„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.8 (69)

2005-iųjų rugpjūčio 12 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vištytės su kelnytėmis, gaidžiukai su sijonėliais

Kęstutis STARINSKAS

Tai – kiek perfrazuotos eilutės iš reportažo, kuriame aprašomas triukšmingas šios vasaros karnavalas Hamburge („Lietuvos rytas“, 2005 m. liepos 16 d.). Miesto centrą drebino gėjų ir lesbiečių fiesta. Autoriaus teigimu, nebuvo galima atskirti, „kas yra jie, o kas – jos“. Tai nebuvo šiaip sau eitynės, o ištisa išpuoštų vilkikų kolona. „Tartum milžiniška barškanti gyvatė šliaužė iš Šv. Pauliaus aikštės... – rašo autorius. – Priekyje plevėsavo didžiulė vėliava. Ryškių spalvų vaivorykštė – lesbiečių ir gėjų globėja...“


Skaudi gatvės moterų problema

Mindaugas BUIKA

Augant susirūpinimui dėl nusikalstamos prekybos žmonėmis ir išsiplėtusios migracijos sąlygotos gatvės moterų, tai yra prostitučių problemos, Popiežiškoji migrantų ir keliautojų taryba šia aktualia tema surengė pirmąją tarptautinę sielovadinę konferenciją. Birželio 20-21 dienomis Romoje vykusiame susitikime dalyvavo kelių Šventojo Sosto dikasterijų, daugelio vienuolijų, Europos ir kitų žemynų episkopatų (Albanijos, Airijos, Belgijos, Bosnijos, Čekijos, Danijos, Estijos, Didžiosios Britanijos, Olandijos, Italijos, Ispanijos, Juodkalnijos, Lenkijos, Portugalijos, Šveicarijos, Vengrijos, Slovėnijos, Indijos, Tailando, Kongo, Nigerijos), tarptautinių katalikiškų organizacijų atstovai, besidarbuojantys šioje srityje.


Kentėjimų problemos

Antanas MARČIULAITIS

Nerasime pasaulyje žmogaus, nepatyrusio savo gyvenime didesnių ar mažesnių kentėjimų. Jie – bene viena seniausių ir labiausiai nerimą keliančių problemų. Daugelio amžių filosofai, teologai, rašytojai, įvairių sričių mokslininkai bandė šią problemą išnagrinėti ir surasti atsakymą į kentėjimų tęstinumo mįslę. Tačiau niekam nepavyko tartum slaptingai užkoduotų kentėjimų problematikos iki galo išspręsti ir rasti būdų jiems išvengti.


Stebisi Lietuvos balsavimu prieš klonavimą kritikuojančią JT deklaraciją

Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė susirūpino, kodėl Lietuva prieš keturis mėnesius balsavo prieš Jungtinių Tautų (JT) deklaraciją, uždraudžiančią žmogaus klonavimą. Parlamentarė dėl to kreipėsi į Užsienio reikalų ir Sveikatos apsaugos ministerijas.


„Caritas“ padeda prostitucijos aukoms

Laiškas Lietuvos policijos generaliniam komisarui Vytautui Grigaravičiui dėl grėsmingos dinamikos prekybos moterimis procesuose

Gerbiamas Komisare,

„Lietuvos Caritas“ – Katalikų Bažnyčios sociopastoracinės veiklos organizacija – nuo 2001 metų vykdo projektą „Pagalba prekybos moterimis ir prostitucijos aukoms“. Projekte, kurį finansuoja įvairūs užsienio humanitariniai fondai ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), teikiama socialinė, dvasinė, teisinė ir materialinė pagalba nukentėjusioms moterims, tuo skatinant jas sugrįžti į normalų gyvenimą ir integruotis į visuomenę. Per „Caritas“ projekto veiklos laiką iki šiol pagalba buvo suteikta apie 170 moterų iš įvairių Lietuvos regionų ir deportuotų iš užsienio šalių.


Kūdikiai turi būti atiduodami ne valstybės globai, o kuo greičiau įvaikinami

Kūdikiai, kurių atsisako motinos, turi būti apgyvendinami ne valstybinėse globos įstaigose, o kuo greičiau įvaikinami ar atiduodami globėjams. Tarptautinis tyrimas rodo, kad tik taip galima užtikrinti tinkamą fizinį ir psichinį šių vaikų vystymąsi.

„Vaikui labai svarbu, kad suaugęs žmogus su juo bendrautų tiesiogiai. Jei vaikas to negauna, jo smegenys vystosi nepakankamai. Valstybinėse įstaigose tai sunku užtikrinti. Nerekomenduojama, kad vaikas čia būtų laikomas ilgiau nei tris mėnesius“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Seime teigė Lietuvoje viešintis Birmingemo universiteto Psichologijos mokyklos prof. Kevinas Braunas.


Lietuvoje daug rūkančių 11-15 metų vaikų

Lietuva – viena iš dvylikos Europos Sąjungos (ES) šalių, kuriose daugiausia rūkančių jaunuolių, parodė „Sveikos gyvensenos įpročių tarp mokyklinio amžiaus vaikų studija“. Tyrimo duomenimis, rūkymas – itin didelė problema naujose ES šalyse -Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Čekijoje, Lenkijoje ir Vengrijoje.


Skurdžiai gyvenančių vaikų daugėja net turtingiausiose šalyse

Skurdžiai gyvenančių vaikus skaičius auga visame pasaulyje ir net turtingiausiose šalyse, sakoma Jungtinių Tautų pranešime, kuriame kaip svarbiausia kovos su šia tendencija priemonė įvardinama būtinybė didinti vargingiausiai gyvenančių šeimų pajamas. Atskaitoje nurodoma, jog net Britanijoje ir Jungtinėse Valstijose, kur skurstančių vaikų mažėja, bendras jų skaičius išlieka pakankamai didelis. Džiaugiamasi, kad šią problemą beveik visiškai išsprendė Skandinavijos valstybės. „Nesvarbu, kokią skurdo prevencinę politiką taiko šalys, per praėjusį dešimtmetį padėtis pablogėjo“, – nurodoma ataskaitoje.


Neįgalieji verti didesnės meilės

Džiaugsmas

Liepos 15-22 dienomis Šv. Juozapo Darbininko parapija kartu su labdaros ir paramos fondu „Jaunimo misija“ trečius metus iš eilės Plateliuose organizavo šeimų stovyklą „Tu esi ypatingas“. Šioje stovykloje dalyvavo Klaipėdos miesto parapijų šeimos bei šeimos, auginančios neįgalius vaikus ir jaunuolius. Stovykloje dalyvavo 85 stovyklautojai, 28 šeimos, 13 šeimų kurios augina vaikus ir jaunuolius su negalia ir 15 šeimų, auginančių sveikus vaikus. Organizuojant stovyklos veiklą, talkino 20 „Jaunimo misijos“, Šv. Juozapo Darbininko parapijos savanorių, penkiolika savanorių iš užsienio šalių: Olandijos, JAV, Kanados, Norvegijos, Korėjos.


Sudane badaujančius vaikus motinos maitina vien medžių lapais

Sudane motinos savo
badaujančius vaikus
maitina vien medžių lapais

Turtingosioms pasaulio valstybėms nereaguojant į Sudano prašymus padėti, šioje valstybėje motinos savo badaujančius vaikus maitina vien medžių lapais. Vienintelis vaikų maistas visą dieną tėra nuo medžių nuskinti ir netoli lūšnelių išgarinti medžių lapai. „Nuo tokio maisto imsiu viduriuoti, tačiau daugiau nėra ko valgyti, – kramsnodama karčius lapus pasakojo 35 metų moteris Nijankir Malek. – Matote, kokie liesi esame, – aplink riešą sukiodama kaulinę apyrankę sakė moteris. – Tai viskas, ką mes valgome nuo sausio mėnesio“.


Nigeryje mirtis iš bado gresia 2,5 mln. žmonių

Vakarų Afrikos Nigerio valstybė kenčia nuo bado. Milžiniška grėsmė iškilo 2,5 mln. žmonių, paskelbė Jungtinės Tautos.

Daugiausia nerimo JT humanitarinės pagalbos koordinatoriui Janui Egelandui kelia 800 tūkst. vaikų gyvybės. Jie kenčia nuo nepakankamo maitinimo ir medikų trūkumo, o 150 tūkst. iš jų gresia mirtis. J. Egelandas kaltina tarptautinę bendruomenę ignoravus ankstesnes pagalbos Nigeriui akcijas.


Narkotikų vartojimas Rusijoje „katastrofiškas“

Narkotikų vartojimas Rusijoje pasiekė „katastrofišką“ mastą ir kelia pavojų nacionaliniam saugumui, pareiškė aukštas šalies narkotikų prevencijos tarnybos pareigūnas. Viktoras Chvorostianas, vadovaujantis Federalinės narkotikų tarnybos Maskvos skyriui, sakė, kad nuo narkotikų priklausomi yra maždaug 4 procentai, arba 6 mln. Rusijos gyventojų. Be to, vidutinis narkomanų amžius jaunėja, pridūrė jis.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija