„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.5 (66)

2006-iųjų gegužės 12 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Meilės ir vilties stygius yra demografinės krizės priežastis

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI
laimina kūdikį ir jo mamą

Rytų Europa – „giliausioje duobėje“

Popiežius Benediktas XVI neįprastai atvirais žodžiais išsakė susirūpinimą dėl gimstamumo mažėjimo Europoje ir kituose regionuose, nurodydamas, jog tai veda į pavojingą visuomenės senėjimą ir kad šio proceso pagrindinės priežastys yra dvasinės ir moralinės. Balandžio 27 dieną laišku kreipdamasis į Popiežiškosios socialinių mokslų akademijos narius, kurie Romoje vykusioje savo plenarinėje sesijoje kaip tik nagrinėjo demografinės krizės ir jaunimo praradimo problemą, Šventasis Tėvas pripažino, kad nauji statistiniai duomenys iš tikrųjų reikalauja išsamių šios srities svarstymų.


Gyvenimas – Dievo dovana

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Jau įpratome paskutinįjį balandžio sekmadienį minėti Gyvybės dieną. Pirmą kartą mūsų tėvynėje Gyvybės diena paminėta prieš dvylika metų Vilniuje. Iniciatyvos tuomet ėmėsi Pasaulinės gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacijos nepavargstančios moterys. Konferencijomis, eisenomis per miestą, kitais viešais renginiais buvo skelbiama gyvybės kultūra, atkreipiamas dėmesys į naujausius popiežiaus Jono Pauliaus II paskelbtus šia tema dokumentus, dar ne visada suspėtus išversti į lietuvių kalbą.


Gyvybės diena paminėta Lietuvoje

Krikščionys mato gyvybę ir kitame

Šiauliai. Daugiau nei savaitę Šiaulių vyskupijoje vyko įvairūs renginiai, susiję su pasauline Gyvybės diena. Šie metai išsiskyrė tuo, kad nemažai renginių buvo skirti jaunimui, studentijai. Įsitraukė ir patys studentai. Balandžio 24 dieną vyskupijos Jaunimo ir Šeimos centrai sukvietė studentus, moksleivius, mokytojus, dėstytojus ir visus, kuriems yra svarbi gyvybė. Jėzuitas Lukas Slaniauskas įtaigiai kalbėjo apie gyvybės vertę, apie krikščionio poziciją gyvybės atžvilgiu.


Laiškas šeimoms

Kardinolas Audrys Juozas BAČKIS

Mieli Broliai ir Seserys!

Motina Bažnyčia gerai žino, kad kiekvieno žmogaus kelias prasideda bei tęsiasi šeimoje ir yra šeimos labai paveikiamas. Artėjant pasaulio šeimų susitikimui su Šventuoju Tėvu šią vasarą Valencijoje, noriu kartu su Jumis apmąstyti svarbiausią būsimo susitikimo temą – tikėjimo perdavimą šeimoje.


Kunigų susirinkime – apie šeimą

Gegužės 3 dieną įvyko eilinis Vilniaus arkivyskupijos kunigų susirinkimas, kuris vyko maldų už pašaukimus į kunigystę savaitės metu. Jis buvo pradėtas meldžiant naujų dvasinių pašaukimų ir buvo skirtas šeimos temai. Susirinkimo svečias, Vilniaus arkivyskupijos Šeimos centro vadovas psichologas Algis Petronis skaitė pranešimą, kuriame nagrinėjo šeimos situaciją bei problemas dabartinėje visuomenėje ir galimą Bažnyčios atsakymą į šias problemas.


Motinos ašaros

Julė KILČIAUSKIENĖ

Ją sutikau sodų bendrijoje - moteris apie septyniasdešimt metų, o kai patikslinau, ir dar ketverius užbaigusi. Daug apie ką juk susitikę kaimynai sodiečiai pasišnekučiuojame, bet pirmiausia, jei šalia savesnių nėra, – kančias išliejame. Štai ir Aneliutės (vardai pakeisti) pagrindinis rūpestis – dukra Anželika ir vaikaitis Arnas.


Gyvybės vertė ir Europos žmogaus teisių teismas

Vatikano dienraštis „L'Osservatore Romano“ išspausdino Popiežiškosios gyvybės Akademijos pirmininko vyskupo Elio Sgrečios ir tos pačios Akademijos nario Karlo Kazinio straipsnį, kuriame yra kritikuojamas Europos žmogaus teisių teismo nepasisakymas dėl pradėtos gyvybės vertės.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija