„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (160)

2014 m. kovo 14 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Šventasis Tėvas apie pirmuosius tarnystės metus

Mindaugas BUIKA

Šventasis Tėvas laimina
jaunos šeimos kūdikį

Popiežiaus emerito išminties pripažinimas

Būdinga, kad popiežius Pranciškus, kuris mielai bendrauja su paprastais žmonėmis ir žiniasklaida, neseniai minėdamas pirmąsias savo pontifikato metines, davė dar vieną interviu spaudai, šį kartą atsakydamas į Milane leidžiamo didžiausio Italijos dienraščio „Corriere della Sera“ vyriausio redaktoriaus Feručio de Bortolio (Ferruccio de  Bortoli) klausimus. Tarp šiame pokalbyje paliestų temų vyravo „Pro Vita“ skaitytojams svarūs šeimos, vaikų globos, gyvybės gynimo klausimai ir Šventojo Tėvo dėmesys vargšams, socialinio teisingumo plėtrai. Nors pradėdamas kovo 5 dieną publikuotą interviu jis nepanoro tiesiogiai pateikti praėjusių metų vertinimą ir sakė, kad visus vertinimus daro kas dvi savaites eidamas išpažinties, tačiau atsakydamas noriai kalbėjo apie dalykus, kurie popiežiams iki tol buvo neįprasti ir sustiprino jo populiarumą. Pavyzdžiui, paklaustas dėl netikėtų telefono skambučių, popiežius Pranciškus tai pavadino sielovadinės tarnystės dalimi atsiliepiant į pagalbos prašymą. Jis pasakojo, jog kalbėti telefonu su jam parašiusiais žmonėmis įprato dar būdamas Buenos Airių kunigu, vėliau arkivyskupu. „Bet dabar tai daryti nėra lengva, nes man rašo labai daug žmonių“, – sakė Šventasis Tėvas. Tačiau nors ir ne tokia intensyvi, bet telefoninė sielovada išliko: popiežius Pranciškus pasakojo, kad kiekvieną mėnesį paskambina telefonu į Argentiną vienai 80-metei našlei, kuri prarado ir sūnų ir dėl tokios paguodos labai džiaugiasi. „Taip aš atlieku kunigo pareigą, ir tai man teikia malonumą“, – aiškino Šventasis Tėvas.


Lietuvos kaimų bėda – ne pilstukas, o legaliai parduodamas alkoholis

Čia alkoholiniai gėrimai ir tabako
gaminiai parduodami legaliai

Parašyti paskatino vasario 2 dieną „Lietuvos ryto televizijos“ laidoje „24/7“ parodytas reportažas, kuriame paminėta, kad neva kiekviename Lietuvos kaime yra daugiau nei dvi nelegalios alkoholio prekybos vietos. Šis televizijoje nuskambėjęs teiginys paremtas vieno ar kelių asmenų tikėjimu, o ne realiais faktais. Esame Valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai, būname arčiausiai kaime gyvenančių žmonių, ir žinome, kad pateikti skaičiai prasilenkia su tikrove. Neneigiame, kad yra tikimybė, kad tokių kaimų, kuriuose nelegalaus alkoholio galima įsigyti, Lietuvoje vis dar pasitaiko, bet tai – labiau išimtys nei taisyklė. Be to, ši problema ženkliai aštresnė regionuose, esančiuose netoli Lietuvos sienų, tačiau jokiu būdu negali būti taikoma visai šaliai.


Alkoholio pramonė nubaus mažiau geriančią Lietuvą?

Kai tik tapo aišku, kad Vyriausybės ketinimai didinti alkoholio akcizą yra realūs, žiniasklaidoje pasipylė gąsdinantys straipsniai. Alkoholio pramonės atstovai, anksčiau kartoję, kad akcizus didinti neveiksminga, prabilo apie tai, kad juos padidinus, alkoholio vartojimas sumažės taip stipriai, kad su alaus pramone susijusioms šakoms teks atleisti 2600 darbuotojų. Jeigu lietuviai gers mažiau, Lietuvos valstybei grasinama nuostoliais ir bedarbių miniomis. Mažiau vartodami gal net pakankamai užgausime krepšinio religiją, kad tai užtrauktų šaliai nediduką žemės drebėjimą.


Iš pusšimčio daugiavaikių šeimų automobilių – vos vienas tvarkingas

Daugiavaikių šeimų asociacija (DSA) „Mes“ surengė netradicinį, bet naudingą renginį – „Saugi mašina – saugi šeima“. Jo metu buvo patikrinta beveik pusšimtis daugiavaikių šeimų automobilių, iš kurių techniškai tvarkingas pasirodė esąs vos vienas. Renginio partnerio autoserviso „Jutus“ specialistai tarp dažniausiai pasitaikiusių bėdų minėjo įvairių techninių skysčių prasiskverbimą ir trūkumą, diskų ir lankstų susidėvėjimą, guminių įvorių plyšimus ir perdegusias lemputes. Pasak renginio iniciatorės, Daugiavaikių šeimų asociacijos „Mes“ įkūrėjos Jurgitos Pocienės, mintis organizuoti tokį renginį kilo pradėjus braškėti jos pačios automobiliui. „Automobilio patikra kainuoja, o dabar visi dar ir tokie užsiėmę, kad kartais nebekreipia dėmesio į visokius neįprastus garsus. Kai nuvažiavau į servisą, paaiškėjo labai daug negerų dalykų. Va tada ir pamaniau, kad daugelis mamų ir tėvų dažnai tiesiog numoja ranka į automobilio būklę: kol važiuoja, tol gerai“, – sakė keturių vaikų mama.


Belgijoje įteisinta nepilnamečių eutanazija

Vasario 13 dieną Belgijos parlamentas be didesnių kliūčių įteisino sunkia ir mirtina liga sergančių nepilnamečių eutanaziją be jokio amžiaus apribojimo, remiantis paties vaiko apsisprendimu mirti, psichologui patvirtinus, kad jis yra pajėgus spręsti. Įstatymo šalininkai argumentavo panašiai, kaip ir dėl suaugusių eutanazijos, kuri Belgijoje įteisinta nuo 2002 metų, kad tai yra, viena vertus, pagarba žmogaus laisvei, antra vertus, ekstremalus žmogiškumas mirtinų ligonių atžvilgiu.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija