„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (103)

2009 m. birželio 19 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Moterų vienuolijos prieš prekybą žmonėmis

Mindaugas BUIKA

Prekyba žmonėmis – naujoji
XXI amžiaus vergystės forma

Popiežius remia iniciatyvą

Popiežius Benediktas XVI parėmė moterų vienuolijų tarptautinę iniciatyvą sustabdyti nusikalstamą prekybą žmonėmis ir padėti šio reiškinio aukoms sugrįžti į normalų gyvenimą. Laiške, kurį Šventojo Tėvo vardu birželio 15-18 dienomis Romoje vykusiam kongresui tema „Seserys vienuolės kartu prieš prekybą žmonėmis“ pasiuntė Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Tarcizijus Bertonė, teigiama, jog svarbu „didinti suvokimą apie neįkainojamą gyvenimo vertę“. Todėl reikia drąsiai kovoti ginant žmogaus teises „prieš kiekvieno pobūdžio pažeidimus“, tokius kaip prekyba žmonėmis, siekiant jų vergiško gamybinio ir seksualinio išnaudojimo ar organų išgavimo transplantacijoms.


Karti tiesa apie alų

Ivanas KlimenkA

Chemijos mokslų
daktaras Ivanas Klimenka

Nors alus žinomas nuo seno, o apynys Europoje kultivuojamas apie 1000 metų, iki šiol nėra aišku, kaip šis gėrimas veikia žmogaus organizmą. Iš vienos pusės, kai kuriose knygose galima rasti ištisas odes alui, besibaigiančias rekomendacijomis gerti alų nėščioms ir maitinančioms moterims, kad kūdikiai geriau miegotų. O iš kitos pusės, Rusijos gydytojas Genadijus Oniščenka sako, kad „ne AIDS, ne tuberkuliozė pražudys Rusiją, o jaunosios kartos įjunkimas į alų“.


Neremiama gyvybės kultūra veda į tautos išmirimą

Pasaulinės gydytojų katalikų federacijos Europos asociacijos konferencijos „Gyvybė ir šeima: šeimos politika – visų moralinės ir socialinės politikos formų pamatas“, skirtos Pasaulinei gyvybės dienai Lietuvoje, įvykusios 2009 m. balandžio 29 dieną Lietuvos Respublikos Seime, D E K L A R A C I J A

Mes, konferencijos dalyviai ir Lietuvos gydytojai, ginantys gyvybę nuo pradėjimo iki natūralios mirties bei jos neliečiamumą, suvokdami prigimtines gyvybės ir šeimos teises progresuojančiame medicinos moksle, jo technologijose ir praktinėje veikloje, siekiame moralinės ir socialinės šeimos politikos.


Klestintis alkoholio verslas atneša didžiulių nuostolių

Aurelijus Veryga

Tapo įprasta sistemingai klaidinti ar stengtis kitaip paveikti Seimo narius, siekiant patenkinti verslo struktūrų pelno poreikį ir sukompromituoti Lietuvos alkoholio kontrolės principus.

Trečią kartą šios kadencijos Seimo nariai teikia siūlymus švelninti alkoholio gamybos, prekybos bei apmokestinimo sąlygas. Jau buvo teikti siūlymai mažinti akcizą alkoholiniams gėrimams, tačiau šią savaitę Seimas atmetė siūlymą grąžinti naktinę prekybą alkoholiniais gėrimais. Neabejotina, kad, mažėjant alkoholinių gėrimų vartojimui, tokių siūlymų bus dar ne vienas. Alkoholio gamintojai nevengia savo pelnų siekti pasitelkiant net profesines sąjungas, kurios dabar jau reikalauja Seimo mažinti akcizą alkoholiui, neva tokiu būdu mažinant socialinę įtampą alkoholio gamybos bendrovėse.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija