„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (67)

2006-iųjų birželio 16 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Skaudžios prostitucijos legalizavimo pasekmės Vokietijoje

Mindaugas BUIKA

Brazilijos futbolo komandos
sirgalės
AFP nuotrauka

Sekso paslaugų industrija ieško naujų pajamų

Praėjus beveik ketveriems metams po prostitucijos legalizavimo Vokietijoje, ši šalis (ypač dabar) skina karčius pasaulinės kritikos vaisius, nes joje, vykstant Pasaulio taurės futbolo varžyboms, kartu su trimis milijonais sirgalių iš užsienio, kaip vertinama, gali atvykti apie 45 tūkstančiai prostitučių teikti perkamų sekso paslaugų. Dauguma šių jaunų moterų yra apgavysčių, smurto, nusikalstamos prekybos žmonėmis aukos ir atstovauja Europos vargingiausioms buvusio Rytų bloko šalims.

„Daugelis jų yra prievarta įtrauktos į šią veiklą. Jos tai daro prieš savo valią ir yra gabenamos nelegaliai. Tai yra fundamentalus žmogaus teisių pažeidimas“, - Pasaulio futbolo čempionato išvakarėse kalbėjo Popiežiškosios migrantų ir keliautojų tarybos sekretorius arkivyskupas Agostinas Marketas. Interviu Vatikano radijui jis priminė Bažnyčios ir bendražmogiškąją nuostatą, kad prostitucija iš principo pažeidžia asmens orumą, nes jis sumenkinamas iki seksualinio malonumo objekto ir įrankio. „Moterys tampa rinkos prekėmis, kurios gali būti nupirktos. Ir jos kainuoja mažiau nei bilietas į futbolo rungtynes“, - pastebėjo arkivyskupas A.Marketas.


Pažeminta moteris gali atsitiesti

Panevėžio vyskupijos
„Caritas“ socialinė darbuotoja
Lina Ramutytė
Autoriaus nuotrauka

Bandymas prostitutes atvesti į doros kelią – ar tai ne tas pats, kas mėginti lazda vandenyje pradurti skylę? Šia tema kalbėjomės su Panevėžio vyskupijos „Caritas“ socialine darbuotoja Lina RAMUTYTE, kuri yra baigusi Panevėžio kolegiją.

Projektas „Pagalba prostitucijos ir prekybos moterims aukoms“ Panevėžio vyskupijoje pradėtas vykdyti nuo 2005 metų pradžios. Jūs vienintelė tiesiogiai už jį atsakote. Tad noriu paklausti: prostitucija – tai būdas nesunkiai užsidirbti ar moteriai lytiškai bendrauti su vyrais?


Lietuvoje viešėjo Olandijos organizacijos „Tikintieji prieš prekybą moterimis“ atstovai

Birželio 6 dieną Kauno arkivyskupijos Katechetikos centre Lietuvoje viešintys Olandijos organizacijos „Tikintieji prieš prekybą moterimis“ atstovai susitiko su katalikiškų institucijų, katechetikos centrų vadovaujančiais darbuotojais, miesto socialinių įstaigų darbuotojais. Ši organizacija atvyko į mūsų šalį „Lietuvos Caritas“ kvietimu. Olandai lankosi Baltijos šalyse (po vizito Lietuvoje jie vyksta į Latviją bei Estiją), kur kasmet daugėja prostitucijos aukų. Svečiai siekia susipažinti su „Lietuvos Caritas“ nuo 2001 metų vykdomu projektu „Pagalba prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms“.


Ar saugu gyventi Lietuvos vaikams?

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

x

Ne vienerius metus Lietuvoje gimimų skaičius gerokai mažesnis negu mirčių. Trūkstant vaikų, užsidarinėja pradinės mokyklos. Paskaičiuota, jog dabartinių pirmokų yra trečdaliu mažiau negu devintokų. Taigi kiekvienas vaikas mūsų tėvynėje yra tikra Dievo dovana. Tik ar mokame tą dovaną vertinti ir saugoti? Jeigu prisiminsime šiurpią statistiką, jog kasmet Lietuvoje nusižudo viena moksleivių klasė, tai yra apie trisdešimt nepilnamečių, atsakymas į šį klausimą turėtų būti neigiamas.


Blaivybė – tautos gyvybė

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Šiais metais Vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivystės sąjūdis švenčia 25-erių metų jubiliejų. Teko būti prie šios organizacijos kūrimosi ištakų, dalyvauti veikloje, kartu džiaugtis kiekvienu pasisekusiu renginiu. Jaučiu pareigą „XXI amžiaus“ skaitytojams papasakoti žiupsnelį prisiminimų.


Knyga, skirta jaunimui tvirkinti

Vytautas BAGDONAS

Sveikatos apsaugos ministras, Darbo partijos narys Žilvinas Padaiga su savo bendraminčiais visai nustekeno sveikatos apsaugos sistemą. Kuo toliau vyksta sveikatos apsaugos reforma, reformuojama visokių padaigų, tuo labiau tolsta nuo paprastų mirtingųjų jų konstitucinė teisė į nemokamą gydymą, į kvalifikuotą medicininį aptarnavimą. Ž.Padaiga, trindamas kėdę ministerijoje ar profesoriaudamas Kauno medicinos universitete, tiesiog nutolo nuo žemiškų reikalų ir net nežinojo, o gal ir žinoti nenorėjo, kokiais rūpesčiais gyvena rajonų ligoninių, poliklinikų medikai, su kokiomis problemomis susiduria provincijos gyventojai, prispausti ligų, kreipdamiesi į gydytojus, ieškodami medicininės pagalbos vietos gydymo įstaigose. Ne tik tautos reikalai sveikatos apsaugos srityje nerūpėjo ministrui Ž.Padaigai. Jam nerūpėjo ir jaunimo moralė, doroviniai dalykai. Kaipgi kitaip galima būtų apibūdinti neseniai išleistą lytinio jaunimo švietimo vadovėlį, kuris tiesiog skatina... jaunimą ištvirkauti.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija