„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (99)

2009 m. vasario 20 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Ar egzistuoja teisė į mirtį

E. Englaro tėvas su dukros nuotrauka

Vasario 9-ąją Italijos šiaurėje mirė Eluana Englaro, kuri ištikta komos praleido 17 metų. Apie tai, ar galima, ar negalima nutraukti jos maitinimą, pastaruoju metu diskutavo visa Italija. Dvidešimtmetė mergina 1992 metais pateko į avariją, patyrė galvos bei stuburo sužalojimų ir nuo to laiko nebeatgavo sąmonės. Nuo 1994 metų buvo paguldyta į Gailestingumo seserų prižiūrimus slaugos namus ir tik visai neseniai perkelta į kitą vietą.


Puoselėja žmogaus gyvybės orumą bei neliečiamumą

Prof. habil. med. dr. Leonas Laimutis Mačiūnas,

Lietuvių katalikų mokslo akademijos medicinos skyriaus pirmininkas,
Pasaulinės gydytojų katalikų federacijos Europos asociacijų valdybos narys

Doc. Alina Šaulauskienė
Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Šiais laikais tarp gydytojų nedaug sutiksime asmenybių, kurios gydydamos ligonių kūną gydytų ir jų sielas. Būtent tokia gydytoja yra doc. Alina Elena Čekanauskaitė-Šaulauskienė. Ji gimė 1928 m. gruodžio 11 dieną Panevėžyje, teisininko šeimoje. Tėvas Povilas Čekanauskas 1940 metais buvo ištremtas į Sibirą, tačiau į trėmimo vietą neatvyko – dingo be žinios. Savo testamente tėvas dukrai rašė: „Būk kukli, darbšti, ne tinginė, nes per mokslą, darbą ir pasišventimą sukursi gražią ateitį sau ir kitiems“.


Alkoholis – masinio naikinimo ginklas

Vytautas Visockas

Ar ne per stipriai pasakyta? Tas „ginklas“ gaminamas ir legaliai, ir nelegaliai, vartojamas – tik legaliai, kartais net labai iškilmingai. Tas ginklas, kaip ir visi masinio naikinimo ginklai, labai labai brangus. Jo gamintojams mokame pasakiškus pinigus, jo gamintojai – pasakiškai turtingi. Jie „stato“ mokyklas, ligonines, jie negaili milijonų futbolininkams ir krepšininkams. Jie pretenduoja į ambasadorius, prezidentus, jie remia partijas...

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija