„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.7 (80)

2007-iųjų liepos 13 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Pražūtingoji reklama

Benjaminas ŽULYS

Dosni firma
Jauniaus AUGUSTINO piešinys

Žingsnį žengė Seimas

Brendame į alkoholizmo liūną – taip drąsiai galime tvirtinti regėdami, kas dedasi mūsų laisvoje Lietuvoje. Esame labiausiai prasigėrusi šalis Europos Sąjungoje ir pasaulyje. Be to, pagal savižudžių skaičių irgi esame beveik pirmi. O kur dar girtų ir apgirtusių vairuotojų sukeliamos avarijos – žūsta arba sužalojami niekuo nekalti žmonės. Skausmas, ašaros, materialinis nepriteklius lydi girtuoklių, alkoholikų šeimas, luošinami tokių šeimų vaikai.Visų blogybių neišvardysime… Šalis praranda vis daugiau padoraus jaunimo – vos sulaukę trisdešimties, jie tampa alkoholikais, apgirtusių mokinių gaujos terorizuoja mokyklas ir pagaliau per amžius negirdėtas reiškinys – vaikai alkoholikai. Kas toliau? Miestuose ir kaimuose atvirai veikia pilstukų „taškai“, jų likviduoti teisėsaugininkai kažkodėl niekaip neįstengia.


Gerumo paukštės paliesti

Gintarė MARTINAITIENĖ

Vilmai Bastienei (antra
iš dešinės) atiteko verslininko
Raimundo Basčio (dešinėje)
apdovanojimas „Už galimybę sugrįžti“

Tarptautinės vaikų gynimo dienos proga į Šakius jau šeštąjį kartą atskrido „Gerumo paukštė“. Tai gražus, tradicinis renginys, skirtas ne tik tėvų paliktiems vaikams, bet ir globėjams, savo širdyse suradusiems meilės svetimo skausmui. Renginio metu globėjams įteiktos septynios nominacijos, o virpančiu balsu vaikų ištarti padėkos žodžiai už suteiktus namus ne vienam suspaudė širdį.

Šventės metu netrūko ne tik graudinančių ir susimąstyti verčiančių akimirkų, bet ir džiugių sveikinimų. Rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Bronė Valaitienė džiaugėsi, kad šventėje kasmet dalyvauja vis daugiau žmonių, o prieglobstį šeimose randa vis daugiau vaikų. Šiuo metu savivaldybėje yra daugiau kaip100 šeimų, kuriose auga 164 biologinių tėvų atstumti mažieji rajono gyventojai.


Mokytojai, kovokime už blaivumą

Vyskupo M.Valančiaus blaivystės sąjūdis, Vilniaus savivaldybės Švietimo ir kultūros departamentas, Lietuvos mokslų akademijos Humanitarinių ir socialinių mokslų skyrius Vilniuje surengė konferenciją-seminarą „Kilk ir kelk“. Jame dalyvavo žymūs mokslo, Bažnyčios atstovai, Blaivystės sąjūdžio, kitų visuomeninių organizacijų aktyvistai, pedagogai, mokinių tėvai.


Šeima – gyvybės ir žmogiškumo ugdymo židinys

Konferencijos „Pagarbos gyvybei ir brandaus žmogiškumo ugdymo kelias šeimoje“ dalyviai, balandžio 29-ąją pažymėdami Pasaulinę gyvybės dieną Lietuvoje, atkreipia dėmesį, kad žmogaus gyvybės egzistencija nuo prasidėjimo iki natūralios mirties ir pagarba jos orumui yra viena svarbiausių ir aktualiausių problemų Lietuvoje, nes demografinė šalies situacija yra krizinė. Nuo 1994 metų Lietuvoje nebėra natūralaus gyventojų prieaugio. Motinos ir vaiko apsauga nėra prioritetinė medicinos sritis, o valstybinėje šeimos politikoje akivaizdžiai stokojama socialinės, psichologinės kiekvienos pradėtos ir gimusios gyvybės apsaugos.


Vyrai gėrė ir gers...

Dr. Rūta Gajauskaitė,

kriminologė

50 seimūnų pasirašė peticiją Prezidentui, prašydami vetuoti Seimo priimtą įstatymą, draudžiantį alkoholio reklamą. 50 seimūnų, likę mažumoje, tikisi Prezidento pagalbos, kad tasai, pažeidęs demokratijos principus, sustabdytų daugumos nubalsuotą įstatymą! Precedentas jau buvo su saugumo vadu... Tai kodėl nepakartojus? Ir 50 seimūnų pateikė V.Adamkui peticiją, gelbėjančią 360 milijonų litų, kaip sklinda gandai, nubyrančių RTV ir spaudai už alkoholio reklamą! Ne už 50 milijonų litų vaikų kraujo vėžiui gydyti, ne 40 milijonų invalidų protezavimui padengti, ne 300 milijonų vaikų mokslui aukštosiose apmokėti, – o alkoholikų degradacijai auginti!


Abortų gynėjai

Seimo vadovybė išbraukė iš Seimo darbotvarkės grupės parlamentarų parengtą įstatymo projektą „Dėl gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos“. Kitaip tariant, dėl abortų Lietuvoje uždraudimo iki 12-os nėštumo savaitės. Seimo vadovybė ir tokio įstatymo priešininkai aiškina, kad toks įstatymas prieštarautų Konstitucijai, o savo siūlomomis nuostatomis yra dargi radikalesnis nei daug triukšmo sukėlęs analogiškas įstatymas kaimyninėje Lenkijoje. Įstatymo projektą teikė Tėvynės sąjungos parlamentarės Irena Degutienė, Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Lenkų rinkimų akcijos atstovas Voldemaras Tomaševskis, „valstietė“ Rima Baškienė ir teisingumo ministras Petras Baguška.


Mes „nenorime“, bet sėkmingai girdome vaikus...

Visuomenė pradėjo bruzdėti. Matyt, atsibodo stebėti alkoholinės komos ištiktus į ligonines vežamus vaikus, girdėti apie nesibaigiančias traumas, laidoti savo artimuosius ir šeimos narius, kurie taip ir nesugebėjo atsispirti alkoholio pramonės vykdomam spaudimui gerti. Visuomenės sujudimą pajuto ir alkoholio gamintojai, kurie pradėjo tikrą melo ir šantažo kampaniją prieš visą Lietuvos visuomenę. Išvadinę visuomeninių organizacijų atstovus Seime „žąsinais“ ir „gaidžiais“, pradėjo užsakomųjų straipsnių maratoną, kuriuose teigia, kad Lietuva neišgyvens be alkoholio reklamos.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija