„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.10 (179)

2015 m. spalio 23 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Ganytojiškas šeimos skatinimas

Popiežiaus pastabos Pasaulio šeimų susitikime dalyvavusiems vyskupams

Mindaugas Buika

Šventasis Tėvas su argentiniečių šeima,
kuri ilgoje kelionėje buvo atvykusi į
Pasaulio šeimų susitikimą Filadelfijoje

Skausmas dėl seksualinių nusikaltimų

Dabar Vatikane besibaigiančios Šeimos pastoracijai skirtos Vyskupų Sinodo asamblėjos kontekste bei papildant popiežiaus Pranciškaus pastarojo apaštalinio vizito Jungtinėse Valstijose apžvalgą, norisi priminti Šventojo Tėvo išsakytas mintis vyskupams iš įvairių šalių, kurie, kaip ir jis pats, tuo metu dalyvavo Filadelfijos mieste vykusiame 8-ajame Pasaulio šeimų susitikime. Rugsėjo 27 dieną kreipdamasis į Filadelfijos Šv. Karolio Boromėjaus kunigų seminarijoje susirinkusius ganytojus, popiežius Pranciškus pirmiausia pranešė, kad prieš tai vietinės arkivyskupijos kurijoje buvo susitikęs su grupe seksualinio išnaudojimo aukų (trimis vyrais ir dviem moterimis). Jis juto didelį skausmą klausydamasis pasakojimų apie tų žmonių vaikystėje ir jaunystėje patirtus išgyvenimus dėl nusikalstamo dvasininkų piktnaudžiavimo. „Aš taip pat jaučiau gėdą, kad tie asmenys (kunigai), kuriems buvo skirta mažųjų globa, juos išnaudojo sukeldami didelę skriaudą, ir dėl to giliai apgailėjau. Dievas verkia, – kalbėjo Šventasis Tėvas. – Seksualinio mažųjų išnaudojimo nusikaltimai ir nuodėmės daugiau neturi likti paslaptimi. Aš pats įsipareigojau užtikrinti, kad Bažnyčia dės visas pastangas, kad apsaugotų mažuosius, ir pažadu, kad visi, atsakingi už tuos papiktinimus, turės atsakyti“. Popiežius Pranciškus sakė, kad seksualinio išnaudojimo aukos dabar yra tikrieji gailestingumo pasiuntiniai ir vilties šaukliai. Bažnyčios ganytojai turi nuolankiai ir su padėka grąžinti jiems ir jų šeimoms skolą už jų didžiąją drąsą skleisti Kristaus šviesą į mažųjų seksualinio išnaudojimo blogį.


Kiekvienas pats gali pasirinkti blaivybę

Bronius VERTELKA

Siauras lauko keliukas vedė link sodybos. Sukant į ją, tarp vaismedžių pasitiko ilgakojė vokiečių aviganė. Nesileido kalbinama, plėšėsi nuo grandinės ir grėsmingai rodė iltis. Nutrūkus nespėtum pabėgti. Pasirodęs šeimininkas bemat nuramino šunį. Glostydamas jį, Tadas (vardas pakeistas) aiškino, kad savo artimiausią draugę ir pirmąją gynėją įsigijo gyvūnų globos namuose. Nugaišus senajam šuniui, pamainos jam ieškojo aplinkui, bet nerado. Kažkieno patartas nuvyko į gyvūnų globos namus ir iš karto susidraugavo su Vilke. „Taip su ja ir gyvenu“, – karčiai šyptelėjo sodybos šeimininkas. Šį rudenį jis sulaukė 70-mečio, nors pagal amžių atrodė gerokai jaunesnis. Iš jų 39 metus gyvena nevartodamas jokio alkoholio.

Pakviestas į senovinę medinę trobą, netrukus mėgavausi Tado virta kava. Paprašytas papasakoti, kaip pavyko įveikti girtuokliavimą, netrukus klausiausi jo gyvenimo istorijos. Apie save jis kalbėjo nebandydamas ką nors nuslėpti. Augo mieste be tėvo, tad motinai svarbiausias rūpestis buvo šeimai pelnyti sotesnį kąsnį. Įgijęs vairuotojo teises, Tadas didesnių mokslų nebaigė. Ankstokai paragavo karčiosios. Neatrodė, kad būtų skani, bet taip staiga susuko galvą, jog norėjosi juoktis, siausti. Tarsi jokių gyvenimiškų problemų neturėtų, būtų turtingas. Tapo ir „galingas“, žodžio neieškantis. Sukūręs šeimą, irgi didelės laimės nepatyrė. Radusi įkaušusį, žmona imdavo priekaištauti. Gimus dukrai, šeimyninis gyvenimas tekėjo senąja vaga. Kartą grįžęs neberado nei jos, nei žmonos. Girdėjo, kad ši kitą sutiko.


Seimas nepasidavė vilionėms susilpninti santuokos instituciją

Seimas spalio 13 dienos posėdyje nepritarė Vyriausybės siūlymams pagreitinti santuokų nutraukimą bei Lietuvoje įteisinti partnerystę. Be to, parlamentarai po pateikimo balsavo už partnerystės sąvokos išbraukimą iš Civilinio kodekso, siekiant išspręsti dėl jos kylančias teisines problemas. Teisingumo ministro Juozo Bernatonio siūlymai, lengvinantys šeimos santykių nutraukimą ir įteisinantys alternatyvias šeimos formas, privertė Seimą rinktis tarp šeimos santykius išsaugoti skatinančių ir kuo greičiau juos nutraukti padedančių nuostatų.

Vienu įstatymų projektų paketu siūlyta supaprastinti santuokų nutraukimo procesą iki notaro lygmens. Iniciatoriaus J. Bernatonio teigimu, toks pokytis reikalingas siekiant sumažinti darbo Lietuvos teismams. Tačiau santuoka sukuriami teisiniai santykiai yra valstybės ir visuomenės pamatas, o siūloma tvarka ne tik jų nesaugotų, bet ir faktiškai įtvirtintų santuokos nutraukimą kaip prioritetą. Be to, praktiškai visoje Europos Sąjungoje santuokos nutraukimas yra išimtinė teismų kompetencija. Kitų ES valstybių patirtis rodo, kad supaprastinus skyrybų procesą, jų padaugėja. Todėl vienu didžiausių skyrybų skaičiumi pasižyminčiai Lietuvai tai būtų sprendimas, griaunantis visuomenės stabilumą.


Panevėžys riboja prekybą alkoholiu

Rugsėjo 24-ąją Panevėžio miesto savivaldybės taryba uždraudė prekybą alkoholiniais gėrimais pagal vienkartines licencijas per šventes, masinius renginius, parodas, koncertus, teatro spektaklius, cirko pasirodymus ir kitus renginius Kultūros ir poilsio, Jaunimo parkuose, Nepriklausomybės aikštėje, prie Bendruomenių rūmų, Senvagėje, Laisvės aikštėje. Išimtis – Panevėžio miesto gimtadienio šventė ir tarptautiniai renginiai Laisvės aikštėje ir Senvagėje, jei tam pritars Savivaldybės renginių organizavimo komisija ir organizatoriai laikysis konkrečių renginių organizavimo tvarkoje numatytų sąlygų. Tarybos sprendimas įsigalioja nuo lapkričio 1 dienos.

 


LRT tapo homoseksualizmo propagandos ruporu

Tiek per Lietuvos radiją, tiek per televiziją beveik nuolat vyksta netradicinio seksualinio žmonių gyvenimo būdo, teisių, laisvių aptarimai. Deja, nepastebėta nė viena laida, kurioje būtų išsakyta šeimą, vieno vyro ir moters santuoką ginanti pozicija. Žmonių mokesčiais išlaikoma LRT tapo homoseksualizmo propagandos ruporu. Gal iš balos tokia sanglauda?!.

Algimantas Zolubas

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija