterį, kuri, švelniai sudėjusi rankas ant savo papilnėjusio liemens, tarsi saugoja dar į pasaulį neatėjusį kūdikėlį. Nedidelės baltos šios skulptūros kopijos buvo įteiktos aktyviausiems gyvybės gynėjams kaip Asociacijos nominacijos už šią taurią veiklą. Jomis buvo apdovanoti Asociacijos garbės narys Kauno arkivyskupas S. Tamkevičius, Kauno rajono Domeikavos parapijos kun. klebonas Robertas Skrinskas, leidyklos „Už gyvybę“ vadovė Birutė Obelenienė, gydytojas V.Rudzinskas, gyvybės gynimo organizatorė Vijoleta Valantiejutė. Keli aktyvistai buvo apdovanoti Lietuvos Seimo padėkos raštais.

Visą konferencijos metą susirinkusiesiems muzikavo Kauno J.Naujalio muzikos gimnazijos smuikininkės.

Ši konferencija – ne vienintelė pažymint Gyvybės dieną Kaune. Dar prieš renginį netolimame Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejuje buvo atidaryta fotomenininko Sigito Kondrato paroda „Pradėti kūdikį – tai pratęsti kūrinį“(vėliau šio autoriaus paroda „Gimties stebuklas“ atidaryta Vilniuje Seimo III rūmų antrojo aukšto foje). Tos pačios dienos vakare Šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčioje Gyvybės dienai buvo aukotos šv. Mišios. Vyko Eucharistijos adoracijos naktis „Už gyvybę“. Kauno Arkikatedros Švč. Sakramento koplyčioje keletą dienų vyko akcija Gyvybės ir Motinos dienoms paminėti.

Balandžio 24 dieną visose Lietuvos bažnyčiose buvo meldžiamasi už žmogaus gyvybę, už visus ja besirūpinančius, vyko konferencijos, pokalbiai apie gyvybės gynimo svarbą, kai kurių ligoninių akušerijos skyriuose buvo lankomi naujagimiai ir jų mamos, o mokyklose surengti konkursai ir viktorinos apie negimusio kūdikio vystymąsi.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija