„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (67)

2006-iųjų birželio 16 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Skaudžios prostitucijos legalizavimo pasekmės Vokietijoje

Mindaugas BUIKA

Brazilijos futbolo komandos
sirgalės
AFP nuotrauka

Futbolo čempionato rėmėjai
merginoms perša
ir alų Reuters nuotrauka

Nepaisant to, kad Vokietijoje
prostitucija legalizuota,
savivaldybėse plinta jos
lokalinio uždraudimo iniciatyvos

Ant Kelno mega-bordelio fasado
iškabintas stendas, kuriame
atsispindi Pasaulio futbolo
čempionato simbolika

Vieno Halės miesto Rytų Vokietijoje
sekso paslaugų darbuotojos
patraukliai pozuoja su futbolo
kamuoliu, stengdamosi
prisivilioti žaidimo aistruolius

Sekso paslaugų industrija ieško naujų pajamų

Praėjus beveik ketveriems metams po prostitucijos legalizavimo Vokietijoje, ši šalis (ypač dabar) skina karčius pasaulinės kritikos vaisius, nes joje, vykstant Pasaulio taurės futbolo varžyboms, kartu su trimis milijonais sirgalių iš užsienio, kaip vertinama, gali atvykti apie 45 tūkstančiai prostitučių teikti perkamų sekso paslaugų. Dauguma šių jaunų moterų yra apgavysčių, smurto, nusikalstamos prekybos žmonėmis aukos ir atstovauja Europos vargingiausioms buvusio Rytų bloko šalims.

„Daugelis jų yra prievarta įtrauktos į šią veiklą. Jos tai daro prieš savo valią ir yra gabenamos nelegaliai. Tai yra fundamentalus žmogaus teisių pažeidimas“, - Pasaulio futbolo čempionato išvakarėse kalbėjo Popiežiškosios migrantų ir keliautojų tarybos sekretorius arkivyskupas Agostinas Marketas. Interviu Vatikano radijui jis priminė Bažnyčios ir bendražmogiškąją nuostatą, kad prostitucija iš principo pažeidžia asmens orumą, nes jis sumenkinamas iki seksualinio malonumo objekto ir įrankio. „Moterys tampa rinkos prekėmis, kurios gali būti nupirktos. Ir jos kainuoja mažiau nei bilietas į futbolo rungtynes“, - pastebėjo arkivyskupas A.Marketas.

Manoma, kad Vokietijoje dirba iki 400 tūkst. prostitučių, kurių 75 proc. yra užsienietės ir dauguma jų atvyko iš Rytų ir Vidurio Europos. Sekso industrijos Vokietijoje kasmetinės pajamos – apie 18 milijardų eurų. Šalyje veikia gerai išreklamuoti dideli vadinamieji „mega-bordeliai“, taip pat mažieji „barakai“, įrengti atokiuose miestų pakraščiuose. Buvo galima justi, kad šis verslas taip pat ruošėsi Pasaulio taurės varžyboms. Prieš jų pradžią Berlyne duris atvėrė naujas keturis milijonus eurų kainavęs „Artemis“ mega-bordelis, kuriame dirba iki 100 prostitučių, galinčių aptarnauti apie 650 klientų.

Milžinišką 24 metrų aukščio ir 8 metrų pločio stendą, vaizduojantį apsinuoginusią moterį, ant savo fasado iškėlė Europoje didžiausias dvylikos aukštų, 120 kambarių turintis Kelno mega-bordelis. Stendo užrašas „Pasaulis, kaip moterų draugių svečias“ perfrazuoja pasaulio taurės varžybų devizą: „Pasaulis, kaip draugų svečias“. Jame taip pat pavaizduotos čempionate dalyvaujančių 32 valstybių vėliavos. Tiesa, dvi musulmoniškų kraštų – Irano ir Saudo Arabijos – teko užtušuoti, nes pasigirdo piktų musulmonų protestų ir perspėjimų dėl galimų neramumų. Pavartodamas futbolo terminologiją, arkivyskupas A.Marketas sakė, kad sekso industrija, jos klientai, taip pat prostituciją legalizavusi valdžia nusipelnė „raudonosios kortelės“ už pasinaudojimą svarbiu sportiniu įvykiu, kad būtų skatinama prostitucija.

„Caritas“ kviečia nesuteršti sporto moterų išnaudojimu

Arkivyskupas, be kita ko, pažymėjo, kad Bažnyčia su ypatingu rūpestingumu turi ištirti motyvus tų vyrų, kurie ieško sekso industrijos paslaugų. Ji privalo stengtis ugdyti sveiko žmogiško seksualumo jaunuolius, ir tai turi vykti drauge su moterų teisių gynimu, ypač tų, kurios prievarta įtrauktos į prekybą seksu per nelegalų žmonių gabenimą ir išnaudojimą. Kaip tik tai akcentuojama Popiežiškosios migrantų tarybos praėjusiais metais šia tema surengto tarptautinio kongreso baigiamojoje deklaracijoje, kurioje konkrečiai nurodomas bažnytinių struktūrų uždavinys padėti moterims, tapusioms nusikalstamų mafijų tinklų aukomis.

Šiame kontekste ypač veiklios moterų vienuolijos, susibūrusios į Solidarumo su nelaimėje atsidūrusiomis moterimis organizaciją. Ši grupė Vokietijoje ir kitose šalyse yra įkūrusi iš prostitucijos ištrūkusioms moterims specialius saugaus apgyvendinimo ir reintegracijos į visuomenę centrus. Arkivyskupas A.Marketas pabrėžė, kad į šį reabilitacijos darbą turi kuo aktyviau įsitraukti ir finansinius resursus turinčios valdžios įstaigos, galinčios asmeninę tragediją patyrusioms moterims surasti padorų darbą ir kitokias kompensacijos formas. „Šios iniciatyvos yra privalomos žmogiškajam orumui atstatyti“, – nurodė arkivyskupas, kartu pastebėdamas, jog prekeiviai žmonėmis bei kiti sekso industrijos „verslininkai“ turi būti griežtai baudžiami.

Katalikų Bažnyčios svarbiausios socialinės paramos organizacijos „Caritas Internationalis“ generalinis sekretorius Dankanas Maklarenas savo pareiškime dėl Pasaulio futbolo čempionato skandalingo ryšio su prostitucija priminė, jog kasmet į Vakarų Europą nelegaliai atgabenama apie 500 tūkstančių moterų, kurios dažniausiai verčiamos dirbti sekso vergėmis, nors viliojamos kitokiais patraukliais pažadais. Nelegali tarptautinė prekyba žmonėmis nusikaltėlių grupėms kasmet neša 11 milijardų eurų pelną ir pagal apimtį užima trečią vietą po nelegalios prekybos ginklais ir narkotikais.

„Galbūt prostitucija – seniausia pasaulio profesija, tačiau taip yra todėl, kad, bėgant amžiams, moterų pažeidžiamumas daugeliu atvejų nepasikeitė“, - pripažino D.Maklarenas. Jis sakė, kad šiuo keliu pasukusios moterys gali aiškinti, jog tai yra jų pasirinkimas, bet vis dėlto esminį vaidmenį čia vaidina ekonominiai sunkumai, stabilių socialinių struktūrų suirimas, kas joms nepalieka kitų galimybių. „Caritas Internationalis“ viliasi, kad į Vokietiją atvykę gausūs futbolo fanai nesuterš „puikiojo žaidimo“ garbingo vardo moterų seksualiniu išnaudojimu.

„Mes raginame visus geros valios žmones pakelti balsą prieš blogio prekybą, kuri moteris laiko kaip daiktus“, - sakė jis.

Seserų vienuolių ištiesta pagalbos ranka

Atsižvelgdamos į Europos katalikų vienuolijų vyresniųjų konferencijos raginimus nacionalinėms organizacijoms kampaniją prieš prostituciją, Lenkijos moterų vienuolijos šia tema parengė specialius lankstinukus, kurie platinami per Pasaulio futbolo čempionatą. „Mūsų resursai yra labai riboti, bet darome, ką galime, - sakė Lenkijos vienuolijų vyresniųjų konferencijos pirmininkė uršulietė sesuo Jolanta Olech interviu katalikų žinių agentūrai CNS. – Mes esame labai susirūpinusios pranešimais, jog neva vyrų gyvenimas taps žymiai puikesnis, jeigu iš Europos vargingųjų kraštų bus importuota 100 tūkst. jaunų moterų“. Pagal šį vienuolių projektą, kurį parėmė ir Lenkijos „Caritas“, perspėjantys lankstinukai platinami lenkų, bulgarų, rusų, rumunų ir kitų Rytų Europos šalių kalbomis. Juose taip pat pateikti telefonų numeriai, kuriais moterys gali kreiptis ieškodamos pagalbos.

Pagrindinės Europos ekumeninės organizacijos Europos Bažnyčių Konferencijos (KEK) vadovybė taip pat pareiškė susirūpinimą dėl prostitucijos problemų padidėjimo Pasaulio futbolo čempionato Vokietijoje metu. Šiam tikslui vykdoma prekyba žmonėmis yra smerktinas nusikaltimas, su kuriuo turi būti kovojama visomis jėgomis, teigiama KEK centro komiteto pareiškime. KEK sudaro 125 žemyno Stačiatikių ir Protestantų Bažnyčios bei keliasdešimt kitų krikščioniškų organizacijų. Pagrindinis KEK bendradarbiavimo partneris Europos katalikų vyskupų konferencijų tarybos generalinis sekretorius monsinjoras Aldas Džiordanas interviu Vatikano radijui sakė, jog yra skandalinga, kad prostitucija skatinama būtent sporto varžybose. „Bažnyčios tam turi priešintis visu tvirtumu, nes tai – aiškus dekadenso ženklas Europoje“, - sakė jis. Šis išnaudojimas yra priešingas Pasaulio taurės varžybų dvasiai ir tai neturi būti toleruojama.

Vokietija raginama uždrausti nužmoginantį verslą

Jungtinės Amerikos Valstijos taip pat perspėjo savo sąjungininkę Vokietiją, kad ji imtųsi griežtesnių priemonių nelegaliai prekybai žmonėmis sustabdyti ypač per Pasaulio taurės futbolo varžybas. Birželio pradžioje Vašingtone paskelbtoje 2006 metų ataskaitoje apie padėtį žmonių prekyboje, kuri parengta JAV Valstybės departamento užsakymu, Vokietija vėl įvardijama kaip sekso ir kitokio išnaudojimo asmenų „tiekimo, tranzito ir paskirties“ šalis. Vokietija dokumente taip pat kritikuojama dėl prostitucijos legalizavimo, nes šio verslo nebaudžiamas egzistavimas skatina prekybą žmonėmis.

Jungtinių Amerikos Valstijų įsitikinimu, mokamos seksualinės paslaugos iš principo yra nesuderinamos su pagarba žmogiškajam orumui, todėl ši šalis priešinasi prostitucijos reguliavimui teisinėmis normomis, sakoma minėtame dokumente. Ataskaitai pristatyti skirtoje spaudos konferencijos Valstybės departamento patarėjas žmonių prekybos klausimais sakė, kad JAV vyriausybė oficialiai informavo Vokietijos ambasadorių „dėl tūkstančių moterų atgabenimo į Vokietiją sekso reikalams per Pasaulio taurės varžybas“.

Vokietijos vyriausybė, nors ir gina savąją prostitucijos legalumo politiką, pabrėžtinai nurodo, kad ji neturi nieko bendra su prekyba žmonėmis ir kad teisinėmis priemonėmis aktyviai su ja kovoja. Ji taip pat neigia pasigirstančią kritiką, kad subsidijuoja naujų bordelių statybą, nes sekso industrija duoda nemažų pajamų iš surenkamų mokesčių. Tačiau žymus Jungtinių Valstijų katalikų politikas kongresmenas respublikonas Krisas Smitas, kuris yra trijų įstatymų prieš prekybą žmonėmis JAV autorius, abejoja, ar įmanoma efektyviai kovoti su šiuo reiškiniu, kol nėra uždrausta prostitucija.

Jo įsitikinimu, Vokietija turi vėl rekriminalizuoti prostituciją, kaip tai prieš septynerius metus padarė Švedija, kur, uždraudus mokamas sekso paslaugas, prekybos žmonėmis mastai gerokai sumažėjo. Ir atvirkščiai, kol legalios prostitucijos infrastruktūra išlieka, reikalauti, kad prieš žmonių prekybą nukreiptos priemonės būtų efektyvios, yra tiesiog absurdiška žinant rinkos dėsnius, kurie galioja ir šioje srityje. „Ir Vokietijoje visuomet svarbu prisiminti, kas vyksta už aikštės ribų, nei tai, kas vyksta aikštėje“, - aiškino savo kolegoms iš Bundestago kongresmenas K.Smitas, dažnai besilankantis Vokietijoje, nes vadovauja Europos saugumo ir bendradarbiavimo komisijai JAV Kongrese.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija