„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.10 (95)

2008 m. spalio 17 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Blaivybė – kelias į kitokią ateitį

Bronius VERTELKA

Simbolinėje blaivystės knygoje
pasirašo Panevėžio vyskupas
Jonas Kauneckas

Spalio 3-ąją Panevėžio bendruomenių rūmuose vyko tarpinstitucinė konferencija „Vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivybės idėjos: istorija ir dabartis“, kurią rengė Kultūros ir Sveikatos apsaugos ministerijos, Jaunimo reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Valstybinis psichikos sveikatos centras.

Pradžioje bendruomenių rūmų antro aukšto fojė koncertavo folklorinis ansamblis, buvo parodytas teatralizuotas vaidinimas apie girtavimo žalą. Konferencijos dalyviai buvo kviečiami pasirašyti simbolinėje blaivybės knygoje. Vos ne pirmieji joje pasirašė Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas ir Naujamiesčio klebonas kun. Alfonsas Dauknys.


Gyvenimo didžioji vertybė – pats gyvenimas

Prof. Arvydas Šeškevičius,

Lietuvos paliatyviosios medicinos draugijos prezidentas

2005 metais Pasaulio paliatyviosios pagalbos asociacija, norėdama atkreipti valstybių vyriausybių ir visuomenės dėmesį, spalio mėnesio pirmą sekmadienį paskelbė Paliatyviosios pagalbos diena. Lietuva šią dieną mini jau trečią kartą.

Paliatyviosios medicinos esmė – sumažinti ligonio kančią, kontroliuoti simptomus ir taip pakeisti ligos eigą, kad ligonis kuo ilgiau išliktų nepriklausomas, o jo gyvenimo pilnatvė nenukentėtų.


Žlugdomos šeimynos

Kaip praneša Tėvynės sąjungos frakcijos Seime spaudos tarnyba, Seime vyko Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnės Irenos Degutienės ir frakcijos nario Edmundo Pupinio spaudos konferencija „Šeimynų idėjos žlugdymas Lietuvoje“. Spaudos konferencijoje dalyvavo Anykščių rajono meras Sigitas Obelevičius bei šeimyninių vaikų globos namų (šeimynų) steigėjai iš Utenos, Panevėžio rajonų, Palangos.


Lietuvos ganytojai skatina blaivybę

Mindaugas BUIKA

Vyskupas Motiejus Valančius
blaivinimo veikloje turėjo
rodyti herojiškas pastangas

„Kultūringo“ gėrimo nebūna

Šie metai Lietuvoje mūsų tautos didžiojo blaivintojo vyskupo Motiejaus Valančiaus garbei, jo blaivybės 150-osioms metinėms atminti pavadinti Blaivystės metais. Ta proga verta prisiminti šalies katalikų episkopato autoritetingus paraginimus įveikti girtuoklystę. Šiemet Lietuvos vyskupų konferencija dėl darbų gausos atskiro dokumento blaivybės reikalu dar nėra paskelbusi, tačiau laiške, skirtame Seimo rinkimų kampanijai, be užuolankų perspėjama, jog „alkoholis yra daugelio bėdų – skurdo, smurto, palaidumo tikroji priežastis“. Čia dar galima priminti 1975 metais Pasaulio sveikatos apsaugos organizacijos priimtos rezoliucijos teiginį, kad „alkoholį būtina laikyti narkotiku, griaunančiu sveikatą“, kad būtų suprastas blaivininkų propaguojamas visiškas susilaikymas nuo bet kokių svaigiųjų gėrimų vartojimo.


„Padovanok man savo širdį...“

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Straipsnio pavadinimas – ne eilutė iš meilės dainos. Tai sunkiai sergančio ligonio, kuriam gali padėti tik širdies persodinimas, kreipimasis į mane, tave, į mus visus, kad užpildytume donoro kortelę ir po savo mirties galėtume pratęsti kitų žmonių gyvenimą. Prof. Kęstutis Strupas sako: „Gydytojai, recipientai (žmonės, kuriems transplantuojami audiniai ar organai), taip pat visuomenė turi žinoti, kad transplantologija rodo šalies medicinos pasiekimų brandą ir lygį. Didžiuodamasis galiu pasakyti, kad Lietuvoje šis „lygis“ yra“. Tačiau donorų labai trūksta ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.


Eismo traumos – jau epidemija

Medikai teigia, kad eismo traumos yra visuomenės sveikatos epidemija, kuri kainuoja valstybėms milijonus. Mirtys keliuose sudaro apie 23 proc. visų mirčių nuo traumų.  Kiekvienais metais Europos keliuose žūsta 127 tūkstančiai žmonių ir apie 2,4 milijonai žmonių patiria sužalojimus. Lietuva su Latvija jau daug metų pirmauja pagal eismo traumų skaičių tarp Europos Sąjungos šalių.


Dažniausias – plaučių vėžys

Džiuljeta Kulvietienė

Kauno medicinos universiteto klinikose (KMUK) Pulmonologijos ir imunologijos klinikos vadovas prof. Raimundas Sakalauskas bei šios klinikos doc. Kęstutis Malakauskas ir dr. Marius Žemaitis, KMU Onkologijos klinikos vadovė prof. Elona Juozaitytė, KMU Torakalinės chirurgijos klinikos vadovas prof. Romaldas Rubikas kalbėjo apie plaučių vėžį, vieną aktualiausių onkologijos sričių. Plaučių vėžio forma – viena labiausiai paplitusių ir daugiausia mirčių sukelianti onkologinė liga. Svarbi problema yra ligos diagnostika, nes vis dar nėra veiksmingų plaučių vėžio patikros priemonių.


Kandidatai į Seimą nenoriai atsakinėjo į klausimus apie šeimos ir gyvybės apsaugą

Eglė Tendytė,

Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos sekretorė-administratorė

Kandidatai į Seimą bei partijos nenoriai atsakinėjo į rinkėjų klausimus – tokia išvada padaryta po Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos atliktos politikų, turinčių aiškią viešą poziciją šeimos ir gyvybės apsaugos klausimais, bei partijų, ketinančių užimti vietas naujajame Seime po spalio 12 dienos rinkimų, apklausos. Elektroninė anketa buvo išsiųsta pasirinktinai 32 kandidatams į Seimą bei 16 kandidatuojančių partijų ar koalicijų. Be to, visiems buvo paskambinta telefonu.


Mums rašo

Kaip suprasti?

Lietuvoje per 50 okupacijos metų mūsų tautiečiai tapo jei ne visai alkoholikais, tai vadinamais „mėgėjais“… Šiandien jau ir  nemaža dalis vaikų yra priklausomi nuo alkoholio.

Kai per „Panoramą“ išgirdau policijos komisarą aiškinant, kad bus imamasi griežtesnių priemonių tramdant chuliganizmą, pašiurpau… Į galvą šovė mintis, kad bus statomi kalėjimai, į juos uždaromi ir visi mūsų vaikai, jaunuoliai. Kas būtų mūsų tėvynei, mūsų vaikams, jei prioritetas bus skirtas tik kalėjimų statymui ir trylikamečių vaikų kalinimui tuose kalėjimuose. Vyr. komisaras nė žodeliu neužsiminė apie išplitusį alkoholizmą – pagrindinę mūsų visų tragedijų, nelaimių ir skausmo priežastį.


Bauskime ir vairuotoją, ir keleivius

Siūlau neblaivius vairuotojus, vairuojančius automobilius, bausti tokia tvarka: neblaivų vairuotoją, vairuojantį automobilį, kuriame nėra keleivių, bausti dabar galiojančiomis baudomis, padidintomis du kartus. Neblaivų vairuotoją, vairuojantį automobilį, kuriame yra keleivių, bausti dabar galiojančiomis baudomis, padidintomis du kartus ir dar padaugintomis iš keleivių, esančių jo automobilyje, skaičiaus, o keleivius (nusikaltimo bendrininkus), vežamus neblaivaus vairuotojo, bausti kaip neblaivų vairuotoją, važiuojantį be keleivių. (Užuojauta didelių autobusų vairuotojams.) Esant tokiam įstatymui, besilinksmindami pobūvyje būsimi vairuotojo keleiviai labai rūpestingai prižiūrėtų vairuotoją, kad šis negertų, o jei pastebėtų, kad jis išgėrė, su juo nevažiuotų, o ir vairuotojas, su kuriuo niekas nenori važiuoti, galbūt nesėstų už vairo.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija