„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.11 (72)

2006-iųjų lapkričio 10 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Dalyvavo pilietinėje akcijoje „Mano šeima“

Inesė RATNIKAITĖ

Kairių pagrindinės mokyklos
mokiniai džiaugėsi savo,
klasės draugų, mokytojų
atneštomis nuotraukomis

Šeima – viena didžiausių žmogaus gyvenimo vertybių. Nuo jos gerovės priklauso kiekvieno mūsų saugumas ir laimė. Tai, kad lietuviai vertina tradicinę šeimą, liudija gegužę prasidėjusi pilietinė akcija „Mano šeima“. Šios akcijos išraiška – įvairias šeimos akimirkas fiksuojančių nuotraukų paroda – savita ir patraukianti. Perkeliama iš vieno miesto į kitą, rugsėjo 21 - spalio 13 dienomis ši paroda buvo eksponuojama Šiauliuose: Šiaulių universitete ir T.B.Andruškos pradinėje mokykloje bei Šiaulių rajone – Kairių pagrindinėje mokykloje. Parodą-akciją koordinuoja Nacionalinė šeimų ir tėvų organizacijų asociacija.


Kuriame blaivią Lietuvą

Vyskupo M.Valančiaus blaivystės sąjūdžio 25-osioms metinėms

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Ne vienas tautietis, savo gyvenimo neįsivaizduojantis be alkoholio, blaivininkams mėgsta pasakyti: „Kas iš to jūsų krebždėjimo? Kaip gėrė anksčiau, taip geria dabar; dabar net dar daugiau.“ Ir tai – karti tiesa. Tyrimais nustatyta, kad Europos Sąjungoje Lietuva pirmauja ne tik savižudybėmis, bet ir girtavimu. Vasarą iš Prancūzijos atvykęs Henrikas Juškevičius pastebėjo: „Po didžiulės Lietuvos šventės – Mindaugo karūnavimo dienos – ant suolelių snūduriavo neišsipagirioję jaunuoliai. Taip ir norėjosi nusiųsti juos į paplūdimį rankioti iš smėlio tą gausybę nuorūkų, kurias jie patys ten, beje, ir paliko. Girtuoklystė – didžiausia Lietuvos problema“. Alkoholis žudo lietuvių tautą. Tai rodo autoavarijų, savižudybių statistika. Iki 2009 metų Europa siekia alkoholio suvartojimą sumažinti 25 proc. Tai svarbus iššūkis mums visiems. Iššūkis, apie kurį žino nedaugelis. Tačiau pesimizmas, kaip ir pyktis, yra blogas patarėjas.


Kodėl Lietuvoje žlugdoma alkoholio kontrolė

Juozas Tonkūnas,

Visuomeninės organizacijos
„Tėvai prieš narkotikus“ valdybos narys

Tęsiasi alkoholio verslo pastangos panaikinti Valstybės alkoholio kontrolės tarnybą (VTAKT). Apie siūlymą Vyriausybei panaikinti VTAKT, o jos funkcijos paskirstyti kitoms institucijoms ūkio ministras V.Navickas 2006 m. rugpjūčio 29 d. informavo į ministeriją sukviestus verslo asociacijų vadovus („Lietuvos žinios“. Verslininkų peikiamai žinybai ruošiamos kartuvės, 2006 08 31).


Nikaragvos parlamentas uždraudė visus abortus

Nepaisant intensyvaus spaudimo ir tarptautinių feministinių ir gyventojų skaičiaus kontrolės grupių, Nikaragvos kongresas spalio 26 dienos balsavimu esmingai sustiprino negimusių kūdikių teisinę apsaugą.

Pataisytas įstatymas eliminuoja ankstesnę galimybę leisti nužudyti negimusį kūdikį, pradėtą motinos įsčiose, jeigu trys gydytojai patvirtino, kad nėštumas ir gimdymas kelia grėsmę moters sveikatai. Vadinamosios „sveikatos“ išimties terminas beveik visada plačiai interpretuojamas ir atveria duris praktiškai neribojamiems abortams. Dabartinis įstatymas Nikaragvoje taip pat leido sunaikinti kūdikį, jeigu jis pradėtas per moters išprievartavimą. Naujoji šalies parlamente priimta pataisa atmetė ir šią pataisą.


Girtavimo šaknys

Visi matome, kaip šiandien kaimas grimzta į alkoholizmo liūną. Nepriklausomos Lietuvos laikais taip nebuvo. Kaimas dainavo, bet ne girtuokliavo. Reta moteris paragaudavo alkoholio. O šiandien… Kitos moterys daugiau geria negu vyrai ir tuo net didžiuojasi. Jeigu abudu tėvai geria, šeimoje nesantaika, vaikai neprižiūrimi vargsta. Ir kuo užaugs, nesunku numatyti.


Tarp gyvybės ir mirties kultūrų

Žmogus tam ir yra žmogus, kad siektų gėrio ir išgyventų blogį. Kol yra žmogus, tol vyksta kova tarp gėrio ir blogio. XX-XXI amžiais ta kova reiškiasi kaip dviejų priešingų kultūrų susidūrimas, konfliktas.

Anos nepriklausomos Lietuvos laikais pas mus buvo įgyvendinta nemažai gyvybės kultūros darinių: moralumas, tautinis auklėjimas, šeimų patvarumas, darbštumas. Tačiau, kraštą okupavus bolševikams, per 50 ateizmo metų visa tai buvo brutaliai sunaikinta; kas buvo „negalima“, ištrynė ir tapo „galima“. Atsirado melas, vagystės, paleistuvystės, svetimoteriavimas, kyšininkavimas, išdavystės, daiktų meilė, neapykanta, nepagarba vyresniesiems, tinginystė.


Neįgaliųjų sportas Lietuvoje

Andrius TEIŠERSKIS

Iš istorijos mes semiamės patirties, o iš patirties formavosi mūsų konkreti teorinė ir praktinė veikla. Treneriai, mokslininkai, organizatoriai, sportininkai ne kartą vienijo tautą, tiesdami tiltus tarp visuose kontinentuose gyvenančių lietuvių, žadino jų tautinį pasididžiavimą. Pergalės Europos ir pasaulio čempionatuose, olimpiadose, kitose reikšmingose tarptautinėse varžybose vis primindavo pasauliui apie Lietuvą, garsino jos vardą įvairiose šalyse. Bet dažnai pamirštama apie neįgaliuosius. Pasaulyje yra nemažai neįgalių bei sutrikusio intelekto žmonių. Jie sparčiai integruojasi į sveikų žmonių visuomenę ir pasiekia gerų rezultatų. Ne išimtis ir Lietuva. Neįgaliųjų sporte vadovaujamasi principu – neįgalus žmogus tuo labiau turi būti integruojamas į visuomenę, kad neliktų nuošalyje sveikųjų. Neįgalieji savo dvasios stiprumu jau įrodė, jog kartais jie yra net stipresni nei sveikieji. Kūno kultūra, sportas ir neįgaliems moksleiviams yra socialinės integracijos priemonė. Lietuvoje veikia aklųjų ir silpnaregių, kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų, sutrikusio intelekto moskleivių specialiosios mokyklos. Jose vyksta kūno kultūros pamokos, intensyvios popamokinės pratybos.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija