„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.9 (118)

2010 m. rugsėjo 17 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Didžioji Britanija: „mirties kultūros“ geopolitinis epicentras?

Mindaugas BUIKA

Gyvybės gynėjų demonstracijos
Anglijoje visada gausios dalyvių

Agresyvaus sekuliarizmo raiška

Laicistinės žiniasklaidos išreklamuota nelabai gausių, bet gerai organizuotų ir stiprų finansavimo užnugarį turinčių grupių (homoseksualų, masonų, ateistų, feminisčių ir pan.) kampanija prieš Katalikų Bažnyčią ir popiežių Benediktą XVI laukiant prasidėjusio jo vizito Didžiojoje Britanijoje jau tapo plačiai žinoma. Pats vizito „valstybinis statusas“ daugeliui sukėlė neigiamas emocijas, nes šioje sekuliarizacijos epochoje tarp Bažnyčios ir valstybės neva negali būti nieko bendro. (1982 metais, kai sekuliarizmas dar nebuvo toks agresyvus, popiežiui Jonui Pauliui II lankantis Didžiojoje Britanijoje „valstybinio vizito“ statuso pavyko išvengti ir jis tuomet su karaliene Elžbieta susitiko Londone tik privačiai. Tuomet tai buvo palanku ir Vatikanui, nes vyko Didžiosios Britanijos ir Argentinos karas dėl Folklendų salų ir toks susitikimas galėjo būti įvardytas, kaip kurios nors kovojančios pusės palaikymas.)


Energiniai gėrimai – ar tikrai tokie  nekalti?

Rasa Vaitkienė,

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro psichologė

Jaunimas mėgaujasi
energiniais gėrimais
Scanpix nuotrauka

Energiniai gėrimai pasaulyje atsirado 2000 metais ir jau turi savo vartotojų. Šių gėrimų populiarumas auga: kasmet pasaulyje jų parduodama apie 30 proc. daugiau, Lietuvoje energinių gėrimų pardavimas taip pat didėja. Prekybos centruose  galime rasti 15 rūšių energinių gėrimų, net penkios jų rūšys gaminamos Lietuvoje.  Kasdien per televiziją, radiją matome ir girdime reklamas: „Energiniai gėrimai suteikia sparnus“, „Energiniai gėrimai viduje pažadina žvėrį“ ir t. t. Kol energiniai gėrimai parduodami maisto prekių parduotuvėse, dažnai net prie gaiviųjų gėrimų, pirkėjai juos ir laiko gaiviaisiais gėrimais, nors iš tiesų taip nėra.


Rastas trumparegystės genas

Nuotrauka iš www.vitaminai.lt

Mokslininkai atrado trumparegystę sukeliantį geną ir teigia, kad per dešimtmetį gali akinius paversti istorija. Milijonai trumparegių galėtų nebepriklausyti nuo įvairių išradimų – kontaktinių lęšių, akinių ar lazerinių operacijų. Vaikystėje duoti specialūs akių lašiukai apsaugotų vaikus nuo nepatogių akinių nešiojimo mokykloje.

Trumparegystę, arba, kitaip tariant, toli esančių daiktų sufokusavimo problemą, turi daugiau nei vienas iš trijų britų, o sergančių šia liga skaičius nuolat auga, vis ilgiau leidžiant laiką kambaryje, prie kompiuterio ekrano.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija