„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.8 (69)

2005-iųjų rugpjūčio 12 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Sudane badaujančius vaikus motinos maitina vien medžių lapais

Sudane motinos savo
badaujančius vaikus
maitina vien medžių lapais

Turtingosioms pasaulio valstybėms nereaguojant į Sudano prašymus padėti, šioje valstybėje motinos savo badaujančius vaikus maitina vien medžių lapais. Vienintelis vaikų maistas visą dieną tėra nuo medžių nuskinti ir netoli lūšnelių išgarinti medžių lapai. „Nuo tokio maisto imsiu viduriuoti, tačiau daugiau nėra ko valgyti, – kramsnodama karčius lapus pasakojo 35 metų moteris Nijankir Malek. – Matote, kokie liesi esame, – aplink riešą sukiodama kaulinę apyrankę sakė moteris. – Tai viskas, ką mes valgome nuo sausio mėnesio“.

Motinos pasakojo, kad sausra ir galvijai sunaikino visą jų derlių, todėl kilo didžiausias badas nuo tada, kai prieš septynerius metus dėl maisto nepritekliaus mirė mažiausiai 60 tūkst. žmonių.

„Maitinimo lygis blogiausias nuo 1998 metų“, – sakė vyriausiasis pagalbos organizacijos „Medecins Sans Frontieres“ (MSF) įsteigtos ligoninės gydytojas Patrikas Merfis.

Jungtinės Tautos (JT) teigia, jog aukotojai suteikė tik mažą dalį tos pagalbos, kurios šiemet reikia Sudanui, o tai gali įžiebti įtampą tarp sukilėlių. Vyriausybė ir maištininkai priėmė taikos susitarimą, kuris nutraukė 21 metus trukusį karą.

„Mažamečio vaiko veidas panašus į senio, – sakė MSF pagalbos darbuotoja Aninda Maina. – Mirtis – dienų, o ne mėnesių klausimas“, – teigė ji, apsupta moterų, kurios po keletą valandų trukusių maisto paieškų prisėdo pasupti savo apatiškų vaikų.

Praėjusių metų derlius padidino konkurenciją dėl maisto tarp klanų, priklausančių didžiausiai Sudano pietuose Dinkos genčiai, bei tarp šios bendruomenės ir Nuero ginties asmenų. Kaimo gyventojai tvirtina, kad šiais metais reidų ypač padaugėjo. Tai temdo viltis, kad po Sudano liaudies išsilaisvinimo judėjimo ir vyriausybės susitarimo saugumo padėtis regione pagerės.

Pagalbos darbuotojai baiminasi, kad smurto proveržis gali sukliudyti minėtam judėjimui suformuoti efektyviai dirbančią vyriausybę šalies pietuose.

Pagal Reuters-dpa-Elta

EPA-ELTA nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija