„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (157)

2013 m. gruodžio 13 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Popiežius patvirtina Bažnyčios mokymą apie besąlyginį gyvybės gynimą

Mindaugas BUIKA

Popiežius Pranciškus bučiuoja
motinos laikomą kūdikį

Abortas šaukiasi Dievo keršto

Popiežius Pranciškus dar kartą, tačiau jau svarbaus magisteriumo dokumento lygmeniu, patvirtino nesikeičiančią Bažnyčios nuostatą dėl žmogaus gyvybės sakralumo ir būtinumo ją ginti nuo paties prasidėjimo momento nedarant jokių kompromisų. Lapkričio pabaigoje ketvirtajame Vatikane pristatyto apaštalinio paraginimo „Evangelii gaudium“ („Evangelijos džiaugsmas“) skyriuje, aptardamas pažeidžiamųjų asmenų globą, Šventasis Tėvas pabrėžia, kad Bažnyčia ypatingą rūpestį ir meilę skiria motinų įsčiose bręstantiems negimusiems kūdikiams, kadangi jie yra patys silpniausi ir nekalčiausi iš mūsų visų. Jis pastebi, kad šiandien sekuliarizuotoje visuomenėje dedamos pastangos paneigti šių kūdikių žmogiškąjį orumą, priėmus atitinkamus įstatymus, atmetama netgi jų teisė gimti. Popiežius Pranciškus pabrėžia, kad tokioje aplinkoje „dažnai pajuokiamos Bažnyčios pastangos ginti negimusių kūdikių gyvybes, bandant pristatyti jos poziciją, kaip ideologinę, tamsybinę ar politiškai konservatyvią“.


Palytėtos amžinybę siekiančios gyvybės gijos

Žvakutės prie paminklo
negimusiems kūdikiams Telšiuose

Telšių dekanato šeimos centro iniciatyva, bendradarbiaujant su Telšių Šv. Antano Paduviečio Katedra ir Telšių ateitininkais, darganotas lapkričio 23-iosios vakaras tapo kupinas ypatingos šviesos. Tą vakarą, kaip ir įvairiu laiku visoje Lietuvoje, vyko Negimusio kūdikio dienos minėjimas, prasidėjęs šv. Mišiomis Šv. Antano Paduviečio Katedroje. Jų metu buvo jungiamasi į bendrą maldą už gyvybės stebuklą, už jos netekusius vaikelius, kenčiančius tėvus, už visus, kurių sprendimai gali padėti išsaugoti vertingiausią pasaulyje turtą – žmogaus gyvybę.


Ar valstybė sugebės atsikratyti korupcinės kupros – alkoholio reklamos

Doc. Aurelijus Veryga,

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas,

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sveikatos tyrimų instituto vadovas

Toks klausimas kyla paskaičius viltingas žinutes apie Sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio iniciatyvą vėl imtis svarstyti alkoholinių gėrimų reklamos draudimo klausimą. Prisiminus prieš dvejus metus vykusį nervų karą, kuriam vykstant areštinėse atsidūrė net lobistai, buvo pažeidinėjamas Seimo statutas, meluojama, manipuliuojama, grasinama, papirkinėjama, o dalis itin aktyviai reklamą gynusių asmenų jau nebepateko į Seimą, toks ministro žingsnis vertas ypatingos pagarbos. Manau, jis puikiai supranta, kad dalis žiniasklaidos yra tiesiogiai susijusi su reklamos ar alkoholio verslu ir nebūtinai yra sąžininiga ir pozityvi, ne visada jai rūpi visuomenės interesas.


Kai šėlti galima ir be svaigalų

Lapkričio 22-osios vakarą Marijampolės jaunimas rinkosi į „Varom!“ vakarėlį „Adampolio“ kavinėje. Renginį, kurio tikslas – padaryti sveikas, blaivias ir sąmoningas pramogas madingomis, organizavo Marijampolės savivaldybė kartu su Savivaldybės visuomenės sveikatos biuru bei projekto „Varom!“ sumanytojais. Renginį rėmė Marijampolės savivaldybė, Neribotų galimybių fondas, VšĮ Sveikatingumo idėjos, Marijampolės jaunimo reikalų taryba, marijampoliečiai.lt, Exter kūrybos namai, DJ Andysoul.


Uždraudė naktinę prekybą alkoholiu Kaune veikiančiuose „taškuose“

Kauno miesto taryba lapkričio 14-ąją pritarė sprendimui apriboti naktinę prekybą alkoholiu barais save vadinančiose 24 prekybos įstaigose nuo 22 val. iki 8 val. Šis sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į policijos, seniūnijų, bendruomenės centrų ir kitų organizacijų rekomendacijas. Prieš tarybos posėdį Kauno jaunimo organizacijos prie Kauno miesto savivaldybės surengė akciją „Padėk taškus į vietą“. Kelios dešimtys pilietiškai nusiteikusių studentų išreiškė palaikymą Kauno miesto savivaldybės siekiui pažaboti naktinės prekybos „taškus“.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija