„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (133)

2011 m. gruodžio 9 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Popiežiškajai šeimos tarybai – 30

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI
ir Ispanijos karalius
Chuanas Karlas su šeima:
žmona, vaikais ir anūkais

Svarbios Popiežiaus pastabos

Svarbi Šventojo Sosto dikasterija – Popiežiškoji šeimos taryba – neseniai pasibaigusioje šiemetinėje plenarinėje asamblėjoje paminėjo dvigubą jubiliejinę 30-mečio sukaktį: palaimintasis Jonas Paulius II, save kartais įvardindavęs kaip „šeimų Popiežių“, 1981 metų gegužės 9 dieną paskelbtu apaštaliniu laišku motu proprio „Familia a Deo instituta“ įsteigė minėtą instituciją, kurios paskirtis koordinuoti šeimų sielovadą Katalikų Bažnyčioje, o tų pačių metų lapkričio 22-ąją publikuotu apaštaliniu paraginimu „Familiaris Consortio“ išdėstė jos veiklos programą. Gruodžio 1 dieną audiencijoje priėmęs Popiežiškosios šeimos tarybos jubiliejinio susitikimo dalyvius, popiežius Benediktas XVI savo pirmtako pastarojo dokumento įžvalgų šviesoje priminė aktualius šeimos pastoracijos elementus.


Ar apginsime šeimą?

Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius

Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas

1983 metų gruodžio pradžioje buvau teisiamas už antisovietinę agitaciją ir propagandą. Tarp man inkriminuojamų kaltinimų buvo mano sakyti pamokslai, kuriuos kompartijos pasiųsti žmonės užrašydavo ir perduodavo reikiamoms žinyboms. Keletą kartų pacitavau kelis pavyzdžius iš anuomet išleistos V. Čakalino knygelės „Meilė ir šeima“. Joje buvo apstu pavyzdžių, kaip komunizmo kūrėjai siekė sunaikinti tradicinę krikščionišką šeimą.


Kuo galime pasitarnauti mirštančiajam

Genovaitė Baliukonytė

Konferencijos dalyviai.
Prof. Arvydo Šeškevičiaus nuotrauka

Spalio pabaigoje Kaune, įmonės „Pirmas žingsnis“ salėje vyko konferencija „Paliatyvioji medicina: mokslas ir praktika“, skirta Pasaulio paliatyviosios pagalbos dienai, kuri minima nuo 2005 metų, paminėti. Paliatyvioji pagalba – pacientų, sergančių nepagydoma liga, priežiūra, kai medicina nebegali sustabdyti ligos progresavimo ir belieka tik gydyti simptomus. Paliatyvioji medicina pirmiausia vykdo skausmo bei kitų somatinių simptomų, psichologinių, socialinių bei dvasinių problemų kontrolę, siekia kuo geresnės pacientų ir jų šeimos narių gyvenimo kokybės.


Jei patiri patyčias, nebijok išsikalbėti!

Šiandieninėje mokykloje agresija tarp vaikų, paauglių ir jaunuolių – plačiai paplitęs reiškinys, įvairus savo laipsniu ir išraiškos formomis, pradedant įžeidimu, priekabiavimu, tyčiojimusi, išprovokuotu barniu ir net smurtu. Dažnai suaugusieji tiki, kad patyčios grūdina vaikus, suteikia jiems tvirtybės, taip jie mokosi kovoti. Tyrimais įrodyta, kad patyčios tampa kasdieniniu reiškiniu šiandieniniame moksleivių gyvenime. Mokykloje tyčiojamasi įvairiausiais būdais, tačiau visuomet, kai nemato suaugusieji. Nuolatinis bendraamžių tyčiojimasis yra stresą kelianti situacija, kuri tampa nenoro mokytis, bėgimo iš pamokų ar net namų priežastimi ir gali rimtai sutrikdyti mokinio sveikatą. Tyčiojimasis yra viena iš paauglių savižudybių priežasčių. Tam, kad agresyvaus elgesio būtų mažiau, Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ pagalbos centras „Rūpintojėlis“ organizuoja mokymus moksleiviams apie patyčių žalą.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija