„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (61)

2005-iųjų gruodžio 16 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

599-asis „Sveikatos“ numeris – paskutinis

Dr. Aldona Kačerauskienė

Skaitytojus pasiekė 599-asis „Sveikatos“ (nuo 1956 m. iki 1990 m. „Sveikatos apsaugos“) numeris. Žurnalo steigėja – Sveikatos apsaugos ministerija, rėmusi žurnalą, nutarė leidinį uždaryti, nurodė 2006 metams prenumeratos neskelbti. Taigi ką tik pasirodęs jubiliejinis 599-asis „Sveikatos“ numeris yra paskutinis. Sakome jubiliejinis, nes žurnalas buvo leidžiamas 50 metų.

„Sveikatą“ skaitė ne vien medikai, nors jis pirmiausia buvo skirtas jiems. Žurnalas buvo įdomus visiems Lietuvos gyventojams, nes rašė ne tik kaip saugoti fizinę sveikatą, išvengti ligų, bet ir apie tai, kaip rūpintis dvasine sveikata. „Sveikatos“ žurnalas dar 1991 metais (2-as numeris) prabilo apie negimusios gyvybės žudymą – baisų sovietinės valdžios palikimą. Tais pačiais metais įsteigta Pasaulio gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacija. Žurnalas suteikė galimybes Asociacijai nušviesti aborto fizinę ir moralinę žalą, išdėstė aiškų, nedviprasmišką Katalikų Bažnyčios požiūrį į šį genocidą. Doc. Jurgis Pleskačiauskas bene pirmasis pokario spaudoje („Sveikata“, 1991 m. Nr. 2) nušvietė krikščioniškąjį Bilingsų metodą nėštumui išvengti. Kitais metais pradėta spausdinti dr. Jack ir Barbaros Willke knygelė „Lyties paslaptys“ – patarimai, kaip netraumuojant vaikų sielų aiškinti lyties paslaptis. Skaitytojas žurnale ras su rubrika „Krikščioniški idealai – tautos išlikimo garantas“ konferencijos „Šeima ir atsakomybė“ išsamų aprašymą (1993 m. Nr. 9), konferencijos kreipimąsi į Lietuvos visuomenę, Seimą, Vyriausybę, pedagogus, medikus. Šiandien, praėjus daugiau kaip 10 metų po minėto, bet neišgirsto, kreipimosi, jau skiname ir bjaurius, ir tragiškus abejingumo vaisius.

Žurnalo tomuose galima rasti straipsnius: „Ar „Humanae vitae“ aktuali šiandien“ (popiežiaus Jono Pauliaus II vizitą pasitinkant), Aleksandro Žarskaus krikščioniško požiūrio į gyvybę, meilę, šeimą ir sveikatą išdėstymą per daugelį numerių, straipsnį „Gydytojui apie sielą“, „Reikia ne badauti, o pasninkauti“, „Seksas? Susilaikykime!“, Karelo Guningo, Pasaulinės gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ prezidento, straipsnį „Ar eutanazija- tikra užuojauta?“, Audrio J.Bačkio „Mediko profesija ir pašaukimas – su meile tarnauti gyvybei ir kenčiantiems“, interviu su monsinjoru Kazimieru Vasiliausku... Tokie straipsniai kaip „Prie mirštančiojo lovos“, „Homoseksualistų elgsenos pasekmės“, „Mirtis“ irgi rodo neabejotinai krikščionišką, dvasingą žurnalo redakcijos poziciją.

Tie skaitytojai, kurie dažnai į rankas paimdavo šį leidinį, rado jame ir popiežiaus Jono Pauliaus II laišką Ligonio dienos proga, Pasaulinės gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacijos (pirmininkė dr. doc. Alina Šaulauskienė) įvairiomis formomis išreikštas nuostatas, kaip gerbti žmogaus orumą, saugoti gyvybę nuo pat pradėjimo momento iki natūralios mirties. (Tam skirtas visas „Sveikatos“ žurnalo numeris.) Rasdavo čia vietos ir šių eilučių autorės straipsniai, pvz., „Ligonis krikščioniškoje šeimoje“. Taigi drąsiai galima teigti, jog žurnalas turėjo aiškią katalikiškos nuostatos kryptį, anot prof. Leono Mačiūno, Lietuvių katalikų mokslo akademijos Medicinos skyriaus pirmininko, „nepasidavė dabartinio modernaus gyvenimo vilionėms, bet išlaikė rimtą požiūrį į žmogaus esybę, rodė kelią, kaip kiekvienas iš mūsų juo eidamas gali stiprinti savo sveikatą ir išvengti ligų, kaip Lietuvos visuomenė gali tapti sveikesnė“.

Pritariame Pasaulinės gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacijos valdybos oficialiajai nuomonei, jog žurnalo uždarymas – „tai neabejotina klaida ir neatsakingas sprendimas, tai didelis nuostolis Lietuvos visuomenei, kuri neteko doro, teisingo leidinio, kuriame buvo reiškiamas aiškus požiūris į žmogaus sveikatos ir gyvybės saugojimą. Tai buvo vienas seniausių, profesionaliausių ir populiariausių medicinos profilaktikos ir gydymo klausimais leidžiamų žurnalų“. Kartu su kitais reiškiame padėką „Sveikatos“ žurnalo redakcijai ir 15 metų šį leidinį redagavusiam vyriausiajam redaktoriui Zenonui Tartilui, prisidėjusiam prie fizinės ir dvasinės Lietuvos piliečių sveikatos saugojimo.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija