„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (61)

2005-iųjų gruodžio 16 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Pagelbėkime nukentėjusioms nuo prekiautojų moterimis

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Kauno arkivyskupijoje surengta spaudos konferencija apie prekybą žmonėmis, nuo kurios kasmet Europoje nukenčia 120 tūkstančių žmonių. Joje dalyvavo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, „Lietuvos Caritas“ generalinis direktorius kunigas Robertas Grigas, arkivyskupijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas bei „Lietuvos Caritas“ projekto „Pagalba prekybos moterimis ir prostitucijos aukoms“ koordinatorė, socialinio darbo magistrė Kristina Mišinienė.

Arkiv. S.Tamkevičius sakė, kad baisu, kai apgaulės būdu jaunos merginos parduodamos sekso industrijos verslui ar įviliojant į prostituciją, o tarpininkų vaidmenį atlieka kokie nors pažįstami, draugai ir draugės. Būtina paaiškinti naivumo ir nesąžiningos spaudos ar televizijos klaidinamoms merginoms, kad sutenerių piešiamas „malonumų ir lengvo pelno“ gyvenimas prostitucijoje iš tikrųjų labai greitai baigiasi kūno ir sielos griuvėsiais, o žadėti „pasakiški pinigai“ nusėda „verslo“ sutenerių ir organizatorių kišenėse. Iš parduotų moterų atimami asmens dokumentai, jos netenka bet kokių teisių, yra izoliuojamos ir uždirbinėja pinigus ne sau, o savo kankintojams. Tai turėtų žinoti ir tos, kurios sąmoningai ryžtasi įsitraukti į prostituciją užsienyje ar Lietuvoje, iš tikrųjų visiškai nesuvokdamos, kokiam susinaikinimui save pasmerkia. „Lietuvos Caritas“ jau ketvirtus metus vykdomam projektui „Pagalba prekybos moterimis ir prostitucijos aukoms“ pritaria ir remia Lietuvos Vyskupų Konferencija.

„Lietuvos Caritas“ direktorius kun. R.Grigas sakė, kad iš trijų Baltijos šalių kasmet išvežama apie tris tūkstančius moterų, maždaug pusė jų - iš Lietuvos.Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, kasmet į užsienio valstybes užsiimti prostitucija išvyksta 1000-1500 mūsų šalies moterų. Lietuva prekybos žmonėmis srityje tampa ne tik eksporto, importo, bet ir tranzito tarp Rytų ir Vidurio Europos valstybių šalimi. Maždaug 70 proc. iš Lietuvos išvežamų moterų kelionės galutinis tikslas - Vokietija. Organizuoto nusikalstamumo tyrimų tarnybos darbuotojų teigimu, manoma, kad dažniausiai į sekso vergiją patenka moterys iš vargingesnių visuomenės sluoksnių bei iš tų Lietuvos regionų, kur egzistuoja didžiausias nedarbas. Ekspertai tvirtina, jog kovai su prekyba žmonėmis reikia didelių pajėgų ir gausaus finansavimo. Paskaičiuota, kad už prekybą žmonėmis pelningesnė yra tik prekyba ginklais ir narkotikais. Lietuvos baudžiamajame kodekse atsakomybė už prekybą žmonėmis atsirado tik 1998 metais. Šiuo metu galiojančiame Baudžiamajame kodekse už pelnymąsi iš kito asmens prostitucijos baudžiama laisvės atėmimu iki šešerių metų (nepilnamečio asmens prostitucija - iki aštuonerių metų), už prekybą žmonėmis - laisvės atėmimu iki aštuonerių metų. Nuo 1999 metų iki 2004-ųjų sausio yra iškeltos vos... 63 bylos, susijusios su prekyba žmonėmis, 14 bylų išnagrinėtos teisme, 26 žmonės nuteisti. Per 2004 metus iškeltos septynios baudžiamosios bylos. Pagrindinė priežastis, neleidžianti efektyviau kovoti su nusikaltėliais, – nukentėjusių moterų baimė bei bylų sudėtingumas. VRM duomenimis, beveik visos minėtos bylos iškeltos ne pagal nukentėjusiųjų pareiškimus, o tiriant turėtą operatyvinę medžiagą. Jei moterys ir sutinka papasakoti, kas joms nutiko užsienyje, reta iš jų liudija prieš asmenis, kurie jas apgavo, mušė, prievartavo ir vežė į Vakarus. Todėl prašome ne tik klebonus, katechetus, veiklius, ryžtingus katalikų bendruomenių narius, bet ir žiniasklaidos atstovus nuolat informuoti savo parapijiečius, moksleivius, visuomenę apie neapgalvoto, abejotinais būdais vykdomo įsidarbinimo užsienyje keliamus pavojus ne vien žmogaus orumui ir turtui, bet netgi sveikatai ir gyvybei. Tyrimai rodo, kad dažniau į prekeivių moterimis tinklus patenka Lietuvos kaimiškų vietovių, žemesnio išsilavinimo, pagalbinėse mokyklose besimokančios, vaikų namuose užaugusios ar suirusių šeimų, traumą patyrusios merginos.

Ypač grėsmingos žinios pastaruoju metu nuolat pasiekia iš Anglijos, dėl ekonominių ir kitų aplinkybių tapusios stipriausiu lietuvių emigrantų traukos centru. Vien tik per praėjusias savaites anglų policija likvidavo keletą pogrindinių prostitucijos centrų. Visuose iš kelių dešimčių prievarta laikytų ir išnaudotų moterų daugiau nei pusė turėjo Lietuvos pilietybę. Tokia bauginanti disproporcija pastebima ir daugelyje kitų panašių atvejų, apie kuriuos informuoja žiniasklaida bei užsienio policijos suvestinės. Turint dėmesyje sąlyginai nedidelį Lietuvos gyventojų skaičių tarp kitų ES šalių, tai kraupi statistika, verčianti mūsų katalikiškąją bendruomenę permąstyti savo atsakomybę bei aktyvesnes pastangas blogiui įveikti, sakė kun. R.Grigas.

Projekto „Pagalba prekybos moterimis ir prostitucijos aukoms“ koordinatorė, socialinio darbo magistrė K.Mišinienė teigė, kad, norėdami išvengti tokių žmogiškųjų tragedijų, prašėme klebonų, visų geros valios žmonių, savo aplinkoje susidurančių su abejones keliančiais pasiūlymais jaunimui išvykti dirbti į užsienį, pakviesti juos pačius ar jų šeimos narius, artimuosius pasikolsultuoti su bažnytine „Lietuvos Caritas“ organizacija telefonu Kaune - (8-37) 323300 arba elektroniniu paštu: risk@one.lt

K.Mišinienė sako, kad Lietuvoje pagalbą prekybos moterimis ir prostitucijos aukoms teikia tik keletas organizacijos taškų Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Alytuje. Centrinis biuras yra Kaune, Aukštaičių g.10. Čia galite gauti informaciją apie firmų, siūlančių darbus užsienyje, patikimumą, taip pat sulaukti pagalbos visais tais atvejais, kai kils įtarimas, kad jums artimi žmonės yra traukiami į prostitucijos pinkles. Jei būtų poreikis, „Lietuvos Caritas“ bendradarbiai, kuriems pavyko išlaisvinti iš prostitucijos gniaužtų jau ne vieną dešimtį moterų, mielai atvyktų supažindinti su šia problema bei jos įveikimo būdais ir į bet kurią parapiją, mokyklą, bendruomenę. Dėl atvykimo skambinti tuo pačiu telefono numeriu.

Štai keletas gyvenimiškų pavyzdžių: Gertrūda, 19 metų: „Susipažinau su vyru, kuris pardavinėjo prostitutes. Man žadėjo aukso kalnus... kad gyvenime nieko netrūks... Mane prievartaudavo dviese, trise, mušdavo.... Užsimerkdavau ir galvodavau kaip visų jų nekenčiu. Po to mane pardavė... kaip kokį gyvulį...“ Kita auka Donata, 23 metų, pasakojo: „vaikystę lydėjo motinos nemeilė, alkis, smurtas. Draugė pasiūlė dirbti prostitutės darbą... Kuo toliau, tuo labiau darėsi sunkiau grįžti į normalų gyvenimą... savo viduje niekada nesusitaikiau, kad dirbu tokį darbą, kad šitaip save žeminu. Iš didelio liūdesio pradėjau vartoti alkoholį... Klientai tyčiojosi, žemino... Gyvenimas neteko prasmės... Aš tik ieškojau meilės, bet tapau tik preke...“ Tokių ir panašių istorijų galima pasakoti daugybę. Tad ir mūsų įspėjamasis žodis, teisinga informacija bei prireikus konkreti pagalba, kad būtų išvengta nelaimės, turi pasiekti visas šalies vietoves, kampelius. Padarykime viską, ką galime, kad mūsų dukterys ir seserys nebūtų niekinamos ir išnaudojamos. Konferencijos pabaigoje buvo išsamiai atsakyta į žurnalistų pateiktus klausimus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija