„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.11 (60)

2005-iųjų lapkričio 11 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Teisiniu gyvybės gynimo keliu

Mindaugas BUIKA

JAV Aukščiausiojo Teismo teisėju
nominuotas Samuelis Alitas

Katalikai JAV Aukščiausiajame Teisme gali sudaryti daugumą

Po sėkmingo teisėjo Džono Robertso patvirtinimo Jungtinių Valstijų Aukščiausiojo Teismo pirmininku, šalies prezidentas Džordžas Bušas spalio pabaigoje nominavo dar vieną tvirto tikėjimo katalikų teisėją į šią dažnai gyvybės kultūros klausimus dabar sprendžiančią svarbiausią teisminę instituciją. Jeigu nominuotas teisėjas Samuelis Alitas irgi bus patvirtintas JAV Senate, tai pirmą kartą galingiausios pasaulio valstybės istorijoje katalikai ne tik vadovaus devynis narius turinčiam Aukščiausiajam Teismui, bet ir sudarys jame daugumą.


Tikintieji maldoje prisimins prieš 50 metų įteisinto aborto aukas

Visą lapkričio mėnesį Šeimos centrai kviečia tikinčiuosius visuotine malda stiprinti kūdikių netekusius tėvus. Už aborto aukas bus meldžiamasi iki lapkričio 23 dienos, kai 1955 metais Sovietų Sąjungoje, o tuo pačiu ir Lietuvoje buvo įteisinti abortai.

Vyrams ir moterims, kurie nesugebėjo priimti tėvystės dovanos, tikintieji mels susitaikinimo ir išgijimo malonių, Dievo gimdytojos Švč. M. Marijos motiniškai globai paves visas vaiko netekties paliestas mamas ir jų negimusius kūdikius.


Kas stumia Lietuvą į narkotikų prarają?

Lietuvos situacija dėl narkotikų sparčiai keičiasi ir tampa vis blogesnė. Tai patvirtina VRM Informatikos ir ryšių departamentas, kurio duomenimis, nusikaltimų, susijusių su nelegalia narkotikų apyvarta 2004 metais, palyginti su 2003 metais, padaugėjo 523 veikomis, arba 33,7 proc. Šie didėjantys tempai išlieka ir 2005 metais. Tos pačios institucijos duomenimis, per pirmąjį 2005 metų pusmetį, palyginti su 2004 metų atitinkamu laikotarpiu, tokių nusikaltimų padaugėjo 332 veikomis arba 35,2 proc.


Mūsų rudens rūpesčiai

Jonas Kazimieras BURDULIS

Ligoninėje gulinčio ligonio artimajam pasiskundus, jog atšalus orams ligoniams tapo sunku pakelti drėgmę ir šaltį nešildomose palatose, nusprendėme pasidomėti jau daugelio dešimtmečių opia problema.

Kol susipažinau su Širvintų rajono gydytojomis, slaugytojomis, kol apsilankiau pas ligoninės vyriausiąją gydytoją, radiatoriai pradėjo kaisti, problema išnyko, sakytum, atitirpo. Tad teko ieškoti kitų temų pokalbiui.


Seimas raginamas padėti tėvams rinktis ne abortą, o gimdyti vaikus

Lietuvos šeimos centras ragina Seimą iš esmės spręsti žmogaus gyvybės išsaugojimo ir aborto klausimus - kurti įstatymus, kurie padėtų tėvams rinktis ne abortą, o auginti savo vaikus. Vien per rugsėjį po šiuo kreipimusi pasirašė per 20 tūkstančių žmonių.

„Griežtinant žmogaus gyvybės įstatymą būtina susirūpinti pagalba moterims. Prieš priimant sprendimą gimdyti ar ne, joms turi būti prieinama nešališka konsultacija, o sunkiai gyvenančioms, bet pasirinkusioms auginti kūdikį - materialinė parama“, - sakė Lietuvos šeimos centro direktorė Vijoleta Valantiejutė. Šiuo metu Lietuvoje abortas leidžiamas iki 3 nėštumo mėnesių. Gimdyti ar ne moterys renkasi laisva valia, tačiau, V. Valantiejutės teigimu, joms nėra nustatytas apsisprendimo laikotarpis. „Pirmiausiai krizinėje situacijoje esanti moteris turi būti pakonsultuota ir tik paskui nuspręsti, ką daryti. Konsultuoti nėščiąsias turėtų nesuinteresuoti specialistai ir nebūtinai gydymo įstaigoje, o saugioje, jaukioje aplinkoje, nes moteris tuomet būna didelėje įtampoje“, - pabrėžė Šeimos centro vadovė.


Gėjų ir lesbiečių paradas Lietuvoje pažemintų lietuvių tautą

Opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijos narės Vilijos Aleknaitės-Abramikienės manymu, kurios nors Lietuvos miesto savivaldybės leidimas rengti viešą Europos gėjų ir lesbiečių suvažiavimą 2007 metais būtų nepateisinamas. „Tokį žingsnį vertinčiau kaip neatsakingą, žeminantį lietuvių tautą bei daugumos jos piliečių išpažįstamas vertybes. Dirbtinis asmens lytinės orientacijos išviešinimas, įžūlus demonstravimas ir politizavimas ne tik neugdo visuomenėje tolerancijos, bet priešingai - ją skaldo ir kiršina“, - Tėvynės sąjungos pranešime cituojama V. Aleknaitė-Abramikienė. Anot parlamentarės, Lietuvos piliečiams, kurių dauguma yra katalikai, ketinimai suorganizuoti tokį renginį pagrįstai gali atrodyti provokuojantys bei nedraugiški. Esą pripažįstant ir gerbiant mažumų teises taip pat reikia įvertinti ir platesnį socialinį kontekstą. Konservatorės teigimu, politizuoti, demonstratyvūs iššūkiai Europos Sąjungos šalyse gali sąlygoti radikalizmo tendencijas. V. Aleknaitė-Abramikienė viliasi, jog Europos seksualinėms mažumoms atstovaujančios organizacijos iš naujo apsvarstys ir pakoreguos savo planus.


Neblaivūs vairuotojai – potencialūs žmogžudžiai

Jau įprasta, kad neblaivūs prie vairo sėda ne tik paprasti vairuotojai, bet ir pareigūnai. Vis dažniau vairuotojams nustatomas sunkus girtumo laipsnis.Pasak Lietuvos policijos Eismo priežiūros tarnybos Administracinės veiklos skyriaus viršininko Renato Požėlos, baisu ir pagalvoti, kiek realiai kiekvieną dieną į gatves išvažiuoja neblaivių vairuotojų, potencialių žmogžudžių.


Kam rūpi narkomanijos problemos?

Neseniai Vilniuje vyko konferencija „Žalos mažinimo politikos alternatyvos: pirminė narkomanijos prevencija ir ankstyvoji intervencija“.

Konferenciją rengė Lietuvos blaivybės fondo taryba (pirmininkas Jurgis Gediminas Jakubčionis), Vyskupo M.Valančiaus blaivystės sąjūdis (pirmininkas Juozas Kančys).

Pranešimus skaitė ne tik Lietuvos atstovai, bet ir svečiai iš JAV, Švedijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Rusijos, Italijos, Latvijos. Konferencijos dalyviai gvildeno aktualius narkotikų strateginės politikos, jų kontrolės ir prevencijos klausimus.


Kodėl visuomenė serga?

Laikraščiai rašo, kad mūsų visuomenė serga: mažėja gimstamumas, labai daug savižudybių, dėl ištuokų kasmet atsiranda apie dešimt tūkstančių vaikų, augančių be vieno iš tėvų – pusiau našlaičių (lyg vyktų karas) ir t.t.

Kodėl visuomenė serga? Šia liga serga ne tik Lietuva, bet visa Vakarų Europa. O šios ligos diagnozė – per daug liberalūs įstatymai, liečiantys dorovę, per daug sau leidžiame: leidžiama daryti abortus, leidžiamos ištuokos, neseniai Ispanijoje priimtas įstatymas leidžia homoseksualų santuokas ir t.t.


Imkime pavyzdį iš lenko

Seimo narys lenkas Valdemaras Tomaševskis pateikė įstatymo projektą dėl abortų uždraudimo. Parašiau jam laišką ir padėkojau. Jis man atsakė. Štai keli sakiniai iš jo laiško:

„Jei pavyktų uždrausti Lietuvoje masines negimusių vaikų žudynes, tai būtų tikrai visuomenės grįžimas prie krikščioniškųjų šaknų ir prie bendrų humaniškumo principų pradžia...“

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija