„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (161)

2014 m. balandžio 11 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Sankcijos prieš gyvybės ir šeimos gynėją

Mindaugas BUIKA

Rusijos Valstybės Dūmos deputatė
Jelena Mizulina vadovauja Šeimos,
moterų ir vaikų komitetui

Homoseksualizmo propagandos draudimas

Visiškai pritariant JAV ir Europos Sąjungos paskelbtoms ekonominėms, finansinėms bei tarptautinių kelionių draudimo sankcijoms prieš kai kuriuos politinius veikėjus, kurie prisidėjo prie Rusijos vyriausybės veiksmų aštrinant padėtį Ukrainoje ir Krymo aneksijos, pasaulio gyvybės ir šeimos gynėjai su didele nuostaba ir nerimu priėmė žinią, kad į pirmąjį taip baudžiamų asmenų sąrašą Baltieji Rūmai įtraukė Rusijos parlamento (Valstybės Dūmos) deputatę Jeleną Mizuliną. Ši 59 metų parlamentarė dabar vadovauja Dūmos Šeimos, moterų ir vaikų reikalų komitetui, todėl neturi nieko bendro su prezidento Vladimiro Putino karine strategija ar prieštaringa diplomatija. J. Mizulina buvo viena iš pagrindinių autorių 2013 metų birželį Rusijos parlamente vienbalsiai priimto (436 deputatai balsavo „už“ nė vienam nebalsuojant  „prieš“) įstatymo, kuris, gindamas tradicines šeimos vertybes ir jaunų žmonių dvasinę sveikatą, uždraudė homoseksualizmo propagandą, o už jo pažeidimą gresia iki 1 milijono rublių (75 tūkstančiai litų) bauda. Žinoma, tai sukėlė didelį dabartinės prezidento Barako Obamos administracijos, vidaus ir užsienio politikoje prioritetu laikančios gėjų ir lesbiečių „teisių“, įskaitant jų „santuokų“ gynimą, nepasitenkinimą ir kritiką.


Šeima – Europos turtas

Kovo 31 dieną Lietuvos Respublikos Seime pristatyta tarptautinė kampanija Šeima – Europos turtas, skirta artėjantiems rinkimams į Europos Parlamentą. Iniciatyvos partneriais Lietuvoje tapę Vilniaus arkivyskupijos šeimos centras ir Laisvos visuomenės institutas skelbia, jog „2014 metų rinkimai į Europos Parlamentą – svarbus įvykis šeimoms, ES valstybėse sudarančioms didžiausią rinkėjų grupę“.


Būkite po vieną skraidantys ereliai, o ne pulkais skraidančios varnos

Evelina Valiulytė

Kun. Robertas Gedvydas Skrinskas

Robertas Gedvydas Skrinskas – kunigas, Domeikavos ir Lapių klebonas, važinėjantis po Lietuvos mokyklas su turininga paskaitininko programa apie priklausomybių žalą ir blaivaus bei sveiko gyvenimo naudą ir džiaugsmą. Dvasininkas sutiko pasidalinti savo žiniomis ir prisidėti prie www.sveikuoliai.lt projekto „Aš – už sveiką Lietuvą“.

Jauni žmonės dar nesupranta, kaip stipriai jie sau gali pakenkti

Kunigas yra paruošęs efektyvią prevencinę programą vyresnių klasių mokiniams ir studentams apie alkoholio, rūkymo, narkotikų žalą ir neatlygintinai skaito tokias paskaitas visos Lietuvos mokyklose. „Paskaitas skaitau mokiniams nuo 8 klasės, nes norisi šią informaciją jiems perteikti kuo jaunesniame amžiuje, kad užkirstume kelią pačiose ištakose. Mokinių įsigilinimas priklauso ir nuo vietovės, miesto ar net rajono, kur tas paskaitas skaitau, ir nuo mokinių amžiaus: jeigu devintokams dar nelabai įdomu, kaip vystosi geriančių tėvų vaisius įsčiose, tai dvyliktokai jau klausosi atidžiau“, – šypsosi pašnekovas.


AA programa: per prasta ar paprasta?

Atsidūręs AA (anoniminių alkoholikų) grupėje iš pradžių visokiais būdais stengiausi sužinoti tą didžiąją paslaptį, kurios niekas čia neskubėjo atskleisti: ką turi ar žino anoniminiai alkoholikai, kad šitaip – be vaistų, be priesaikų ir be jokių tabu – nustoja gerti netgi buvę „beviltiški“, beveik tokie kaip aš alkoholikai, kuriems nepadėjo viso pasaulio vaistai? Jeigu tai – tiesa, jeigu pavyko jiems, vadinasi, gali pasisekti ir man. Tik kur ta didžioji paslaptis?


Tropikų skonio nuodai

Europos Komisijos duomenimis, rūkoriai vidutiniškai praranda 14 savo gyvenimo metų, o 94 proc. rūkančiųjų pradeda rūkyti jaunesni nei 25-erių. Būtent dėl šios priežasties, norint mažinti rūkančiųjų skaičių, galvojama ne tik apie pagalbą metantiems rūkyti, bet ir apie tuos, kurie dar nepradėjo tai daryti. Siekiant žalingą rūkymo įprotį daryti nepatrauklų vaikams ir jaunimui, Europoje numatoma drausti būdingo kvapo ar skonio tabako gaminius, kurie savo patrauklumu ne tik labiausiai veikia jaunimą, bet ir palengvina priklausomybę nuo nikotino.


Saugaus eismo bus siekiama vieningai

Pasirašomas Memorandumas
Eismoinfo.lt nuotrauka

Minint Saugaus eismo dieną, balandžio 6-ąją, praėjusį penktadienį, Susisiekimo ministerijoje ministras Rimantas Sinkevičius drauge su švietimo ir mokslo bei sveikatos apsaugos ministrais Dainiumi Pavalkiu bei Vyteniu Povilu Andriukaičiu pasirašė Memorandumą dėl saugaus eismo gerinimo, eismo kultūros ugdymo ir avaringumo Lietuvos keliuose mažinimo. Iš viso jį pasirašė 32 valstybinių institucijų ir visuomeninių organizacijų atstovai.


Lietuvos keliuose „juodųjų dėmių“ sumažėjo šešis kartus

Susisiekimo ministerijos iniciatyva atnaujinant ar įrengiant naujus transporto sektoriaus infrastruktūros objektus, smarkiai mažėja vadinamųjų „juodųjų dėmių“ – avaringiausių vietų, kuriose žūsta ar sužalojama daugiausia žmonių. Nuo 2007 metų iki dabar jų sumažėjo beveik šešis kartus – nuo 247 iki 43. „Šių rezultatų pavyko pasiekti aktyvia inžinerine veikla. Užfiksavus „juodąją dėmę“ kelyje, pirmiausia analizuojama, kokio pobūdžio avarijos toje vietoje įvyko ir kokios priežastys jas lėmė. Tuomet parenkamos minėtose kelio atkarpose būtinos inžinerinės priemonės, kad skaudžios nelaimės nebesikartotų“, – sakė susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.


Vyrai gali nemokamai išsitirti dėl vėžio

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) ragina vyrus aktyviau dalyvauti Lietuvoje vykdomose prevencinėse programose ir nemokamai pasitikrinti sveikatą, išsitirti ar nėra rizikos susirgti vėžiu. Už paslaugas, kurios suteikiamos pagal minėtas prevencines programas, žmogui, kuris yra apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu, nereikia mokėti iš savo kišenės. Jos kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis. „Vyrai mūsų šalyje gali pasinaudoti prevencinėmis programomis, skirtomis kovai su storosios žarnos, prostatos vėžiu bei širdies ir kraujagyslių ligomis. Atliekami specialūs tyrimai, kurie padeda dar ankstyvojoje stadijoje nustatyti vėžį, kai jį pagydyti yra kur kas daugiau galimybių, nei nustačius vėlyvojoje stadijoje. Be to, profilaktiniai tikrinimai būtini, nes pacientai ankstyvoje šių ligų fazėje ilgai nejaučia jokių jų simptomų“, – tvirtino Viačeslavas Zaksas, VLK Sveikatos priežiūros paslaugų departamento direktorius. Todėl, anot V. Zakso, raginame visus, kad jie paskatintų sau artimą žmogų pasinaudoti šiomis vyrams skirtomis programomis. „Moterys, priminkite savo vyrams, broliams, tėvams apie galimybę nemokamai pasitikrinti, nesivaržyti. Juk daug kas priklauso ir nuo pačių mūsų atsakingumo bei pastangų“, – sakė V. Zaksas.


Mažas sutvėrimas – didelė grėsmė

Balandžio 7 dieną buvo minima Pasaulinė sveikatos diena. Kaip praneša Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras, 2014 metų Pasaulinės sveikatos dienos tema – vabzdžių platinamos transmisinės (pernešamos) ligos, kurių patogenus ir parazitus nuo infekuoto (užsikrėtusio) žmogaus ar gyvūno vabzdžiai perduoda sveikam, taip sukeldami rimtus žmonių susirgimus. 2014 metais šios dienos šūkis – „Mažas įkandimas – didelė grėsmė“.


Požiūris į negalią – visuomenės pažangos rodiklis

Ieva Danilevičienė,

VDU Sapere Aude asociacijos prezidentė

Pastaruoju metu Lietuvoje daug diskutuojama negimusios gyvybės apsaugos klausimais. Diskusijų objektas – kontroversiškoji Estrelos rezoliucija (tris kartus svarstyta ir atmesta Europos parlamente) bei Gyvybės prenatalinėje fazėje įstatymo projektas, kurio svarstymas Seime tęsis pavasario sesijos metu.

Greta civilizuotų diskusijų apie tai, kokios yra teisės į privatumą ribos, kokios turėtų būti negimusio vaiko teisės ir nuo kada vaikelis jas įgyja, viešojoje erdvėje pasigirsta barbariškų nuomonių, neva abortas galėtų gelbėti tais atvejais, kai dar negimusiam mažyliui įtariama negalia. Ir skleidžia tokius kliedesius ne koks neonacių interneto portalas, o save respektabiliu laikantis žurnalas „Veidas“, 2014 m. sausio 14 d. numeryje išspausdinęs stulbinančiai šališką straipsnį gyvybės apsaugos klausimu. Skaitytojai (36 p.) netgi gąsdinami, kad, uždraudus abortus, Lietuvoje padaugės Dauno sindromą turinčių žmonių, kaip nutiko gyvybę saugančioje Airijoje. Lietuviškos tvarkos „privalumai“ autoriui akivaizdūs: nužudžius negimusį neįgalų vaikelį tėvai atsikrato skausmo ir vargų, o visuomenė – dar vieno išlaikytinio.


Atkreiptas dėmesys į sergančius Dauno sindromu

Kovo 21 dieną pirmą kartą Lietuvoje minėta Pasaulinė Dauno sindromo diena. Šios dienos minėjimo renginį organizavo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Žmogaus ir medicininės genetikos katedra, Lietuvos žmogaus genetikos draugija ir Vilniaus universiteto ligoninės (VUL) Santariškių klinikos.

Pasaulyje Dauno sindromo diena minima jau 9-ąjį kartą. Ji sutelkia vis gausesnį būrį Dauno sindromu sergančiųjų ir visuomenes narių. Tikimasi, kad Pasaulinę Dauno sindromo dieną lydintis šūkis „Sveikata ir gerovė – prieinama visiems“ („Health and Wellbeing – Access and Equality for All“) pasieks ir Lietuvą.


Purpurinė diena – sergantiems epilepsija

Džiuljeta Kulvietienė

Epilepsijos psichosocialinio
konsultavimo centro
vadovė dr. Polina Šedienė

Kaune buvo paminėta Purpurinė diena – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos  Neurologijos klinika, Epilepsijos psichosocialinio konsultavimo centras pakvietė epilepsija sergančiuosius, jų artimuosius ir medikus į „Lietuvos Caritas“ vykdomo projekto „Epilepsijos psichosocialinio konsultavimo centras“ pristatymą bei diskusiją.

Epilepsijos psichosocialinio konsultavimo centro vadovė dr. Polina Šedienė paminėjo, kad „epilepsija yra viena dažniausių lėtinių nervų sistemos ligų, bet kalbama apie ją nepakankamai“.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija