„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (147)

2013 m. vasario 8 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Gyvybės gynimas Tikėjimo metų kontekste

Mindaugas BUIKA

40-asis žygis ir novena

Vėl šimtai tūkstančių gyvybės gynėjų (įvairiais vertinimais nuo 500 iki 650 tūkstančių, daugiausia jaunų žmonių) šaltą žiemos dieną žygiuodami Jungtinių Amerikos Valstijų sostinės Vašingtono centrinėmis gatvėmis – tai didžiausia taikos laikotarpio demonstracija – protesto balsais paminėjo aborto legalizavimo metines. Šiemet tai buvo savotiškas „jubiliejus“, kadangi sukako 40 metų, kai 1973-iųjų sausio 22 dieną JAV Aukščiausiasis teismas savo verdiktu įteisino motinų įsčiose bręstančių kūdikių žudymą dar prieš jų gimimą. Dėl to dabar kasmet visoje šalyje didžiulės minios visų tikybų išpažinėjų, bet pirmiausia katalikiškojo jaunimo, dalyvauja „žygyje už gyvybę“ („March for Life“) su intencija, kad baisiausias infanticidas žmonijos istorijoje – abortų darymas – galiausiai būtų nutrauktas.


Turiu teisę atsisakyti įstaigų, kur priimama ir žudoma gyvybė

Vytenis Išganaitis

Šį straipsnį paskatino parašyti viešojoje erdvėje užvirusi diskusija apie gimdymus ne ligoninėje po to, kai iš Strasbūro teismo atėjo žinia, kad pradėti nagrinėti kaltinimai Lietuvai dėl teisės pasirinkti gimdymo vietą neužtikrinimo.

Lietuva su Sveikatos apsaugos ministerija priešakyje tvirtai laikosi pozicijos, kad tai būtų „tam tikras žingsnis atgal“ ar netgi „grįžimas į viduramžius“ ir nesileidžia į diskusijas, nors argumentų ir nuorodų į solidžius straipsnius ir rimtus tyrimus turi tiek Sveikatos apsaugos ministerija, tiek norinčios gimdyti namuose moterys. Labai tikiuosi, kad Ministerijai pavyks rasti politinės valios išgirsti jai oponuojančią pusę.


„Saulėno žebenkšties“ ir „Žaibo“ alus bylinėsis su kapuose prigulusiais sugėrovais?

dr. Aurelijus Veryga,

Nacionalinės tabako ir alkoholio
kontrolės koalicijos prezidentas

Pastarosiomis dienomis visa žiniasklaida mirga žinutėmis apie tai, kad mažieji Lietuvos aludariai rengiasi bylinėtis su valstybe ir reikalauti atlyginti gamintojų patiriamus nuostolius, patirtus dėl sausio 1 dieną įsigaliojusių Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų, uždraudusių pardavinėti stipresnį nei 7,5 proc. alų ir alų, sidrą bei alkoholinius kokteilius didesnėje nei 1 litro taroje.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija