„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (89)

2008-iųjų balandžio 11 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Mirties kultūros keliu

Mindaugas BUIKA

Plečiasi manifestacijos, skirtos
Gyvybės dienai paminėti

Pragaištingos rekomendacijos Europai

Kai kurių Europos šalių gyvybės gynėjai ir katalikų bendruomenė stengiasi įvairiais įstatymų pasiūlymais apriboti negimusių kūdikių naikinimą. Tuo tarpu Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja ragina atšaukti visus abortams daromus suvaržymus. Balandžio 14-18 dienomis Strasbūre (Prancūzija) vyksiančiai Parlamentinės asamblėjos sesijai pateiktame rezoliucijos projekte pabrėžiamas reikalavimas visiškai „legalizuoti abortą ten kur tai dar nepadaryta“ ir garantuoti moterims „teisę“ į savo negimusio kūdikio gyvybės naikinimą, atsisakant bet kokių kliūčių de jure arba de facto, trukdančių atlikti abortą.

Rezoliucija, kurią Parlamentinės Asamblėjos sesijai parengė Lygių galimybių moterims ir vyrams komitetas, taip pat reikalauja, kad kiekviena Europos Tarybos valstybė narė priimtų atitinkamas „seksualinės ir reprodukcinės sveikatos strategijas“, kurių pagrindu moterys ir vyrai galėtų laisvai įsigyti norimas kontraceptines priemones „prieinamomis kainomis“. Anot rezoliucijos projekto autorių, tam reikia investicijų iš valstybės biudžeto.


Abortas yra visapusiškas blogis

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Daug šurmulio sukėlė Seime įregistruotas Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektas. Įstatymo esmę pristato jo autorius Seimo narys Valdemaras Tomaševskis: „Gyvybę reikia saugoti nuo jos pradėjimo. Dar negimęs vaikas yra pati silpniausia būtybė ir savęs apginti negali. Mes turime apginti jo teisę į gyvybę.

Mūsų parengto įstatymo projekte numatytos išlygos, kada galima nėštumą nutraukti, ir jų pakanka. Draudimui būtų taikomos išimtys, kai moters gyvybei gresia pavojus, kai yra didelė apsigimimo galimybė arba kai nėštumas yra išžaginimo pasekmė. O kitais atvejais bus saugoma gyvybė – kaip pagrindinis mūsų pasaulio dalykas. Įstatymo projekte numatyta atsakomybė medikui, jei jis atliktų nelegalų abortą. Moteris teisinėn atsakomybėn traukiama nebūtų.


Paminėjo prasmingą sukaktį

Kun. Robertas Grigas trumpai
apžvelgė projekto „Pagalba
prekybos moterimis ir prostitucijos
aukoms“ nueitą kelią

Balandžio 2 dieną Panevėžio savivaldybės pedagoginės psichologinės tarnybos salėje „Lietuvos Caritas“ paminėjo trejų metų sukaktį nuo projekto „Pagalba prekybos moterimis ir prostitucijos aukoms“ veiklos pradžios Panevėžio vyskupijoje.

Karitatyvinės veiklos sukaktį savo apsilankymu pagerbė Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, vicemeras Petras Luomanas, Vidaus reikalų ministerijos Viešojo saugumo politikos skyriaus atstovė Julija Staškovskaja, Socialinės rūpybos skyriaus vedėjas Viktoras Michailovas, Panevėžio ONTT (Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos) viršininkas Rimantas Bobinas, VTAT (Vaikų teisių apsaugos tarnybos) vedėja Daiva Simonaitienė, kiti pareigūnai. Renginyje dalyvavo apie 40 atstovų iš įvairių bažnytinių, socialinių, NVO, humanitarinių tarnybų – „Caritas“ talkininkų, partnerių ir rėmėjų.


ES teisės iššūkiai Lietuvos šeimos institutui

Vilija Aleknaitė – Abramikienė

Seimo narė
Vilija Aleknaitė – Abramikienė

Norėdama glaustai ir nerutiniškai išdėstyti mano pasirinktą temą, turėčiau pasirinkti medicinos ar net karybos terminus. Nes kaip kitaip būtų galima apibūdinti reiškinį, savo nežabota sklidimo sparta artimą epidemijai, o griaunamąja jėga – biologiniam ginklui. Santuoka pagrįstos tradicinės šeimos irimo mastai Europoje šiandien, įžengus į XXI amžių, yra stulbinantys. Tikriau ne savaiminio irimo, o atkaklaus, sistemingo ir užsispyrėliško ardymo propagandos, politikos ir teisės priemonėmis.

Ką tik atšventėme savo atkurtosios valstybės gimnazistišką 18 metų sukaktį. Rudenį sukaks 16 metų, kai gyvename pagal visos tautos referendumu aprobuotą 1992 metų Konstituciją. Rašiusiems šią Konstituciją, pačių autorių liudijimu, šeimos sąvoka anuomet atrodė savaime suprantama, nereikalaujanti specialaus apibrėžimo. Pasak vieno iš tos Konstitucijos autorių, buvusio mūsų kolegos Seime, Konstitucinio Teismo teisėjo profesoriaus Egidijaus Jarašiūno, Konstitucijoje mes matome neatsiejamą šeimos ir santuokos ryšį. Konstitucijos kūrėjai, pagaliau tauta, „aprobuodama šį sprendimą labai aiškiai pasisakė už tokį ryšį“. Savo ruožtu Europos Bendrijų kūrėjų tikslai, bent jau iš pradžių, neapėmė šeimos teisės reguliavimo.


Dėl akušerių-ginekologų prievartinio mokymo atlikti abortą

Praėjusių metų rugpjūčio 1 dieną buvo išplatintas mano atviras laiškas Sveikatos apsaugos ministrui, kuriuo kviečiau tuo metu rengiamoje medicinos normoje „Gydytojas akušeris-ginekologas“ išlaikyti pagarbą gydytojo sąžinės laisvei ir mokymo proceso metu neįpareigoti būsimųjų gydytojų mokytis atlikti šių procedūrų: nėštumo nutraukimo iki 22 savaitės (tokio amžiaus vaikas jau gali išgyventi be motinos!), dirbtinio apvaisinimo procedūros, sterilizacijos. Laiške buvo atkreiptas Sveikatos apsaugos ministro dėmesys į tai, kad šių procedūrų padarymas privalomomis pavers akušerio ginekologo specialybę neprieinama daliai būsimųjų medikų vien dėl jų religinių ir moralinių įsitikinimų arba mokantis vers juos elgtis prieš sąžinę.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija