„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (61)

2005-iųjų gruodžio 16 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pagelbėkime nukentėjusioms nuo prekiautojų moterimis

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Kauno arkivyskupijoje surengta spaudos konferencija apie prekybą žmonėmis, nuo kurios kasmet Europoje nukenčia 120 tūkstančių žmonių. Joje dalyvavo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, „Lietuvos Caritas“ generalinis direktorius kunigas Robertas Grigas, arkivyskupijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas bei „Lietuvos Caritas“ projekto „Pagalba prekybos moterimis ir prostitucijos aukoms“ koordinatorė, socialinio darbo magistrė Kristina Mišinienė.


Ar apginsime teisę gimti?

Jonas Kazimieras BURDULIS

Abortai – mirties kultūros dalis. 2005 m. lapkričio 23 d. sukako 50 metų nuo tos dienos, kai SSRS Sveikatos apsaugos ministerijos įsakymu Lietuvoje buvo pradėti daryti abortai – motinų pageidavimu jų įsčiose pradėti žudyti negimę kūdikiai. Pagal SSRS tuo metu galiojusią teisinę praktiką, šiam reikalui visiškai pakako ministro įsakymo. To vadinamojo, sovietinio „teisės akto“ veikimas buvo pratęstas sveikatos apsaugos ministro J. Oleko įsakymu jau Lietuvai atkūrus nepriklausomybę.


Gyvybės vertės samprata

Kalbėdami apie negimusios gyvybės gerbimą, jos puoselėjimą, meilę jai, jos išsaugojimą, turime žiūrėti į ją ne tik psichologijos, socialiniu, medicininiu, moraliniu, juridiniu požiūriais, bet ir pasaulėžiūros aspektu, kuris, vykstant disputui tarp gyvybės ir mirties kultūros šalininkų, yra svarbiausias. Gyvybės vertės samprata gražiai atsispindi tokiuose dokumentuose kaip „Evangelium vitae“, „Medicinos darbuotojų chartija“ ir kt.


Geriausias vaistas – prevencija, arba Šeštojo Dievo įsakymo prasmė

Žinia Pasaulinės AIDS dienos proga į prevenciją įsitraukusioms organizacijoms bei geros valios moterims ir vyrams

1. Pasauline AIDS diena, šiais metais UNAIDS rengiama šūkiu: „Sustabdyti AIDS. Išlaikyti pažadą“, norima pakviesti visus asmenis, pirmiausia einančius atsakingas pareigas ŽIV/AIDS srityje, iš naujo sąmoningai įsitraukti į ilgalaikę šios pandemijos plitimo prevenciją bei pagalbą ligoniams ypač neturtingose šalyse, siekiant sustabdyti bei apgręžti tolesnio AIDS plitimo tendenciją.


Kur pasaulį nuves moralės nebuvimas?

Kaišiadorių rajono savivaldybės didžiojoje salėje spalio 11 dieną surengta konferencija ,,ŽIV/AIDS – problemos ir perspektyvos“. Lietuvos AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas sakė, kad žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) infekcija kaip užkrečiama liga žinoma nuo 1981 metų. Pasaulio sveikatos organizacija šią infekciją pavadino pirmąja žmonijos istorijoje pandemija, nes liga išplitusi visuose žemynuose ir valstybėse. Kasdien šia infekcija užsikrečia apie 14 tūkstančių asmenų. Nuo šios ligos pasaulyje iki 2004 metų jau mirė 27 mln. žmonių, našlaičiais liko 14 mln. vaikų. Lietuvoje (spalio mėnesio duomenimis) yra registruota 1076 ŽIV nešiotojai (951vyras ir 125 moterys). Iš jų daugiausia 452 Druskininkuose,167 – Vilniuje, per 100 Klaipėdoje ir 44 Kaune. Daugiausia užsikrėtė (852 žmonės) vartodami narkotikus,178 – lytiniu keliu, 46 užsikrėtimo būdai neaiškūs.


599-asis „Sveikatos“ numeris – paskutinis

Dr. Aldona Kačerauskienė

Skaitytojus pasiekė 599-asis „Sveikatos“ (nuo 1956 m. iki 1990 m. „Sveikatos apsaugos“) numeris. Žurnalo steigėja – Sveikatos apsaugos ministerija, rėmusi žurnalą, nutarė leidinį uždaryti, nurodė 2006 metams prenumeratos neskelbti. Taigi ką tik pasirodęs jubiliejinis 599-asis „Sveikatos“ numeris yra paskutinis. Sakome jubiliejinis, nes žurnalas buvo leidžiamas 50 metų.


Atgailos sakramentas ir jo gydanti galia

Daiva MORDUSIENĖ,

Birštono „Versmės“ sanatorijos
bendrosios praktikos slaugytoja

Vienas gydančių sakramentų – tai Atgailos sakramentas. Jėzus, pasitelkęs kunigą, prisiliečia prie sergančio žmogaus ir veiksmingai jį gydo. „Būtų gera, kad kiekvienas krikščionis būtų sudomintas tikėjimo tiesomis, o ypač sergantis. Tuomet pamažu atsivertų jo akys ir jis pamatytų, kad pilkoje kasdienybėje, kaip vaisingoje dirvoje, slypi dideli lobiai, galintys šio gyvenimo naštas palengvinti ir su Amžinybe tvirtai surišti. Bažnyčios bei jos tarno kunigo tarpininkavimas yra reikalingas ir būtinas. Tai nenustelbia Kristaus ir nenustumia Jo šešėlin. Sakramentinė apeiga yra veiksminga tik todėl, kad joje veikia Kristus. Krikščionių žvilgsnis nesustoja prie Bažnyčios įrankių kunigų, kartais nevertų ir silpnų, bet sminga iki Kristaus, kuris vienas tegali suteikti sieloms šventumo“ (S. Žilys).

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija