„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.7 (56)

2005-iųjų liepos 15 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Ar Seimas priims įstatymą, saugantį negimusį vaiką?

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Seimo narys Valdemaras Tomaševskis siūlo priimti įstatymą, saugojantį žmogaus gyvybę prenatalinėje fazėje. Jo Seimo posėdžių sekretoriate įregistruotame įstatymo projekte siūloma įteisinti, kad žmogaus gyvybė prasideda nuo moters apvaisinimo.

Pagal siūlomą Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektą, nutraukti nėštumą gali tik gydytojas, kai nėštumas gresia nėščios moters gyvybei ar sveikatai, prenataliniai tyrimai arba kitos medicinos prielaidos rodo didelę tikimybę, jog vaisius bus sunkiai ir nepagydomai pažeistas arba sirgs nepagydoma, jo gyvybei gresiančia liga, arba yra pagrįstų įtarimų, jog nėštumas atsirado dėl nusikalstamų veikų. Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projekto iniciatorius V. Tomaševskis pastebi, kad šiuo metu nėra aiškaus apibrėžimo, kad žmogaus gyvybė prasideda prenatalinėje fazėje. „Dėl to susiklostė tokia padėtis, kai nėštumo, ypač iki 12 savaitės, nutraukimas neturi jokių teisinių ir moralinių pasekmių. Tai šiandien vienas iš veiksnių, lemiančių žemą visuomenės moralinį lygį ir kritišką demografinę situaciją“, - sakė V.Tomaševskis. Jo duomenimis, siūlomas įstatymas jau seniai priimtas kai kuriose ES šalyse, pavyzdžiui, Airijoje, Lenkijoje.

Įregistruotame įstatymo projekte keliami reikalavimai Vyriausybei, ministerijoms, kitoms Vyriausybės įstaigoms bei vietos savivaldos institucijoms garantuoti nėščių moterų ir vaiko prenatalinėje fazėje medicininę, socialinę ir teisinę globą. Taip pat reglamentuojami mokymo apie gyvybę prenatalinėje fazėje klausimai. Pasak V. Tomaševskio, Vyriausybė ir Sveikatos apsaugos ministerija dar turės parengti ir patvirtinti lydimuosius teisės aktus, reikalingus šiam įstatymui įgyvendinti. Projektą inicijavęs Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis teigia, kad Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymas atspindi Katalikų Bažnyčios, popiežiaus Jono Pauliaus II mokymus, taip pat mūsų šalies piliečių lūkesčius. Jo nuomone, toks įstatymas bus ryžtingas žingsnis ginant mūsų šalies gyvybiškai svarbius interesus demografijos ir visuomenės moralės srityse.

Įstatymo projektas teikiamas kartu su Civilinio ir Baudžiamojo kodeksų pakeitimų ir papildymų projektais. Civiliniame kodekse siūloma nustatyti, kad pradėtas, bet dar negimęs vaikas turi tokį pat civilinį teisnumą kaip ir gimęs, tačiau turtinės teisės jam atsiranda nuo gimimo momento. Baudžiamojo kodekso pakeitimų projekte siūloma nustatyti atsakomybę už vaiko prenatalinėje fazėje sužalojimą ar susargdinimą, taip pat patikslinant neteisėto aborto sampratą.

V. Tomaševskis, atsižvelgęs į Seimo Teisės departamento išvadą, pakartotinai teikia Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektą. Šį kartą jo inicijuotą projektą parėmė 30 Seimo narių. V. Tomaševskis siūlo, kad šis įstatymas įsigaliotų nuo 2006 metų.

Bažnyčia ir gyvybės gynėjai atidžiai seks Seime vyksiančių debatų bei balsavimo dėl šio įstatymo patvirtinimo eigą. Taip pat turėtų paaiškėti frakcijų bei individualių Seimo narių nusistatymas gyvybės apsauga nuo pradėjimo momento, tai yra kiek realiai jie, kaip krikščionys, lieka ištikimi Bažnyčios mokymui.

XXI-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija