„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.8 (69)

2005-iųjų rugpjūčio 12 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Kūdikiai turi būti atiduodami ne valstybės globai, o kuo greičiau įvaikinami

Kūdikiai, kurių atsisako motinos, turi būti apgyvendinami ne valstybinėse globos įstaigose, o kuo greičiau įvaikinami ar atiduodami globėjams. Tarptautinis tyrimas rodo, kad tik taip galima užtikrinti tinkamą fizinį ir psichinį šių vaikų vystymąsi.

„Vaikui labai svarbu, kad suaugęs žmogus su juo bendrautų tiesiogiai. Jei vaikas to negauna, jo smegenys vystosi nepakankamai. Valstybinėse įstaigose tai sunku užtikrinti. Nerekomenduojama, kad vaikas čia būtų laikomas ilgiau nei tris mėnesius“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Seime teigė Lietuvoje viešintis Birmingemo universiteto Psichologijos mokyklos prof. Kevinas Braunas.

Birmingemo universitetas, padedamas Europos Komisijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos, visoje Europoje ištyrė 23 tūkst. jaunesnių nei trejų metų vaikų, gyvenančių valstybiniuose globos namuose. Pirmojo žemyne atlikto panašaus masto tyrimo rezultatai parodė, kad tokioje įstaigoje atsidūrusiam kūdikiui gresia įvairūs sutrikimai. Vaiko apgyvendinimas valstybinėje įstaigoje jo smegenims esą sukelia panašias pasekmes kaip smurtas ar prievarta.

Anot K. Brauno, kūdikiai į valstybines globos įstaigas patenka būdami vidutiniškai vienuolikos mėnesių amžiaus ir dažnai čia praleidžia daugiau nei dvejus metus. Dalis vaikų vėliau apsigyvena šeimose, tačiau maždaug ketvirtadalis jų tiesiog perkeliami į kitą instituciją. „Jei vaikas nuolat kilnojamas iš vienos institucijos į kitą, jis negali adekvačiai vystytis. Maždaug trečdalis vaikų, išeinantys iš šių įstaigų, paprastai būna nepakankamai išsivystę, todėl jiems reikia ypatingesnės globos nei paprastam vaikui“, – teigė specialistas.

Spaudos konferencijoje dalyvavusio Sveikatos apsaugos ministerijos sekretoriaus Romualdo Sabaliausko teigimu, Lietuvoje į valstybines globos įstaigas patenka vis daugiau kūdikių, nors bendras gimstamumas šalyje nedidėja. Maždaug 80 proc. šių kūdikių neturi jokios negalios.

UNICEF Centrinės ir Rytų Europos, Nepriklausomų valstybių sandraugos ir Baltijos šalių regioninio biuro projektų vadovė Marti Rajandran spaudos konferencijoje pažymėjo, kad tokia situacija nėra būdinga tik Lietuvai – panašios tendencijos pastebimos visoje Europoje.

„Egzistuoja kultūrinis požiūris – per daugelį metų žmonės įprato, kad yra valstybinės institucijos, kuriose galima apgyvendinti vaikus. Mums reikia transformuoti savo mąstymą – vaikui geriausia būti šeimoje. Suprantu, jog mąstymui pakeisti reikia laiko, bet jei pirmiausia galvosime apie vaiko interesus, tai įmanoma“, – teigė viešnia.

Specialistų tvirtinimu, norint išvengti netinkamo kūdikių vystymosi, būtina siekti, kad kuo mažiau jų atsidurtų valstybinėse globos įstaigose, o jei taip atsitinka – kaip įmanoma labiau sutrumpinti jų buvimą čia. Pasak K.Brauno, socialiniai darbuotojai ir slaugytojai turėtų teikti psichologinę pagalbą, kad vienišos motinos ir šeimos neskubėtų palikti savo atžalų valstybei.

„Bet jei, sakykime, mama yra priklausoma nuo heroino ir nusprendžiama atimti iš jos vaiką, kūdikis iš karto, kad ir laikinai, turi būti atiduodamas globėjų šeimai. Vėliau, jei atsiras galimybė, jis galėtų būti įvaikintas“, – sakė Birmingemo universiteto profesorius. Jis patikino, kad toks kilnojimas kūdikiui nėra kenksmingas – prisirišęs prie globėjų, vaikas esą taip pat lengvai prisiriš prie įtėvių ar savo biologinių tėvų, jei bus jiems grąžintas.

K.Braunas atmetė dažnai pasitaikančius nuogąstavimus, kad vaikams su genais persiduoda neigiami tėvų polinkiai: „Genetinę liniją auklėjant galime pataisyti. Jei kūdikis gimė agresyvaus temperamento, bet toks elgesys neskatinamas, jis ilgainiui praras polinkį į agresiją. Kita vertus, jei vaikas gimsta labai pasyvus, bet jo agresyvumas skatinamas, jis gali tapti gana agresyvus. Būtent todėl gyvenimas valstybinėse įstaigose žalingas, nes vaikas negali natūraliai bendrauti su aplinka“.

Pasak ministerijos sekretoriaus R.Sabaliausko, tik maždaug 20 proc. vaikų elgesio lemia genetika – kur kas daugiau įtakos tam turi aplinka ir artimųjų elgesys.

Anot R.Sabaliausko, Lietuvos Vyriausybė yra pasirengusi įgyvendinti Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvenciją ir užtikrinti visų vaikų teisę augti bei vystytis šeimoje. Ministrų kabinetas jau patvirtino principus, kad visi vaikai, kuriems reikia specialios priežiūros, turi būti įkurdinti šeimoje. „Šeimoje vaikas turi daug didesnę galimybę vystytis protiškai, fiziškai ir adaptuotis socialiai“, – pažymėjo pareigūnas.

Jo teigimu, žadama numatyti įvairias priemones, kaip skatinti motinas neatiduoti savo kūdikių auginti valstybei, o šeimas – įsivaikinti kūdikius, kaip teikti joms finansinę paramą ir psichologinę pagalbą.

Socialinių tyrimų instituto atstovas prof. Arvydas Matulionis pabrėžė, jog būtina taip patobulinti įstatymus, kad būtų sutrumpintas galimų įtėvių tikrinimo laikas ir kūdikis galėtų kuo greičiau apsigyventi pas juos.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija