„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.8 (69)

2005-iųjų rugpjūčio 12 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Lietuvoje daug rūkančių 11-15 metų vaikų

Lietuva – viena iš dvylikos Europos Sąjungos (ES) šalių, kuriose daugiausia rūkančių jaunuolių, parodė „Sveikos gyvensenos įpročių tarp mokyklinio amžiaus vaikų studija“. Tyrimo duomenimis, rūkymas – itin didelė problema naujose ES šalyse -Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Čekijoje, Lenkijoje ir Vengrijoje.

Ryškiausias rūkančiųjų skaičiaus padidėjimas pastebėtas tarp 11-15 metų vaikų. Per savo gyvenimą net 15 procentų vienuolikmečių yra surūkę bent vieną cigaretę. Bandžiusių rūkyti penkiolikmečių skaičius yra daugiau nei keturis kartus didesnis ir siekia 62 proc. Tyrimo duomenimis, rūkančių mergaičių skaičius ir toliau sparčiai auga. Pastebima, kad Rytų Europos šalyse rūko daugiau berniukų nei mergaičių, centrinėse ir pietų valstybėse skirtumas tarp rūkančių berniukų ir mergaičių nedidelis. Šiaurės ir Vakarų Europos valstybėse rūko daugiau mergaičių nei berniukų. Vis dėlto berniukai rūkyti pradeda anksčiau nei mergaitės, tačiau pastarosios daug greičiau pripranta prie nikotino. Pasak medikų, pirmieji priklausomybės nuo tabako simptomai pasireiškia praėjus vos kelioms savaitėms po atsitiktinio bandymo rūkyti. Pabandyti rūkalų vaikams dažnai pasiūlo draugai. Pažymima, kad jaunuoliai, kurių draugai ar šeimos nariai rūko, žymiai dažniau ir patys pradeda rūkyti.

Dauguma jaunimo nori atsisakyti šio žalingo įpročio, tikisi, kad gali tai padaryti patys, tačiau tik nedaugeliui tai pavyksta. Mergaitės dažniau nei berniukai bando mesti rūkyti, tačiau berniukams tai pavyksta dažniau.

Su augančiu žalingo įpročio plitimu Europoje numatoma kovoti didinant cigarečių kainas ir griežtinant visų tabako reklamos rūšių – pradedant firminėmis peleninėmis ir baigiant lauko reklama – draudimą.

Atlikus „Sveikos gyvensenos įpročių tarp mokyklinio amžiaus vaikų studiją“, daug sužinota apie paauglių rūkymo priežastis, tačiau į dalį esminių klausimų liko neatsakyta. Pavyzdžiui, kodėl vieni jaunuoliai pabando ir meta rūkyti, o kiti pabandę ir toliau rūko?

Pagal Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija