„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (97)

2008 m. gruodžio 12 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Popiežius skatina sergančių vaikų pastoraciją

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI guodžia
jaunąjį pacientą Romos
Kūdikio Jėzaus pediatrinėje ligoninėje

Sukrečiantys duomenys apie vaikystės negalią ir mirtį

Šiuo metu, kai daugybė vaikų visame pasaulyje yra visokeriopai išnaudojami ir dėl to didėja susirgimų skaičius, popiežius Benediktas XVI paragino stiprinti jaunųjų pacientų sielovadinę globą. Apie tai Šventasis Tėvas kalbėjo lapkričio 15 dieną audiencijoje priėmęs Popiežiškosios medicinos sielovados tarybos surengtos tarptautinės konferencijos „Sergančių vaikų pastoracija“ dalyvius – kelias dešimtis ekspertų medikų ir dvasininkų iš 14 šalių.  Pristatydamas konferenciją minėtos Šventojo Sosto dikasterijos vadovas kardinolas Chavjeras Losanas Baraganas pateikė sukrečiančią statistiką: 2,5 mln. vaikų serga AIDS, šeši milijonai tapo invalidais dėl karinių konfliktų, 250 mln. nepilnamečių dirba, iš jų 6 mln. pavojingomis sąlygomis. O kur dar psichiką ir moralę žalojančios televizijos programos, sekso prekyba, pedofilija, smurtas gatvėje, mokykloje ir šeimoje, vaikų įtraukimas į organizuotas nusikaltėlių gaujas.


Sveikatos duomenis privatizavo poliklinikos

Pranciška Regina Liubertaitė

Taip jau yra mūsų valstybėje, kad apvogtasis pats turi gaudyti vagis, o ligonis turi išmanyti medicinos vingrybes, kad galėtų normaliai gydytis ir žinotų, į ką kreiptis. Mat mūsų sveikatos apsaugos sistemoje nesueina galai – daktaras per popierių krūvas neįžiūri ligonio, o Sveikatos ministerija savo protu nesuvokiamais potvarkiais, kuriuos nuolat be jokios priežasties keičia imituodama darbą ir jo svarbą, tiesiog padeda stumdyti ligonį kaip žaisliuką. Dabartinėmis sąlygomis turi būti nebent medikas, kad susivoktum šitoje absurdo jūroje. Gerai, jei dar vaikštai savo kojomis. O jei ne? Tada belieka arba greičiau numirti, arba įgyti chronišką ligos formą.


Prostitucijos problemą    gali išspręsti vyrai

„Lietuvos Caritas“ projektas „Pagalba prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms“, jau septintus metus padedantis moterims, lapkričio 26 dieną Kauno arkivyskupijos katechetikos centre organizavo seminarą-diskusiją „Psichosocialinė pagalba prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms. Dvasinis aukų gydymas“. Seminaro tikslas – įtraukti bendruomenę į prekybos moterimis aukų problemų sprendimą. Seminaro metu pristatytas aukos psichologinis portretas, kalbėta apie teikiamą socialinę pagalbą nukentėjusioms moterims, ieškota būdų, kurie galėtų joms padėti sveikti dvasiškai.


„Sėkite blaivybės grūdą…“

Dr. Aldona Kačerauskienė

Marijampolėje įvyko Vilkaviškio vyskupijos IV Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdžio suvažiavimas. Šv. Vincento Pauliečio bažnyčioje šv. Mišias aukojo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, pamokslą pasakė generalvikaras mons. teol. dr. Arūnas Poniškaitis. „Blaivybės idėja – tarsi upė, tekanti iš Dievo širdies, kad mus atgaivintų. Tai, kas mus pavergia, nėra iš Dievo. Alkoholis pavergia, griauna gyvenimus, skandina viltis, sužeidžia kūną ir sielą, turi neigiamų pasekmių ne vienai, o kelioms kartoms. Todėl kova už blaivybę – tai kova už sveiką žmogų, gražią ateitį, kultūringą bendravimą, laimingą gyvenimą, džiaugsmo pilnatvę, – sakė pamokslininkas ir drąsino: – Būkite linksmi, drąsūs, kūrybingi, atjaučiantys, tuomet duosime vaisių“.


Dar po vieną?

Jonas Kačerauskas

Jau po vienuoliktos vakaro, o gretimame bute dar neramu: skamba tranki muzika, juokas, garsūs šūksniai, kažkas šaukia: „Dar po vieną…“, kažkas pritaria „Išgerkim už… sveikatą“. Vėlus metas. Nerimsta kaimynai su mažais vaikais, nerimsta ir greta gyvenantys senukai. Pro buto praviras duris į koridorių, o paskui į kaimynų butus sklinda cigarečių dūmai… Pora merginų laiptinėje rūko… Ten gyvena jaunuoliai. Šį vakarą jie kažką švenčia. Ūžia kaip smuklėje. Gilus vidurnaktis. Pro durų akutę matyti, kaip iš buto išvirsta keletas jaunų žmonių. Dviese paėmę vieną jaunuolį už alkūnių tempia per laiptus, nes jo kojos nebelaiko. Kieme užsidega mašinos žibintai. Mašina apsisukinėja automobilių pristatytame kieme, užkliudydama kitą automobilį. Bet tai niekam nerūpi. Mašina išvažiuoja… Nežinia, ar jie visi sveiki gyvi sugrįš į namus. Ar rytoj šie jaunuoliai ateis į darbą, paskaitas, seminarus?


Užmirštas ir nereikalingas jubiliejus

Baigiasi 2008-ieji metai, Lietuvos Respublikos Seimo paskelbti Blaivybės metais. Kokie jie buvo? Ar tapome blaivesni? Kodėl ši gyvybiškai svarbi sukaktis (150 metų nuo pirmojo Blaivystės sąjūdžio pradžios) netapo valstybine akcija, o žiniasklaida beveik abejingai tylėjo apie mus žudantį girtuoklystės, narkomanijos, prostitucijos liūną. Lietuvoje vykę renginiai, paminėjimai, susitikimai netapo valstybinės reikšmės įvykiu, kaip Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio 20-metis, vyskupo Motiejaus Valančiaus 200 metų gimimo jubiliejaus minėjimas ar šiandien Lietuvos automobilių kelių direkcijos vykdoma kovos su chuliganizmu keliuose prevencija. Daug dažniau žiniasklaida mums primena, kad šie metai taip pat paskelbti Skaitymo metais, o kitąmet minėsime Lietuvos vardo tūkstantmetį.


SSRS įstatymas vis dar galioja…

Džiuljeta Kulvietienė

Kun. Ričardas Banys aukojo
šv. Mišias ir meldėsi
už negimusius kūdikius

1955 m. lapkričio 23 dienomis SSRS buvo priimtas įstatymas, leidžiantis daryti abortus iki dvyliktosios nėštumo savaitės. Šio įstatymo Lietuvoje laikomasi iki šiol.

Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) Šv. Luko koplyčioje Kauno medicinos universiteto (KMU) kapelionas kun. Ričardas Banys aukojo šv. Mišias ir meldėsi už negimusius kūdikius, jų motinas ir kitus šeimos narius, kurių taip ir nepasiekė būsimo mažylio juokas. „Mes nieko nesmerkiame ir nepriekaištaujame, niekam negrūmojame ir nemokome gyventi. Mes tik meldžiamės“, – sakė kun. R.Banys ir kvietė pamąstyti apie tuštumą, kuri jaučiama kažko netekus ar praradus... kad ir savo noru.


Marijonų gimnazijoje – konferencija apie gyvybę

Vytautas Raškauskas

Gimnazijos kapelionas
kun. Linas Šipavičius
aukoja šv. Mišias

Gimti, vadinasi, būti išrinktam. Nė vienas iš mūsų čia nesame atsitiktinai. Kiekvienas pasiųstas  su užduotimi. Dažnai to fakto gilesnė prasmė išaiškėja, kai įsigiliname į dvasinę jo pusę.  Niekas su tavimi nesitarė klausimais, kurie lemia tavo likimą: ar gimti, kada gimti, kur gimti, kokiems gimti. Tik įsigilinęs į savo gyvenimą suprasi būtinybę, dėl kurios čia atsidūrei.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija