„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (127)

2011 m. birželio 17 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Šeimos evangelizacinė misija

Mindaugas BUIKA

Benediktą XVI sveikina
gausi kroatų šeima

Tėvų pareiga – ugdyti vaikų pamaldumą

Apie krikščioniškai gyvenančių šeimų dalyvavimą evangelizacijoje popiežiaus Benedikto XVI kalbėjo homilijoje per jo vadovautas pagrindines praėjusio vizito į Kroatiją šv. Mišias. Pamaldose, kurias birželio 5 dieną šalies sostinės Zagrebo hipodrome celebravo kroatų vyskupai su šimtais kunigų, dalyvaujant 400 tūkstančių tikinčiųjų miniai, buvo ryškus Sekminių misijinis bruožas. „Kartais galvojama, kad misijų efektyvumas priklauso nuo rūpestingo suplanavimo ir išmintingo specifinių priemonių įgyvendinimo, – kalbėjo homilijoje Šventasis Tėvas. – Iš tikrųjų Viešpats laukia mūsų bendradarbiavimo, tačiau Jis pirmasis rodo iniciatyvą dar prieš bet kokį mūsų veikimą: Jo Dvasia yra tikroji Bažnyčios protagonistė, kurios reikia šauktis ir priimti“.


Konferencija apie AIDS

Gegužės 27–28 dienomis Vatikane vyko AIDS problemoms skirta konferencija, kurią surengė Popiežiškoji sveikatos sielovados taryba ir Jono Pauliaus II noru įsteigta fundacija „Gerasis samarietis“, besirūpinanti apleistų ligonių gydymu.  

Pirmosios konferencijos dienos programa buvo skirta konferencijos dalyvių registracijai, susipažinimui ir konferencijos atidarymui. Pagrindinės diskusijos numatytos šeštadienio darbotvarkėje. Penktadienio konferencijos dalyvius sveikino Milano Luidžio Sako ligoninės Infekcinių ligų departamento direktorius dr. Džiulianas Ricardinis, Popiežiškosios sveikatos sielovados tarybos pirmininkas arkivyskupas Zygmuntas Zimovskis ir kardinolas Tarcizijus Bertonė, Popiežiaus valstybės sekretorius.


Maltos gyventojai – už skyrybas

Sekmadienį vykusiame referendume už skyrybų įteisinimą pasisakė 53 proc. balsavusiųjų. Referendume dalyvavo 72 proc. turinčių balsavimo teisę. Šiuo metu Maltoje gyvena kiek daugiau nei 400 tūkst. žmonių, kurių net 95 proc. sakosi esą katalikai. Lig šiol Malta buvo vienintelė Europos Sąjungos šalis, kurioje nebuvo skyrybų. Kaip teigia statistika, kasmet po maždaug 150 santuokų, kaip neteisėtai sudarytas, pripažindavo negaliojančiomis bažnytiniai teismai. Civilinės skyrybos buvo įmanomos tik tais atvejais, jei vienas iš sutuoktinių būdavo ne Maltos pilietis ir skyrybų byla būdavo pradedama užsienyje. Maltos institucijos tokias skyrybas įregistruodavo. Maltos Bažnyčia nepritarė referendumui, o nusprendus jį vis dėlto sušaukti ragino balsuoti už ligšiolinės padėties išsaugojimą. Pasak vyskupų, skyrybų įteisinimas nesumažins nelaimingų santuokų skaičiaus, o tik skatins nesiimti spręsti skaudžių problemų priežasčių.


Reikia pažinti niekdarius ir parsidavėlius 

„Apie kvailybe ir korupcija dvelkiančius įstatymus“

Dr. Aurelijus Veryga

Prezidentė Dalios Grybauskaitės Seime savo metiniame pranešime garsiai pasakė tai, ką žinojo ar nujautė didžioji dalis Lietuvos gyventojų, tačiau politiniame lygmenyje tai būdavo diplomatiškai nutylima. Pasak Lietuvos politikų, „jiems patinka diplomatiškai kalbantys, o ne rėksniai“. Ta diplomatinė kalba truko daugiau nei 10 metų ir pasitarnavo nežabojamam alkoholio siautėjimui visose Valstybės struktūrose. Nenuostabu, kad Prezidentės kalba iš karto susilaukė kritikos iš alkoholio pramonės ir kai kurių Seimo narių.


Seimo nario liberalizmas grįstas melu

Dr. Aurelijus Veryga

Seimo narys Erikas Tamašauskas buvo vienas iš tų Seimo narių, kurie viešai piktinosi vyskupų ketinimais viešinti už alkoholio prekybos liberalizaciją balsavusių Seimo narių pavardes.

Kodėl ketinimai viešinti nuveiktus darbus sukėlė pasipiktinimą? Ko gero, į tai atsako Seimo nario atliktų darbų sąrašas. E. Tamašauskas buvo vienu pagrindinių iniciatorių teikiant įstatymų pataisas, kuriomis siekta atpiginti alkoholinius gėrimus, prailginti naktinės prekybos alkoholiu laiką, įteisinti naminės degtinės gamybą, panaikinti turintį įsigalioti alkoholinių gėrimų reklamos draudimą ir pan.


Kai išduoda patikimiausi bičiuliai

Atviras laiškas TS-LKD frakcijos nariams

Nesiruošiau jums rašyti, bet per praėjusias kelias dienas sulaukiau daug skambučių su klausimu, ar tikrai tie žmonės pasirašė. Kalbu apie kelių jūsų frakcijos narių pasirašytą Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą, kuria būtų atšauktas 2012 metais turėjęs įsigalioti alkoholio reklamos draudimas.

Nesu partijos narys ir neturiu teisės reikšti kokias nors pretenzijas ar piktintis, bet noriu išsakyti savo, rinkėjo, nuolat už jus balsavusio, nuomonę. Už jus balsuodavo mano šeima, mano tėvai ir dauguma artimųjų. Ne kartą esu raginęs ar agitavęs rinkti būtent jūsų atstovus. Dabar jaučiuosi apgautas ir kvailinamas.


Ant alkoholinių gėrimų pakuočių – nemeluojančios etiketės

Vaida Liutkutė

Europos Parlamente politikai, visuomenės sveikatos specialistai ir alkoholio pramonės atstovai diskutavo apie alkoholinių gėrimų žymėjimą etiketėmis. Didžioji Europiečių dauguma nori būti informuoti apie alkoholio vartojimo pasekmes:  79 proc. už tai, kad ant alkoholinių gėrimų taros atsirastų įspėjimai apie pavojų sveikatai, 82 proc. apklaustųjų pritartų, kad tokie įspėjimai atsirastų ir reklamose. Tai, kad iki šiol alkoholio pramonė neinformuoja savo vartotojų apie alkoholinių gėrimų sudėtį, verčia manyti, kad atskleista gėrimų sudėtis galėtų pakeisti vartotojų požiūrį į šią legalią narkotinę medžiagą.


Pritaria alkoholio reklamos ribojimui

Seimo Jaunimo ir sporto komisijos narys Rytas Kupčinskas mano, kad aktyviai visuomenininkų ir biomedicinos mokslų daktaro Aurelijaus Verygos reiškiama pozicija dėl alkoholio reklamos ribojimo yra puikus ir sveikintinas žingsnis žengiant stipresnės ir pilietiškesnės visuomenės link. „Pastaruoju metu suaktyvėjusi visuomenininkų veikla teikia vilties, kad žengiama pilietiškesnės ir brandesnės visuomenės link. Labai sveikinu ir palaikau pozityvias ir teigiamas aktyvių visuomenininkų idėjas ir iniciatyvas“, – sakė R. Kupčinskas. Jo manymu, negali būti skatinamas galimas alkoholio propagavimas, ypač tarp jaunimo. „Esu su tais, kurie palaiko alkoholio reklamos ribojimą. Tačiau man svetimas požiūris, kada kviečiama pasirūpinti, kad vienas ar kitas Seimo narys daugiau niekada nebebūtų „išrinktas į Parlamentą ar paaukotas ant Lietuvos laisvės aukuro“. Tokie klausimai turi būti sprendžiami demokratiškais, o ne nesantaiką kurstančiais būdais“, – tvirtai teigė Seimo narys.


Mobiliųjų žala

Nenorėdama pripažinti fakto ir iki šiol atkakliai tvirtinusi, kad nėra jokių įrodymų, jog mobiliojo ryšio tinklų skleidžiama elektromagnetinė spinduliuotė gali būti piktybinių navikų priežastimi, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kapituliavo. Remdamasi mokslininkų ir ekspertų, atstovaujančių 14 pasaulio šalių, grupės atlikto tyrimo išvadomis, PSO priklausanti Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra riziką patvirtino.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija