„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (158)

2014 m. sausio 17 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Popiežius apie Dievo santykį su šeima

Mindaugas BUIKA

Popiežius Pranciškus džiaugėsi šeima,
dalyvavusia šv. Mišių aukoje

Sunki migracijos lemtis

Lietuvos krikščionių Bažnyčioms ir bendruomenėms 2014-uosius paskelbus Šeimos metais ir laukiant spalį Vatikane įvyksiančios labai svarbios neeilinės Vyskupų Sinodo asamblėjos, kurios tema „Šeimos sielovados iššūkiai evangelizacijos kontekste“, su ypatingu dėmesiu tikinčiųjų turi būti svarstomas ir Biblijos mokymas apie šeimą, kaip svarbiausią žmogiškosios būties instituciją. Šiuo atžvilgiu yra reikšmingas ir pats Dievo Sūnų išauginusios Nazareto Šventosios Šeimos gyvenimo patirties liudijimas, kuris Bažnyčios liturginiame kalendoriuje švenčiamas pirmą sekmadienį po Kalėdų. Kaip tik apie tai reikšmingai kalbėjo šeimos svarbai visada ypatingą dėmesį skiriantis popiežius Pranciškus, gruodžio 29 dieną susitikęs su gausia piligrimų minia vidurdienio „Viešpaties Angelas“ maldos katechezėje. Rodydamas Šv. Petro aikštėje tebebuvusios didelės kalėdinės prakartėlės vaizdą su Kūdikiu Jėzumi, Švč. Mergele Marija ir Šv. Juozapu vadinamojoje Betliejaus grotoje, Šventasis Tėvas sakė, jog neatsitiktinai „Dievas panoro gimti žmonių šeimoje, panoro turėti motiną ir tėvą kaip mes visi“.


Viešojo transporto stotelių laukimo paviljonuose bus draudžiama rūkyti

Nuo sausio 1 dienos Vilniaus viešojo transporto stotelių laukimo paviljonuose draudžiama rūkyti. Šiam sprendimui, kurį socialiniuose tinkluose pasiūlė autobusų ir troleibusų keleiviai, pritarė Vilniaus miesto savivaldybės taryba. Nuo sausio 1 dienos draudžiama rūkyti ir Vinco Kudirkos aikštėje bei Bernardinų sode. Paskelbti V. Kudirkos aikštę nerūkymo zona pasiūlė Tarybos narių grupė „Už kultūringą Vilnių“, kuriai vadovauja Vilniaus miesto Tarybos narys Žydrūnas Savickas. Šių rūkimo draudimų nepaisantys vilniečiai ar miesto svečiai gali būti įspėjami arba baudžiami nuo 20 iki 50 litų baudomis.


Tabako pramonės vidaus dokumentuose – europarlamentarų bylos ir detali lobizmo strategija

Neseniai paviešinti „Philip Morris International“ slapti dokumentai atskleidė tikruosius šio tarptautinio giganto ketinimus Europos Sąjungos (ES) Tabako produktų direktyvos atžvilgiu. Dokumentai atskleidžia, kad siekiant kuo labiau susilpninti šį dokumentą buvo pasamdyta ne tik 160 lobistų armija, bet ir nuolat renkami asmeniniai duomenys apie Europos Parlamento narius.


Kinija švelnina vieno vaiko politiką ir naikina priverstinių darbų stovyklas

Šiomis dienomis nuolatinis Kinijos nacionalinės asamblėjos komitetas paskelbė apie vieno vaiko politikos švelninimą ir apie priverstinio darbo stovyklų naikinimą.

Siekdama kelti savo ekonomiką, Kinija nuo 1979 metų įvedė vieno vaiko šeimoje politiką, kurią vykdo prievartiniais būdais: didelėmis baudomis, dažnai, ypač seniau, priverstiniais abortais iki pat 9 nėštumo mėnesio, sterilizacija. Tai yra neabejotini žmogaus teisių pažeidimai, kaip pripažįsta ne tik abortų priešininkai, bet ir abortų šalininkai: viena yra pačios moters sprendimas dėl abortų, o antra prievartinė valstybės politika, kuri visai ignoruoja tėvų valią. Abortas negali būti naudojamas kaip valstybinė gyventojų skaičiaus kontrolės priemonė.


Kroatijoje – referendumas dėl šeimos

Gruodžio 1-ąją Kroatijoje buvo surengtas referendumas dėl konstitucinės pataisos, kurioje aiškiai apibrėžta, kad santuoka yra vyro ir moters sąjunga. Referendume dalyvavo apie 38 procentus balsavimo teisę turinčių kroatų, apie 65 procentus iš jų pasisakė už santuoką, kaip vyro ir moters sąjungą. „Tai nėra balsavimas prieš kažką, tai yra balsavimas už santuoką, kaip vyro ir moters sąjungą. Šis balsavimas konstituciškai sustiprins tai, kas jau įrašyta Kroatijos įstatymuose. Niekas negalės santuoka vadinti to, kas santuoka nėra“, – italų dienraščiui „Avvenire“ sakė Zagrebo arkivyskupas kardinolas Josipas Bozaničius (Josip Bosanič). Kardinolas sakė, kad verta labiau apsvarstyti santuokos instituto esmę, atkreipti dėmesį į tai, kad iniciatyva kilo iš tautos ir tauta išsakė savo nuomonę. Netiesa, kad referendumą organizavo tiesiogiai Katalikų Bažnyčia, hierarchai. Referendumo iniciatyva kilo tarp privačių asmenų ir asociacijų, tarp kurių buvo katalikai, musulmonai, žydai, stačiatikiai ir kitų konfesijų krikščionys, netikintys. Žinoma, Katalikų Bažnyčia rėmė vyro ir moters santuoką. Prieš referendumą paskelbtame komunikate pažymima, kad taip suprantama santuoka atitinka didžiuosius žmogaus teisių traktatus, kuriuos Kroatija yra priėmusi: Visuotinę žmogaus teisių deklaraciją ar Europos tarybos žmogaus teisių ir pamatinių laisvių konvenciją. Referendumo rezultatai bus aiškus ir įpareigojantis ženklas parlamentinei daugumai, kuri, rodos, buvo pasiryžusi šiuo klausimu ignoruoti rinkėjų daugumos valią, panašiai kaip tai įvyko Prancūzijoje. Tai, kad kai kurios visuomeninės grupės pasisakė prieš referendumą, anot kardinolo J. Bozaničiaus, nestebina. Tačiau stebino valdžios, prezidento ir premjero, kurie abu priklauso socialdemokratų partijai, šališkumas ir veikimas prieš referendumą. Panašiai ir valstybinė televizija privilegijavo referendumo priešininkų pasirinkimą. Netiesa, kad referendumas nulemtas senyvų žmonių. Priešingai, tai – ir jaunimo pergalė. Daug vyresnio amžiaus žmonių tebėra pasyvūs politinio gyvenimo klausimais, tai komunistinio periodo pasekmės. Jaunimas dalyvavo aktyviai ir tai buvo aiškiai regima. Panašiai galima paaiškinti ir palyginus neaktyvų dalyvavimą referendume: tai nėra vien šio referendumo požymis. Tokiu rinkėjų dalyvavimu pasižymėjo parlamento rinkimai ir kiti referendumai.


Kenijoje įsteigta gydytojų katalikų asociacija

Vienas iš kalėdinių renginių Afrikos valstybėje Kenijoje buvo nacionalinės gydytojų katalikų asociacijos įsteigimas gruodžio 24 dieną. Kardinolas Džonas Ndžujė (John Njue), atstovaudamas visai Kenijos vyskupų konferencijai, pabrėžė, kad Bažnyčia nuo pat pradžių savo evangelizacijos misiją susiejo su socialine tarnyste. Šiandien ji vykdo daug programų sveikatos apaštalavime, pratęsdama gydomąjį Kristaus darbą. Kaip kalbėjo pats Jėzus, „Viešpaties Dvasia ant manęs, nes jis patepė mane, kad neščiau gerąją naujieną vargdieniams. Pasiuntė skelbti belaisviams išvadavimo, akliesiems – regėjimo; siuntė vaduoti prislėgtųjų ir skelbti Viešpaties malonės metų“ (Lk 4,18–19).

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija