„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.8 (69)

2005-iųjų rugpjūčio 12 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Stebisi Lietuvos balsavimu prieš klonavimą kritikuojančią JT deklaraciją

Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė susirūpino, kodėl Lietuva prieš keturis mėnesius balsavo prieš Jungtinių Tautų (JT) deklaraciją, uždraudžiančią žmogaus klonavimą. Parlamentarė dėl to kreipėsi į Užsienio reikalų ir Sveikatos apsaugos ministerijas.

Kaip teigiama jos laiške, kovo 8 dieną balsų dauguma buvo priimta JT deklaracija „Dėl žmogaus klonavimo“, draudžianti visas žmogaus klonavimo formas – reprodukcinį ir terapinį klonavimą. Balsuojant dėl šios deklaracijos Lietuvos Respublika pasisakė „prieš“, nors mūsų šalyje galiojančios nuostatos yra analogiškos išdėstytoms deklaracijoje.

Pasak V. Aleknaitės-Abramikienės, Biomedicininių tyrimų etikos įstatymas draudžia kurti žmogaus embrionus eksperimentų tikslams, t. y. ir abi minėtas klonavimo rūšis, nes žmogaus klonavimas yra eksperimentinio pobūdžio. „Paprastai valstybė, prisiimdama moralinius ar teisinius įsipareigojimus tarptautiniu mastu, neignoruoja joje pačioje galiojančių principų ar įstatymų“, – pažymima politikės rašte.

Todėl konservatorė susidomėjo, kodėl mūsų šalis laikėsi neigiamos pozicijos. Ji paprašė paaiškinti, ar prieš priimant sprendimą buvo gautas Lietuvos bioetikos komiteto ir Sveikatos apsaugos ministerijos pritarimas, kokios kitos institucijos dalyvavo formuojant poziciją ir kokią nuomonę jos išreiškė, ar šiame procese dalyvavo kompetentingi teisės specialistai.

V. Aleknaitė-Abramikienė prisipažino tik dabar sužinojusi, kaip Lietuva balsavo dėl JT pareiškimo, todėl taip vėlai ėmė domėtis šiuo klausimu. „Man kilo vienintelis klausimas – koks čia Sveikatos apsaugos ministerijos vaidmuo, nes netikiu, kad Užsienio reikalų ministerija pati sprendžia tuos klausimus“, – teigė ji. Anot Seimo narės, tai ne pirmas kartas, kai mūsų šalis taip „savotiškai“ balsuoja JT. Prieš penkerius metus jai vienas Vatikano atstovas teigė, esą Lietuva laikosi nekrikščioniškos valstybės pozicijų.

„Dokumentas buvo sėkmingai priimtas, žalos nesugebėjome padaryti. Bet toks ultraliberalios Lietuvos pozicijos pristatymas JT kertasi su mūsų įstatymais ir apskritai su valstybės nuostatomis, – tvirtino konservatorė. – Manau, kad tai buvo arba labai neapgalvota pozicija, arba buvo veikiama blogąja prasme“.

Sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga teigė nemanąs, kad ministerija „galėjo bent vienu žodžiu pritarti tokiam balsavimui“. Anot jo, ministerijoje dirba bioetikos specialistai, yra patvirtinta Biomedicinos chartija ir galioja aiškios europietiškos nuostatos šiuo klausimu.

Kaip nurodyta JT interneto puslapyje, kartu su Lietuva prieš deklaraciją balsavo tokios šalys kaip Baltarusija, Kinija, Kuba, Šiaurės Korėja. Tiesa, tarp deklaracijos priešininkių buvo ir nemažai vakarietiškų valstybių: Belgija, Kanada, Danija, Suomija, Prancūzija, Islandija, Japonija, Nyderlandai, Norvegija, Švedija, Didžioji Britanija. Pareiškimui nepritarė ir Latvija bei Estija.

Kovo 8 dieną JT Generalinėje Asamblėjoje priimtas pareiškimas neįpareigojo, bet ragino vyriausybes priimti įstatymus, draudžiančius visų rūšių žmogaus klonavimus, taip pat ir žmogaus embriono klonavimą kamieninių ląstelių auginimui. Tai buvo JAV prezidento Džordžo Bušo administracijos ir katalikiškų šalių pergalė: 191 narį turinčioje Asamblėjoje už tokį pareiškimą balsavo 84, 34 buvo prieš, 37 susilaikė. Tarp pastarųjų buvo daugelis islamo šalių, nes JT nėra vienos nuomonės, ar kamieninių ląstelių tyrimai žada medicinos pažangą, ar atima žmogaus gyvybę. Prieš deklaraciją balsavusių valstybių atstovai teigė, kad šis pareiškimas nesutrukdys mokslininkams tirti kamieninių ląstelių.

Pačiame debatų įkarštyje atsidūrė vadinamojo terapinio klonavimo klausimas – žmogaus embrionai klonuojami, iš jų paimamos kamieninės ląstelės, o panaudoti embrionai sunaikinami. Daugelio mokslininkų nuomone, ši tyrimų sritis teikia vilčių maždaug 100 mln. žmonių, sergančių kol kas nepagydomomis arba sunkiai gydomomis ligomis: Alzhaimerio sindromu, vėžiu, cukralige, patyrusiems stuburo sužeidimą. Tačiau krikščioniškos valstybės šiuos tyrimus laiko kėsinimusi į pradėtas žmogaus gyvybes ir juos draudžia įstatymais.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija