„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.10 (83)

2007-iųjų spalio 12 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Atsargiai – revoliucingieji gėjai

Gintaras VISOCKAS

Judėjimo „Apsaugokime šeimą
visame pasaulyje“ lyderis
advokatas Skotas Laivlis
iš JAV mano, kad Lietuvos
laukia niūrūs laikai, kadangi
agresyvieji gėjai bando įsitvirtinti
ir čia, Baltijos kraštuose.
Ir agresyviesiems gėjams
gali pasisekti, kadangi jie jau
turi patirties, kaip papirkti
įstatymus kuriančius ir jų vykdymą
kontroliuojančius politikus.
O tradicinės orientacijos
piliečiai dar nesuvokia, koks
didelis pavojus kyla
iš tarptautinio gėjų judėjimo

Homoseksualizmo, gėjų tema niekad nesidomėjau. Tokios problemos man nebuvo aktualios, mat su vyriškos meilės geidžiančiais vyrais niekad nebuvau susidūręs piktuoju. „Akis į akį“ susitikdavau tik su neagresyviais, itin išsilavinusiais, tolerantiškais netradicinės orientacijos vyrais, kurie man apie savo polinkius niekad neužsimindavo. Jie puikiai žinojo, kad aš ne jų „klano“, todėl nesusilaukdavau jokių užuominų, nerodė jie man neapykantos, pagiežos, nepagarbos dėl to, kad nepritariu jų „polinkiams“. Kadaise su vienu žymiu homoseksualios orientacijos kino kritiku teko keletą dienų gyventi tame pačiame viešbučio numeryje, kai pačioje Atgimimo pradžioje su visa „Literatūros ir meno“ redakcija buvome išvykę į kelionę po Lenkiją. Kelios naktys, praleistos viešbutyje su homoseksualu, paliko neišdildomą įspūdį – kalbėjomės apie kiną, teatrą, rašytojus, kūrybą. Ir visa tai su abipuse tolerancija bei pagarba. Štai kodėl man sąvoka „homoseksualizmas“ tarsi ir neegzistavo: jie netrukdo gyventi man, aš netrukdau gyventi jiems.


Abortai kaip masinio naikinimo ginklas

Mindaugas BUIKA

„Rasinės higienos“ programa

Izraelio medicininėje periodikoje pasirodė publikacija, kurioje skelbiama, jog Vokietijos nacių politikoje XX amžiaus pirmoje pusėje abortas, eutanazija ir sterilizacija buvo naudojami kaip masinio naikinimo ginklas, skirtas eliminuoti individus, žmonių grupes ir net tautas, laikytas „žemesnės veislės“. Kovo mėnesį Izraelio medikų asociacijos žurnale paskelbtame apžvalginiame straipsnyje Tel Avivo gydytoja Tesa Šeluš primena, kad 1933 metais, kai naciai Vokietijoje atėjo į valdžią, toje šalyje buvo įstatymu įteisinta eugeninė sterilizacija.


Šiauliai taps blaivybės sostine?

Inesė RATNIKAITĖ

Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio iniciatyva rugsėjo 21 dieną Šiaulių miesto kultūros centre vyko konferencija „Tautinio tapatumo puoselėjimas – visuomenės ateities kūrimo būdas“. Konferencija skirta 2008-iesiems blaivybės metams ir vyskupo Motiejaus Valančiaus pradėto blaivystės sąjūdžio 150-osioms metinėms. Tai pirmoji Lietuvos istorijoje apskrities masto konferencija blaivybės tema. Konferencijai vadovavo Šiaulių miesto vaikų teisių apsaugos tarnybos inspektorė, Vyskupo M.Valančiaus blaivystės sąjūdžio tarybos narė Birutė Žymantienė ir to paties blaivystės sąjūdžio Šiaulių miesto skyriaus pirmininkas neurochirurgas Albertas Griganavičius.


Kam trukdo Šeima?

Marius KUNDROTAS

Šiai Seimo sesijai po ilgų svarstymų pateikta Valstybinė šeimos politikos koncepcija. Retas atvejis, kai vienu klausimu sutaria daugelis parlamentinių partijų, pozicija ir opozicija. Konservatoriai ir liberaldemokratai, liaudininkai ir pilietininkai jau deklaravo pritarimą šeimos institucijos atgaivinimui. Regis, tam pritars dauguma socialdemokratų, kai kurie liberalai ir netgi „darbiečiai“ – artėjant rinkimams, būtų keista elgtis kitaip.


Kad Lietuvoje būtų šviesiau

Jurgis BIELINIS,

kraštotyrininkas, LSDS Tarybos narys

Pirmieji Michailo Gorbačiovo pertvarkos daigai pasirodė bandant sustabdyti girtavimą. Leidus Maskvai, vietinė valdžia kvietė žmones burtis į blaivybės draugijas. Prasidėjus Sąjūdžiui, jau buvome pasiruošę suvienyti jėgas, kai vilniečiai, vadovaujami Juozo Kančio, pakvietė rajonų atstovus į atkuriamąjį Vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivystės sąjūdžio suvažiavimą. Visi atvykusieji netilpo į Vilniaus kultūros ir sporto rūmus.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija