„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.7 (56)

2005-iųjų liepos 15 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Pagalbos namai gyvenantiems šia diena

Bronius VERTELKA

Tyloka Teatro gatvė. Retokai ja koks automobilis prašvilpia. Tai daugiausia vienaukščių medinių namų gyvenamasis rajonas. Tarp jų įsispraudęs mūrinis pastatas, pažymėtas 20 A numeriu. Jame įsikūrę nakvynės namai, išlaikomi Panevėžio miesto biudžeto lėšomis. Vienu metu pastogę čia gali gauti 54 savo būsto neturintys žmonės. Žiemą, paspaudus šalčiams, tokių sugeba įkurdinti net iki 70. Ką priimti, sprendžiama vietoje, nereikia savivaldybės atitinkamo skyriaus nukreipimo. Apyvendinami net Panevėžio rajono žmonės. Viename kaime vyras tyčia padegė savo sodybą. Naktį sukeltas gaisras vos nepasiglemžė jo žmonos ir dukters gyvybių. Padegėlės buvo apgyvendintos nakvynės namuose. Laikiną pastogę čia turėjo ir 1917 metais gimęs, bet devynis teistumus turėjęs senukas. Ne vienas šio namo gyventojas buvo palydėtas ir į Amžinybę.

Trylikti metai Panevėžys turi tokius namus. Ne kartą jie buvo kilnojami iš vienos vietos į kitą. Miesto valdžiai priėmus sprendimą nakvynės namus įsteigti buvusiame vaikų darželyje, kilo aplinkui gyvenančių miestelėnų nepasitenkinimas. Buvo mesti kaltinimai likimo nuskriaustiesiems, jog jie, atėję čia, neduos ramybės tvarkingai gyvenantiems, iš jų namų ims vagiliauti. Nepasitvirtino tokios apkalbos. Dabar tie patys miestelėnai prašo benamių, kad jie padėtų suskaldyti malkas ar sukastų žemės sklypelį.

Praradusiuosius savo butus ar namus gerai pažįsta šios įstaigos direktorius Virgilijus Stipinas. Krikščioniškų pažiūrų vyras pirmasis mieste iškėlė mintį, jog būtina suteikti kokią nors pastogę valkataujantiesiems. Daugelį kartų jis mynė valdžios kabinetų slenksčius, kol savo svajonę pavertė tikrove. Jis ir yra nakvynės namų įkūrėjas. Aukštąjį inžinerinį išsilavinimą įgijęs vyras – tvirto nusistatymo žmogus. Susiformuoti tokiu jam padėjo sportas. Virgilijus daugelį metų žaidė rankinį. Sporto meistras buvo „Lietkabelio“ rankinio komandos treneris. Aukštaūgio ir raumeningo nakvynės namų direktoriaus dabar prisibijo didžiausi neklaužados. V.Stipinas sakė, jog tvarkai palaikyti bet kuriuo paros metu gali prisikviesti policijos pareigūnus. Tačiau jie ir patys atveža į nakvynės namus naujokų. Dažniausiai tai būna visiškai nusigėrę, nukamuoti ligų valkatos. Tokių klientų iš tolo kratosi net ligoninės. O policininkai, atvežę juos, stengiasi kuo greičiau sprukti lauk. Prasmirdusius turi aptvarkyti nakvynės namų darbuotojai.

Nakvynės namuose leidžiama gyventi iki pusės metų. Per šį laiką paliegusiems žmonėms bandoma sutvarkyti asmens dokumentus, jiems išrūpinti socialinės pašalpas, suieškoti darbo. Patikrinama ir jų sveikata. Atsiranda geraširdžių medikų, kurie tokią procedūrą ar tyrimus atlieka neimdami užmokesčio.Tačiau yra benamių, kurie iš čia po kelerius metus neišeina. Sąžiningesniems ir darbštesniems suranda kuo užsiimti vietoje. Suteikė darbo jiems nakvynės namų pastatui plečiantis į plotį ir kylant į aukštį. Rekonstruojant jį, jau įdėta 1,7 milijono litų. Norint visus darbus visiškai užbaigti, būtina dar tiek. V.Stipinas nori įgyvendinti savo išpuoselėtą mintį – čia pat įsteigti senelių globos namus. Ne vienas garbaus amžiaus žmogus jau kreipėsi į jį su tokiu pageidavimu. Direktorius mano, kad jų atsirastų pakankamai. Turėtų senukai atskirus kambarius, gautų visus buitinius patarnavimus. Tačiau niaukstosi V.Stipino veidas išgirdus, jog nakvynės namams priklausantį, vos ne miesto centre esantį žemės plotelį norėtų įsigyti „Kalnapilio“ alaus darykla. Kaimynai – vos ne ranka pasiekiami. Turtingai įmonei nė motais, kad taip darydama ji atimtų pastogę benamiams. V. Stipinas tiki, jog to neleis daryti miesto savivaldybė.

Už pragyventą mėnesį nakvynės namuose vienas žmogus turi sumokėti 22 litus. Tokią sumą benamiai privalo atidėti gavę socialinę pašalpą, pensiją ar šiaip užsidirbę. Pasitaiko tokių, kurie niekaip nesukrapšto tokios sumelės. Išvaryti į gatvę, jie ima reikšti pretenzijas direktoriui. V.Stipinas pasakojo, kaip vienas jį tris kartus yra apskundęs prokuratūrai. Neturėdamas kur nakčiai prisiglausti, šis ieško nakvynės... blaivykloje ( ji veikia kaip nakvynės namų filialas) ar įsitaiso gyvenamųjų namų laiptinėse. Tikėdamas gauti ko nors užkrimsti, valkata slankioja apie nakvynės namų valgyklą. Čia benamiams verda nemokamus pietus. Jiems maitinti savivaldybė dabar išduoda ne talonus, kaip darė anksčiau, bet skiria fiksuotą sumą mėnesiui. Nakvynės namuose esant mažiau gyventojų, sotesnį ir gardesnį maistą valgyklos moterys pateikia benamiams.

Vasarą valkatos net traktoriumi nenutempsi į nakvynės namus. Toks supranta, jog ten įvesta griežta tvarka. Praradęs būstą šiltu metų laiku bando sau tinkamo prieglobsčio ieškotis gamtoje ar neapgyvendintame name. Nesigėdija ir su ištiesta ranka pasėdėti gatvėje, nors turi rankas ir kojas bei yra sveikas kaip ąžuolas. Šių dienų benamiai – tai kaip trupiniai, nubyrėję riekiant duonos kepalą. Dažniausiai juos nuo stalo daugelis nubraukia atžagaria ranka.

Turėjau progą lankytis Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ nakvynės namuose. Nuo sostinės autobusų stoties žvelgiant į pakalnę, akys užgriebia niekuo ypatingą daugiaaukštį pilką pastatą. Čia įsikūrę nakvynės namai, kuriuose yra 53 vietos. Šios įstaigos vadovas Veslavas Sinkevičius tikino: prieš penkerius metus čia ateidavo apie 80 proc. girtuoklių, dabar toks pat skaičius – grįžę iš įkalinimo vietų. Pasikeitusį kontingentą puikiai pažįsta sostinės policija. Valdiškos duonos ragavę, nakvynės namuose vagia kas po ranka papuola vieni iš kitų, susimuša tarpusavyje. Netgi nakvynės namams priklausančias antklodes, gesintuvus sugeba išnešti ir juos parduoti. Ieškoti dingusių daiktų- tai tas pats, kaip ieškoti adatos šieno kupetoje. V.Sinkevičiui benamiai tokių graudžių savo gyvenimo istorijų įtikinamai pripasakoja, jog atrodo, kad jie yra žmonės be jokios dėmės. Tačiau įstaigos vadovas nesunkiai tokius perpranta. Žino, kada jie meluoja ir kada sako tiesą. V Sinkevičius turi psichologo gyslelę. Jis yra baigęs Vilniaus kunigų seminarijos šešis kursus, tačiau atsisakė kunigystės šventimų. „Geru kunigu nebūčiau buvęs, o būti juo prastu nenorėjau“, – teigė dabar Vilniaus pedagoginiame universitete socialinius mokslus kremtantis V.Sinkevičius. Jis pasakojo, jog didžioji dalis vargetų būstus prarado per besaikį gėrimą, kartu neteko darbo bei visko, ką normalus žmogus gali turėti. Užsuka į nakvynės namus ir baigusieji aukštuosius mokslus. Dauguma benamių gyvena šia diena: praėjo dar viena – ir gerai. Tokie nebemoka pasirūpinti savimi, yra praradę viltį. Maždaug 60-70 valkataujančiųjų nenori turėti nuolatinio darbo. Tarp pasirinkusių tokį gyvenimo būdą buvo ir čigonas, ir net graikas. Pagal amžių ši kategorija žmonių kasmet jaunėja. Anksčiau likimo stumdomi buvo perkopę pusšimčio metų slenkstį, dabar jiems – tik po 40-45 metus.

Panevėžys - Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija