„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.8 (69)

2005-iųjų rugpjūčio 12 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

„Caritas“ padeda prostitucijos aukoms

Laiškas Lietuvos policijos generaliniam komisarui Vytautui Grigaravičiui dėl grėsmingos dinamikos prekybos moterimis procesuose

Gerbiamas Komisare,

„Lietuvos Caritas“ – Katalikų Bažnyčios sociopastoracinės veiklos organizacija – nuo 2001 metų vykdo projektą „Pagalba prekybos moterimis ir prostitucijos aukoms“. Projekte, kurį finansuoja įvairūs užsienio humanitariniai fondai ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), teikiama socialinė, dvasinė, teisinė ir materialinė pagalba nukentėjusioms moterims, tuo skatinant jas sugrįžti į normalų gyvenimą ir integruotis į visuomenę. Per „Caritas“ projekto veiklos laiką iki šiol pagalba buvo suteikta apie 170 moterų iš įvairių Lietuvos regionų ir deportuotų iš užsienio šalių. Taip pat džiaugiamės konstruktyviu bendradarbiavimu su Jūsų kolegomis – visuomet sulaukiame dalykiško palaikymo ir supratimo iš Lietuvos policijos komisariatų, ypač iš ONTT skyrių. Mūsų darbuotojų teikiama pagalba nukentėjusioms moterims taip pat gerai vertinama policijos, nes, gaudamos nevyriausybinės organizacijos paramą ir jausdamos moralinį palaikymą, nusikaltimų aukos drąsiau liudija prekeivių moterimis bylose.

Kaip tik todėl, pasitikėdami Jūsų pilietiniu autoritetu ir Lietuvos visuomenės aukštai vertinama nepriekaištinga profesine kompetencija, norime kreiptis į Jus dėl naujų, grėsmingai stiprėjančių tendencijų prekybos moterimis procesuose, kurias mes vis dažniau pastebime „Caritas“ projekto veikloje. Neabejojame, kad šie procesai Jums taip pat yra žinomi, tačiau jaučiame sąžinės pareigą pasidalyti tuo, su kuo kasdien vis intensyviau susiduriame mūsų vykdomoje pagalbos veikloje.

Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą ir radikaliai supaprastinus išvykimo į ES šalis procedūras, ypač padaugėjo moterų, parduodamų seksualiniam išnaudojimui į Angliją. Jeigu anksčiau į mūsų projekto socialines darbuotojas pagalbos dažniau kreipdavosi moterys, įsitraukusios/įtrauktos į prostituciją Lietuvoje arba Vokietijoje, Ispanijoje, Olandijoje, tai šiuo metu ryškiai dominuoja srautas iš Anglijos (į „Caritas“, kaip dirbantį visuose Lietuvos regionuose, deportuojamas Lietuvos pilietes nukreipia IOM – Tarptautinė migracijos organizacija). Jeigu anksčiau neretai susidurdavome su abejone, ar besikreipiančiosios realiai atitinka „prekybos moterimis aukų“ statusą, o kokiu laipsniu jų įsitraukimas į prostituciją buvo savanoriškas – tai dabar vis daugėja iš tikrųjų apgautų moterų, kurios buvo išviliotos į užsienį žadant normalų darbą. Būdingas reiškinys, kad prekybos moterimis aukos vis dažniau yra iš Lietuvos pajūrio regiono. Pastebime, kad apgaule į užsienio (Anglijos) viešnamius parduotos Lietuvos moterys iš esmės priklauso dviem kategorijoms – tai sunkiai pragyvenančios studentės, taip pat gana inteligentiškos miestų moterys, kurias parduoda pažįstami ar „draugai“ (jais labiau pasitikima) ir ant beviltiškumo ribos provincijoje gyvenančios vienišos moterys su vaikais, dėl skurdo ir nedarbo besikabinančios į kiekvieną miglotą darbo pasiūlą.

Be abejo, įveikti socialinį beviltiškumą, rūpintis darbo vietų ir užimtumo kūrimu – SADM, politikų, sąžiningų verslininkų prioritetai. Tačiau kreipiamės į Jus, Komisare, pasitikėdami Jums būdingu atsakingumu ir prašydami padidinti dėmesį čia pastebėtoms naujoms organizuoto nusikalstamumo tendencijoms.

Linkiu Dievo palaimos Jūsų darbams Lietuvos labui.

Kun. Robertas GRIGAS,
„Lietuvos Caritas“ generalinis direktorius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija