„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (134)

2012 m. sausio 20 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Pagerbtas „Baltų ainių“ laureatas

Nominacija vyskupui Jonui Borutai įteikta Arkivyskupo Mečislovo Reinio auditorijoje

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Vyskupui Jonui Borutai SJ (dešinėje)
„Baltų ainių“ laureato diplomą
įteikia „Baltų ainių“ garbės
prezidentas Antanas Vinkus (kairėje)
ir pirmininkas Alfonsas Čekauskas
(viduryje)

Jau antri metai Lietuvos blaivybės draugija „Baltų ainiai“ (pirmininkas Alfonsas Čekauskas) organizuoja Vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivybės draugijos konkurso laureatų pagerbimą ir apdovanojimą Lietuvos Edukologijos universiteto (iki 2011 m. spalio 18 d. tai buvo Vilniaus pedagoginis universitetas) Arkivyskupo Mečislovo Reinio auditorijoje. Pirmas toks renginys vyko 2010 metų gruodžio 28 d. (apie jį rašyta „XXI amžiuje“ 2011 m., nr. 2), tada buvo pagerbtas Elko vyskupas Jerzy Mazur. Šiemet konkurso laureatas – Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ.


Pakilę iš alkoholizmo nuopuolio

Benjaminas ŽULYS

Artimas ryšys su Dievu

Pernai sukako dvidešimt metų, kai Kaune įsikūrė Anoniminių alkoholikų (AA) draugija.Tai ypatinga bendruomenė, kurioje išsigelbėjimą iš nevilties, dvasinės, moralinės ir fizinės griūties surado tūkstančiai žmonių, o visame pasaulyje – milijonai. Šios sukakties proga Kauno Girstučio kultūros centre įvyko konferencija. Į ją susirinko daug AA narių ne tik iš Kauno, bet ir iš Vilniaus, Panevėžio, Birštono, Plungės, Prienų, kitų šalies miestų, rajonų. Taip pat atvyko svečių iš Latvijos, Estijos, Lenkijos, Baltarusijos, Ukrainos, Suomijos. Šioje bendruomenėje gyvuoja graži tradicija – susitikus, vienas su kitu apsikabina, pasibučiuoja, tartum būtų broliai ir seserys. Visus atėjusius vienija bendri dvasiniai, moraliniai interesai, požiūris į Dievą, gyvenimą, šeimą, noras būti nuolatinėje visiškoje blaivybėje. Visi AA nariai buvo kelyje į galutinę žūtį. Ne vienas jų sakė, kad pažinojo ir tuos, kurie nuo alkoholio, įvairių jo surogatų numirė. Susirinkusiųjų gyvenimai buvo vienas į kitą panašūs, skyrėsi tik skaudžios detalės. Kai kurie pradėjo gerti jaunystėje ar net vaikystėje, po to kelias smuko žemyn iki bedugnės krašto. Psichiatrų, psichologų teigimu, net seniai metę gerti alkoholikai visam gyvenimui lieka alkoholikais, nes ši baisi liga laikoma nepagydoma. Metęs gerti alkoholikas neturi teisės daugiau pakelti nė vienos taurelės, nes nuo jos gali prasidėti tolesnis nuosmukis. Alkoholikai šio iš pirmo žvilgsnio gėdingo vardo nesivaržo, tiesa, ir viešai nesigarsina, nes iš dalies mūsų visuomenėje gali susilaukti paniekos, pasmerkimo, darbdavių ignoravimo. Tik tarp tokio pat likimo žmonių jie jaučiasi savi, artimi.  Tad ir tą konferencijos dieną Kultūros centro didžioji salė buvo pilnutėlė. Anoniminiai alkoholikai atėjo su savo šeimų nariais, kaimynais, bičiuliais. Vedantieji Kipras ir Uršulė  (vardai pakeisti) prisistatė: „Esu alkoholikas... Esu alkoholikė“... Salė juos palydėjo šūksniais: „Sveikas Kiprai! Sveika Uršule!“


Priklausomybių politika vergavo priklausomybių iniciatoriams

Dr. Aurelijus Veryga

Tapo savotiška mada metų pabaigoje įvairiose laidose, diskusijose ir apžvalgose aptarti praėjusių metų politinį sezoną, svarbiausius įvykius ekonomikos srityje, apdovanoti per metus labiausiai pasižymėjusius menininkus ir pan. Neatsispyriau šiai madai ir aš, tad nusprendžiau pažiūrėti, kokie praėjusieji metai buvo tabako ir alkoholio kontrolės politikos požiūriu.


Lietuvos politinė sistema alkoholio pramonės glėbyje

Kas daro įtaką Seimo nariams ir Prezidentei?

Daiva Stankevičiūtė

Europos sąjunga yra daugiausiai alkoholio suvartojantis regionas pasaulyje. Suprantant alkoholio vartojimo sukeliamą žalą, tai nėra džiuginanti vieta pasaulio žemėlapyje. Sutikite, tai, kad dėl alkoholio vartojimo Europoje įvykdomi 4 nužudymai iš 10, įvyksta 1 iš 6 savižudybių ir kt., nėra džiuginantys faktai. Liūdina ir tai, kad alkoholio vartojimas sukelia gausybę traumų, ligų, apie 20 proc. nedarbingumo atvejų tampa nepakeliama našta Europos sąjungos valstybių biudžetams. Europoje beveik 11 litrų gryno etilo alkoholio tenka vienam gyventojui per metus. Lietuvoje vienas gyventojas per metus vidutiniškai suvartoja 15 litrų gryno etilo alkoholio. Europa pirmauja pasaulyje, o Lietuva – tarp pirmaujančių Europoje, taip pat – tarp pirmaujančių pasaulyje. Ką reiškia 11 ir 15 litrų etilo alkoholio? Kad išgertum 11 litrų etilo alkoholio, turėtum išgerti 440 butelių 5 proc. stiprumo alaus arba 55 butelius 40 proc. stiprumo degtinės. Statistinis lietuvis per metus išgeria vidutiniškai 600 butelių alaus arba 75 butelius degtinės!


Ribojama prekyba alkoholiniais gėrimais

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (toliau – Departamentas) primena, kad nuo 2012 metų sausio 1 dienos įsigaliojo draudimas kioskuose prekiauti gamyklų supilstytais į tarą natūralios fermentacijos sidru, alumi ir alaus mišiniais. Lietuvoje įvedus prekybos alkoholiu laiko apribojimus, nemažai mažmeninės prekybos įmonių pakeitė savo veikos pobūdį į viešojo maitinimo veiklą ir prisidengdamos ja įgijo teisę prekiauti alkoholiniais gėrimais išsineštinai visą parą.


Karuselės ratas apsisuko…

„XXI amžiui“ esu rašęs, kad iš vaistinių staiga dingo tam tikri vamzdeliai – kateteriai, būtinai reikalingi nemažam skaičiui pacientų, sergančių urologinėmis ligomis. Apie tai parašiau į prezidentūrą. Porą kartų apie tai kalbėjausi telefonu su malonia Sveikatos apsaugos viceministre p. Nora Ribokiene. Na, pagalvojau, reikalas bus greitai išspręstas. Pareigūnai telefonu paskambins kur reikia, ir vamzdelių bematant atsiras… Deja. Prieš pusmetį kelis vamzdelius-kateterius dar gavau vienoje Kauno vaistinėje, o šiuo metu visose aplankomose vaistinėse girdžiu tą patį atsakymą: „kateterių nėra ir nežinome, kur jų užsakyti…“


Nuo ko reikia gelbėtis

Ne taip seniai girdėjome šūkį: „Gelbėkit vaikus!“ Tik niekas neaiškino nuo ko juos, vaikus, reikia gelbėti. Kad paaugliai masiškai rūko mokyklose per pertraukas, niekam nerūpi. Dar girdėjau per radiją tokį juokingą priesaką: „Uždrausti paaugliams rūkyti viešose vietose!“ Vadinasi, rūkykite, vaikai, pasislėpę, nuodykitės. Dabar vėl pasigirdo dar viena bėda – smurtas šeimose. Ir vėlgi nesigirdi paaiškinimo, kodėl taip yra. Visiems turėtų būti aišku, kad visoks smurtas ten, kur girtuoklystė. Taigi dabar Lietuvoje viena iš didžiausių bėdų – girtuoklystė. Taigi, niekas mus negelbės, jeigu patys nesigelbėsim.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija