„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (91)

2008 m. birželio 20 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Paskirtas Popiežiškosios šeimos tarybos pirmininkas

Mindaugas BUIKA 

Naujasis Popiežiškosios šeimos
tarybos pirmininkas kardinolas
Enijas Antonelis

Kardinolas E. Antonelis suvokia pareigųsvarbą

Žinomą šeimos sielovadininką ir pasauliečių veiklos skatintoją katalikų bendruomenėse Florencijos (Italija) arkivyskupą kardinolą Eniją Antonelį popiežius Benediktas XVI paskyrė naujuoju Popiežiškosios šeimos tarybos pirmininku. Vadovauti šiai svarbiai Šventojo Sosto dikasterijai 71 metų kardinolas E. Antonelis pradės pakeisdamas balandžio 14 dieną mirusį kolumbietį kardinolą Alfonsą Lopesą Truchilją, kuris 1981 metais popiežiaus Jono Pauliaus II įkurtajai tarybai vadovavo beveik 18 metų. Žinant, su kokiais iššūkiais šiandien susiduria pamatinė visuomenės ląstelė - šeima ir krikščioniškoji santuoka - galima suprasti, kad kardinolo E. Antonelio laukia atsakingi Bažnyčios mokymo gynimo ir plėtojimo darbai.


Šiauliuose vis garsiau kalbama apie gyvybės kultūros grožį

Inesė RATNIKAITĖ

Visur mus supa gyvybė, esanti ir mūsų gyvenimo bei veiklos sąlyga. Vis dėlto gyvybės vertė šiuolaikinėje visuomenėje nuolat tampa prieštaringų diskusijų objektu, o jos saugojimas ir puoselėjimas - viena aktualiausių problemų.

Šiaulių universitete į katalikišką „Ad Astra" klubą subūrę studentai organizavo gyvybės mugę. Renginys vyko keturias su puse valandos. Jo metu žodžiais bei vaizdais buvo raginama gerbti ir negimusią gyvybę, ir senatvę. Pro šalį einančius studentus susidomėti kvietė Meninio ugdymo ir tikybos studijų programos I kurso studenčių Justinos ir Vaidos giesmės bei gitaros skambesys. Ketvirto kurso studentės Irena, Reda, Rasa platino Lietuvos vyskupų laišką, skirtą Pasaulinės gyvybės dienai, knygų skirtukus, kvietė įsigyti knygelių bei nuotraukų. Susimąstyti skatino pirmakursio Andriaus demonstruojamas skaudžią nūdienos tiesą atskleidęs filmas „Nebylus šauksmas". Akcija baigėsi 14 valandą. Kaip tik tuo metu Šiaulių miesto savivaldybėssalėje prasidėjo konferencija „Gyvybės saugumas ankstyvojoje raidoje".


Europarlamentarai pritaria norui apginti negimusį vaiką

Seimo narys Valdemaras Tomaševskis spaudos konferencijoje paskelbė šimto Europos Parlamento narių Seimui atsiųstą laišką, kuriame jie išdėsto poziciją dėl Lietuvos parlamento darbo keičiant teisės aktus, numatančius apginti negimusį vaiką.

Laiške teigiama, kad Europos teisė ar integruojantis į Europą prisiimti politiniai įsipareigojimai neprieštarauja teisėkūros priemonėms, kuriomis siekiama suteikti geresnę teisinę apsaugą negimusiems vaikams ir džiaugiamasi Lietuvos parlamentarų pastangomis užtikrinti geresnę vaikų apsaugą iki jų gimimo. Laišką pasirašė 19 valstybių Europos Parlamento nariai, priklausantys įvairioms frakcijoms.


Eiti, daryti, siekti

Benjaminas ŽULYS

Jau drąsiai kalbame apie girtavimą Lietuvoje, pražūtingą alkoholiz­mą, nuo kurio, deja, nėra jokių patikimų vaistų. Nepaisant viliojančių reklaminių skelbimų, skelbiančių, kad žiniuonis, medikas apsiima išgydyti nelaimingąjį nuo nenugalimo potraukio alkoholiui, o paskui žmogelis galėsiąs gerti „kaip visi", gyvenimas byloja kitką. Geriama vis daugiau ir, atrodo, kad tam galo nematyti. Nes, kaip rašo Vladimiras Ždanovas (kurio reikšmingos mintys antialkoholizmo tematika publikuojamos „XXI amžiuje"), alkoholis yra pats pavojingiausias žmonijos narkotikas. Prie jo lengvai priprantama, o atsikratyti - dažniausiai labai sunku, tad silpnesnės valios žmonės šios priklausomybės atsisakyti apskritai nepajėgia.


Blaivybės metai: alkoholis ir sveikata

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Atsiliepiant į Blaivybės metų
siekius, ką tik išleistas Vyskupo
Motiejaus Valančiaus blaivystės
sąjūdžio leidinėlis „Gyvenkime
be svaigalų"

Balandžio 7-oji - Pasaulinė sveikatos diena. Tą dieną įvairios pasaulio šalys susitelkia ties problemomis, turinčiomis įtakos žmogaus sveikatai. Lietuvoje ši diena paminėta Seime surengiant konferenciją „2008-ieji - Blaivybės metai: alkoholis ir psichikos sveikata". Pranešimus skaitė Nacionalinės sveikatos tarybos narys, PSO atstovas Lietuvoje Robertas Petkevičius, Nacionalinės sveikatos tarybos narys, KMU lek­torius Aurelijus Veryga, Valstybinio psichikos sveikatos centro direktorė Ona Davidonienė, Švietimo ir mokslo ministerijos Bendrojo ugdymo departamento direktoriaus pavaduotojas Rolandas Zuoza.

Europoje suvartojama daugiausia alkoholio. Suaugęs europietis vidutiniškai per metus išgeria 12,1 litro gryno alkoholio. Pasaulio vidurkis - tik 5,8 litro gryno alkoholio. Lietuva gerokai lenkia Europos vidurkį. Be to, alkoholio suvartojimas nuolat auga. 2006 metais vienam Lietuvos gyventojui (ne suaugusiam!) teko 12,2 litro gryno alkoholio per metus, o 2007 metais - net 14,3 litro. Į šiuos skaičius suvartojamas nelegalus alkoholis neįeina. Prognozuojama, kad Lietuvos alkoholio rinka per artimiausius penkerius metus išaugs 35,5 proc. Vis didesnį alkoholio suvartojimą lemia gyventojų pajamų didėjimas, palanki įstatyminė bazė ir sparčiai besivystanti mažmeninės prekybos rinka. Girtavimas sukelia alkoholines psichozes, įvairias ligas. Išsivysčiusiose šalyse alkoholis yra trečias (po tabako ir kraujo spaudimo) pagrindinių ligų rizikos faktorių lentelėje.


Lemtingoji kova

Lietuvoje nuolat daugėja aso­cialių, girtuokliaujančių šeimų, kurių šiuo metu yra virš 16 tūkst.. Jose vargsta virš 36 tūkst. vaikų.

Girtuokliaujančiose šeimose 29 proc. vaikų psichiškai nesveiki, 5 proc. ryškiai psichiškai atsilikę, 8 proc. labai blogai mokosi.

Per 10 metų girtaujančių (geriančių kas trečią dieną) 15-16 metų berniukų skaičius Lietuvoje išaugo keturis kartus, o to paties amžiaus mergaičių - penkis kartus.

Tik 2 proc. 15-16 metų vaikų nevartoja alkoholio. 2005 metais atliktas namų ūkio tyrimas parodė, kad pagrindiniai nepilnamečių mergaičių mėgstami gėrimai yra sidras ir alkoholiniai kokteiliai, nepilnamečių berniukų - alus. Todėl Lietuvoje jau įsigali vaikų alkoholinės psichozės reiškiniai, o vaikai, per visokius renginius ištikti alkoholinės komos, tapo įprastu reiškiniu.


APGINKIME NEGIMUSIUS VAIKUS!

Žmogus prasideda tada, kai užsimezga. Kiekvienas mūsų taip prasidėjome. Jau tada tai buvome mes, o ne kas nors kitas. Mūsų dabar nebūtų, jei tada nebūtų buvę. Mes ateiname per savo tėvus, iš jų paveldime bruožus, talentus, charakterį ir netgi ligas. Žmogus nuo pat pradžių yra žmogiška būtybė - jis negali išsivystyti iš kitos būtybės. Jis atsiranda susiliejus vyriškai ir moteriškai ląstelėms ir jau tada turi visą paveldimą informaciją, ir pats pradeda vystytis, tvarkytis pagal vidinę programą, tikslingai tvarko savo aplinką ir savo ateitį. Nieko nuo tada prie to mažo žmogeliuko nebuvo pridėta, tik maistas ir laikas. Jo širdutė plaka nuo 22-os dienos, nuo 8-os savaitės pradeda formuotis galvos smegenų žievė, jis judesiu reaguoja į prisilietimą. Šeštoje ar septintoje savaitėje švelniai brūkštelėjus lūpų sritį, vaisius reaguos išlenkdamas savo kūnelį, po to greitai mostelės rankutėmis atgal, nuo septintosios gyvenimo savaitės vaisius trūkčioja galvą, ją suka nuo trikdžio, ginasi taip, kaip ir visą likusį gyvenimą. Aštuonių savaičių kūdikis, pakutenus nosį, atlošia galvytę atgal, tolyn nuo trikdžio, pradeda čiulpti nykštį. Mažesnis nei centimetro, gali labai energingai plaukioti maišelio vandenyse. Tobulai išsivystęs, turi ilgus, smailius rankų pirštelius, kojų pėdas su pirštais.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija