„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (64)

2006-iųjų kovo 17 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Embrioninis kūdikis turi ypatingą ryšį su Dievu

Mindaugas BUIKA

Šventasis Tėvas pabrėžia,
kad Dievas vienodai
myli visus žmones

Ontologinė analizė, papildanti gamtamokslinį tyrimą

Tebesitęsiant papiktinančiam kėsinimuisi į žmogaus gyvybę jos pradinėje egzistencijos stadijoje eksperimentuojant su embrionais, jų „terapinį“ klonavimą, išgaunant kamienines ląsteles bei dirbtinio apvaisinimo operacijas, Popiežiškoji gyvybės akademija surengė mokslinį kongresą, kuriame argumentuotai patvirtintas Bažnyčios mokymas, kad nuo prasidėjimo momento embrionas yra visas teises turintis kūdikis, kuriam reikalinga atitinkama pagarba ir apsauga. Vasario 27-28 dienomis Vatikane vykusiame tarptautiniame ekspertų susitikime, kurio bendroji diskusijų tema „Žmogaus embrionas iki implantacijos: moksliniai duomenys ir bioetinis požiūris“, dalyvavo beveik 350 medicinos mokslo atstovų, teologų ir biotetikų.


Kreipimasis dėl eksperimentų su embrionų kamieninėmis ląstelėmis

Lietuvos Respublikos Prezidentui Valdui Adamkui

Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkui Artūrui Paulauskui

Lietuvos Respublikos Ministrui Pirmininkui

Algirdui Mykolui Brazauskui

Šiandienos mokslas, nors ir pasiekęs neregėtas aukštumas, negali priskirti sau gyvybės kūrėjo vaidmens, o tai tik dar labiau patvirtina, kad bet kurios gyvybės šaltinis yra Dievas. Ypatingai - žmogaus gyvybės, kuri yra visos kūrinijos viršūnė, apdovanota dar ir dvasine siela. Iš čia kyla žmogaus gyvybės šventumas ir neliečiamumas. Moksliškai įrodyta, kad žmogaus embrionas nuo pat dviejų lytinių ląstelių susiliejimo momento turi apibrėžtą identitetą, vystosi nuosekliai, be kokybinių šuolių, paneigiant teiginius, neva žmogus prasideda vėliau, nei atsiranda gyvybė. Džiaugiamės, kad šiandien medicina gali padėti dar negimusiam žmogui, kuris medicinos vadovėliuose yra įvardijamas „mūsų pacientu“. Todėl gydytojai turi išlikti ištikimi atnaujintai Hipokrato priesaikai, pasirašytai ir žymiausių Lietuvos mokslininkų medikų, kurioje nedviprasmiškai sakoma: „Visas mano gyvenimas tebūnie skirtas tarnauti žmonijai. Saugosiu žmogaus gyvybę ir jos neliečiamumą nuo pat pradėjimo iki natūralios mirties, gerbsiu jos orumą“.


Įstatymas turi ginti būsimą žmogų

Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkui Artūrui Paulauskui

 

Dėl žmogaus gyvybę liečiančių įstatymų priėmimo Seime
pavasario sesijoje

Lietuvių katalikų mokslo akademijos mokslininkai,

išpažindami krikščioniškąsias dvasines vertybes ir būdami gyvybės kultūros šalininkai,

žinodami, kad žmogaus gyvybė prasideda nuo dviejų lytinių ląstelių susijungimo momento (o ne po 12 savaičių ar vėliau, kaip dažnai teigiama),

suvokdami pradėtos žmogaus gyvybės orumą ir neliečiamumą, taip pat teisėtos santuokos vertybių reikšmę būsimo žmogaus gyvenime,


Lietuvos gyventojų mažėja dėl mirties ir emigracijos

Šių metų pradžioje Lietuvoje gyveno 3403,2 tūkstančio gyventojų, tai 22,1 tūkst. mažiau negu 2005 metų pradžioje, praneša Statistikos departamentas.

Dėl neigiamos natūralios gyventojų kaitos (daugiau mirė nei gimė) gyventojų skaičius sumažėjo 13,3 tūkst., dėl neigiamo migracijos saldo (emigravo – 15,6 tūkst., imigravo – 6,8 tūkst.) – 8,8 tūkst. Viena iš gyventojų skaičiaus mažėjimo priežasčių yra gyventojų emigracija.


„Jie man svarbesni nei bet kas kitas…“

Gydytoja Virginija Buzienė
pasiruošusi padėti kiekvienam
pagalbos prašančiajam

Žiemos ir pavasario laikotarpiu dauguma žmonių atsiduria ligos gniaužtuose. Akivaizdžiai padaugėja viršutinių kvėpavimo takų ligų, žmones daugiau puola sloga, peršti gerklę, sukausto gripas. Neseniai Lietuvoje kilusi gripo epidemija apėmė kelias dešimtis miestų ir miestelių. Todėl kreipėmės į Kauno rajono Garliavos pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) bendrosios praktikos gydytoją Virginiją BUZIENĘ papasakoti apie gydytojo bei paciento santykius ir klausdami patarimo, kaip apsisaugoti nuo mus puolančių ligų.


Ar norime būti sveiki?

Dr. Aldona Kačerauskienė

Nuo seno žinome, kad sveikata – brangiausias turtas. Kiekvienas laikas tikslina sąvokas, koreguoja apibrėžimus. Pagal Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) nuostatas sveikata – tai ne vien ligų ar negalių nebuvimas. Sveikata – tai visiška fizinė, psichikos ir socialinė gerovė. Sveiki žmonės sudaro sveiką bendruomenę, kuri stengiasi būti teisinga, gyvybinga ir subalansuota; ji siekia aukštų aplinkos standartų, nori būti visapusiškai klestinti.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija