„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.11 (180)

2015 m. lapkričio 27 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Žmogaus sveikata ir ekologija

Mindaugas Buika

Popiežius Pranciškus sveikinasi
su konferencijoje dalyvavusia
Italijos sveikatos apsaugos
ministre Beatriče Lorenzin

Popiežiškoji sveikatos apsaugos sielovados taryba surengtoje tarptautinėje konferencijoje paminėjo šios Šventojo Sosto dikasterijos 30-ąsias veiklos metines. Buvo prisiminta ir prieš 20 metų popiežiaus šv. Jono Pauliaus II paskelbta enciklika „Evangelium Vitae“, kurioje aptariami įvairūs gyvybės, šeimos ir medicinos klausimai. Lapkričio 19–21 dienomis Romoje vykusio susitikimo, kuriame dalyvavo 500 žymių biomedicinos mokslininkų, gydytojų, teologų, teisės ekspertų ir netgi diplomatų, bendra tema buvo „Sveikatos kultūra ir dosnus priėmimas žmogaus ir planetos tarnystėje“. Čia buvo nagrinėjami žmogaus sveikatai įtakos turintys gamtosauginiai klausimai neseniai popiežiaus Pranciškaus paskelbtos socialinės enciklikos „Laudato Si“ kontekste. Apie tai glaustai kalbėjo ir pats Šventasis Tėvas, lapkričio 19 dieną susitikimo dalyvius priėmęs specialiojoje audiencijoje.


Kas ir kodėl vilkina Konstitucijos pataisos svarstymą

Lapkričio 17 dieną parlamentarų grupės „Už šeimą“ nariai ir jaunimo organizacijų atstovai Seime surengė spaudos konferenciją, kuria atkreiptas dėmesys į neeilinį faktą Lietuvos politiniame gyvenime – dvejus metus Seime vilkinamą 106 parlamentarų užregistruotą Konstitucijos 38 straipsnio pataisos projektą. Juo šeimos samprata nedviprasmiškai susiejama su santuoka ir motinyste bei tėvyste, taigi, kalba tiek apie pilnas šeimas, tiek apie šeimas, kuriose yra vienas iš tėvų ar kiti kraujo ryšiu susiję giminaičiai. Konferencijos dalyviai sutarė, kad reikia inicijuoti protokolinį Seimo nutarimą, kuriuo projekto svarstymą vilkinantis Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) būtų pakeistas kitu.

Parlamentinės grupės „Už šeimą“ pirmininkas ir Konstitucijos pataisos iniciatorius Rimantas Jonas Dagys teigė, kad nuo tada, kai pataisa prieš daugiau nei dvejus metus pasiekė TTK, šis nesiėmė jokių veiksmų. „Visi žino, kad užregistravus įstatymą, jis galiausiai pasiekia posėdžių salę. Tačiau viskas priklauso nuo politinės valios. Jeigu ji yra vilkinti, tam galima pasitelkti daugybę Seimo Statute esančių priemonių. Ir šįkart vyksta grubus sabotažas, kurį vykdo socialdemokratų partijos atstovai. Tačiau kol TTK pirmininkas Julius Sabatauskas sabotuoja, Lietuvai šis teisinis vakuumas kelia tragiškus demografinius praradimus. Kai kitos Europos Sąjungos valstybės drąsiai įvardina kritinę Europos tautų išmirimo problemą, jai spręsti pasitelkia net šeimos ar demografinių išteklių ministerijas, mūsų ministrai tikisi, tai išspręsti „palopant“ atskiras sritis. Stručio pozicija yra pati baisiausia iš tų, kurias jie galėjo išsirinkti“, – aiškino R. Dagys.


Meninė instaliacija priminė negimusius kūdikius

Meninė instaliacija Klaipėdos
Švč. Mergelės Marijos, Taikos
Karalienės, bažnyčioje primena,
jog kiekvienas kūdikis yra Dievo dovana

Šiemet sukako 60 metų nuo tos dienos (1955 m. lapkričio 23 d.), kada Lietuvoje buvo legalizuotas abortų darymas. Tai minime kaip Negimusio kūdikio dieną.

Klaipėdos miesto Šeimos Centras, norėdamas pakviesti žmones susimąstyti apie nekaltų kūdikių žudymą, Klaipėdos Švč. Mergelės Marijos, Taikos Karalienės, bažnyčioje parengė meninę instaliaciją, primenančią, jog kiekvienas kūdikis, kiekvienas užmegztas gyvybės daigas yra Dievo dovana. O šventojo Jono Pauliaus II žodžiais kalbant: „Gyvybė visada yra gėris“ (Evangelium vitae, 34).

Instaliacija susideda iš dviejų dalių. Pirmoji dalis, įrengta prie Šv. Kryžiaus altoriaus, vaizduojančio kryžiaus ir atperkančiojo Jėzaus kančios veiksmo pergalę prieš septynias didžiąsias nuodėmes, šalia kurių prisideda ir nekaltų kūdikių nužudymas. Tarp daugybės gražiai supakuotų dovanų, sudėtų aplink altorių, viena dovana nesupakuota, negraži. Ant jos užrašas: „Negimusiam kūdikiui“. Mums tai – priminimas apie kūdikį – dovaną, kuri nebuvo priimta, nebuvo laukta.


Žuvusių eismo įvykiuose atminimas

Vida URBONIENĖ

Grupė renginio dalyvių
susikaupimo minutei atminti
žuvusius sustojo prie Rūpintojėlio

Skaistgirio miestelio bendruomenė šiemet pirmą kartą įsijungė į respublikinį projektą „Eismo saugumas bendruomenėse – 2015“, kurį šeštus metus organizuoja Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos. Pagrindinis konkurso tikslas – šviesti žmones saugaus eismo klausimais, siekiant mažinti nelaimingų atsitikimų keliuose skaičių. Skaistgirio miestelio bendruomenė kartu su parapija ir kitomis nevyriausybinėmis seniūnijos organizacijomis trečiąjį lapkričio savaitgalį minėjo Pasaulinę žuvusių eismo įvykiuose atminimo dieną. Iš pat ryto Skaistgirio Šv. Jurgio bažnyčioje aukotos šv. Mišios už kelyje žuvusius. Klebonas kun. Andrius Trakšelis homilijoje kvietė maldoje prisiminti ne tik kelyje žuvusius, bet ir žuvusiųjų artimuosius – juk kiekviena žūtis, nelaimė skaudžiai sužeidžia ir gyvųjų širdis. Siekiant išvengti aukų, nelaimių pirmiausia reikėtų pradėti nuo savęs. „Ir iš tiesų ar mes patys tamsiu paros metu visada esame matomi gatvėje, ar vairuodami automobilį neviršijame greičio?“ – klausė kviesdamas pamąstyti kunigas. Po Šv. Mišių bažnyčios šventoriuje prie Rūpintojėlio tradiciškai buvo uždegtos žvakutės žuvusiems.


Svarbi pergalė svaigalų kontrolės srityje – degalinėse alkoholio nebebus

Juozas Dapšauskas

Jau ankstų pavasarį kurptos strategijos, kaip atšaukti nuo 2016 metų pradžios turintį įsigalioti draudimą degalinėse prekiauti alkoholiu, žlugo. Seimas lapkričio 10 d. plenariniame posėdyje galutinai balsavo, palikdamas galioti draudimą. Tai – labai svarbi psichologinė už blaivybę pasisakančių ir šioje srityje dirbančių organizacijų pergalė, ženklas, kad visuomenė, pasitelkdama visas įmanomas viešinimo, spaudimo viešojo intereso naudai priemones, gali pasiekti teigiamą rezultatą.

Lietuva, priėjusi tokį liepto galą, tokią stadiją, kad reikia imtis pačių drastiškiausių priemonių padėčiai pakeisti. Kiek prirašyta raštų į Seimą, kiek mokslinių studijų, kiek pateikta statistikos, tačiau galutiniai sprendimai būdavo palankūs alkoholio pramonės verslui. Būdavo akivaizdu, kad virš Seimo yra aukštesnė valdžia, o čia tik formalios demokratijos procedūros, kurios nei su demokratija, nei su viešojo intereso nauda neturi nieko bendro. Tačiau šis sprendimas yra ženklas, kad prasideda kiek kiti dalykai: alkoholio gamybos ir prekybos pramonė nebegalės Seime „kojomis durų atidarinėti“, teks priimti sprendimus vadovaujantis viešuoju interesu. Atrodo, taip paprasta tą viešąjį interesą suprasti: balsuoti, kaip nurodo mokslinės studijos, šios srities ekspertai, tarptautinės specialistų organizacijos. Bet nuolat būdavo priešingai. Pasirodo, rezultatą duoda tik griežtesnis tonas išrinktųjų atžvilgiu, balsavimų viešinimas, „budelių galerijų“ platinimas.


Kiek žmonių turi būti nužudyta, užmušta, suluošinta, kad suvoktume, jog priėjome „liepto galą“?

Ramūnas Karbauskis

Vertinant Kražių žudynių dramą, tenka konstatuoti, jog alkoholinės psichozės paveiktų žmonių galime rasti bet kuriame kaime, miestelyje, mieste, didmiestyje, tad jei ne Kražiuose, tai bet kurioje kitoje Lietuvos vietoje bet kurią akimirką gali įvykti kažkas panašaus. Alkoholizmas tapo mūsų visuomenės tragedija ir padėtis vis blogėja. Mūsų senolių nužudymai vienkiemiuose, mirtimis besibaigiantys šeimyniniai konfliktai, smurtas prieš vaikus, neblaivūs žudikai keliuose – tą sąrašą galime tęsti ir tęsti. Alkoholikai yra vagys, kurie grobia laimę, sveikatą, nervus, ekonominę gerovę iš savo artimųjų, bendruomenės, visuomenės, valstybės...

Alkoholizmo gydymas turi būti privalomas. Prieš kelias dienas tokį siūlymą išsakiau konferencijoje apie blaivybę keliuose, kurią Vilniuje organizavo Europos Parlamento narys Bronis Ropė. Kitą dieną privalomo alkoholizmo gydymo būtinumą parėmė ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė. Jis turi būti skiriamas teismo sprendimu, savivaldybių socialinės rūpybos padalinių, policijos arba šeimos narių prašymu. Teismo sprendimo nevykdančiam asmeniui grėstų reali laisvės atėmimo bausmė ir socialinių pašalpų praradimas. Naujausi medicinos pasiekimai leidžia labai efektyviai kontroliuoti, ar gydomi asmenys laikosi blaivaus gyvenimo būdo.


Akcija „Renkuosi gyvybę“

Spalio 29 dieną, ketvirtadienį, visos Lietuvos miestų ir miestelių aikštėse pilietinė iniciatyva „Renkuosi gyvybę“ kvietė uždegti žvakutę dėl abortų negimusiems kūdikiams. Šią iniciatyvą prieš trejus metus paskleidė Laisvosios visuomenės institutas. Akcijos iniciatoriai sakė siekią atkreipti dėmesį, kad norint mažinti abortų skaičių, būtina padėti besilaukiančioms moterims ir nepalikti jų vienų lemiamą akimirką. Savanoriai susirinkusiems ir praeiviams dalijo šiai akcijai specialiai parengtus lapelius, kuriuose pranešama, kad pernai Lietuvoje teisės gyventi neteko 5231 vaikas. Tai – opi visuomenės problema, nes dėl abortų Lietuva netenka daugiau vaikų nei dėl bet kurios kitos nenatūralios priežasties (savižudybių, avarijų keliuose ir kt). Mes netenkame vaikų juoko, gabių, kūrybingų, drąsių žmonių. Netenkame tūkstančių rankų, kurios kurtų ir statytų geresnę Lietuvą. Tad mažinkime aukų skaičių.


Blaivybė keliuose – ne utopija: tereikia mokslu grįstos alkoholio kontrolės politikos

Tadas Legeika

Lapkričio 5 dieną Europos namuose, Vilniuje, įvyko Europos Parlamento nario Bronio Ropės, Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos bei Europos Parlamento Informacijos biuro Lietuvoje organizuota diskusija „Blaivybė keliuose: realybė ar utopija“. Jos metu ekspertai ir visuomenė aptarė alkoholio vartojimo priežastis, neblaivių vairuotojų keliamas problemas ir ieškojo sprendimų ir kelių link blaivybės.

Alkoholio kontrolės politika turi sekti tabako kontrolės pavyzdžiu

EP narys Bronis Ropė alkoholio suvartojimo mažinimui siūlė orientuotis į Lietuvoje jau taikomą kito žalingo įpročio kontrolės ir prevencijos modelį: „Europa gali padaryti daugiau, kad mums brangūs žmonės niekada nenukentėtų kelyje dėl girtų vairuotojų kaltės. Mes turime gerą pavyzdį iš artimos srities – Tabako direktyvą, kuri buvo pakeista 2014 metais ir gali būti labai rimtu būsimos Alkoholio politikos modeliu Europoje“.


Lietuvos tikslas – nulis žūčių keliuose

„Nulinė vizija“ – jokių žūčių šalies keliuose – tokį tikslą Lietuva kartu su kitomis Europos Sąjungos (ES) šalimis kelia sau iki 2050 metų. Artimiausiu metu itin didelis dėmesys bus skiriamas pažeidžiamiausių eismo dalyvių – pėsčiųjų ir dviratininkų – saugai gerinti.

Taikant gerąją ES šalių patirtį ir Europos Komisijos (EK) ekspertų rekomendacijas, šalies miestuose numatoma plėsti zonas, kuriose leistinas greitis bus ribojamas iki 30 km/val., ypač centrinėse miesto dalyse, prie darželių ir mokyklų, kur itin intensyvus pėsčiųjų eismas, modernizuoti pėsčiųjų perėjas didinant jų saugą, taikyti kitas inžinerines eismo saugos priemones. Svarstoma galimybė stiprinti vairavimo neblaiviems prevenciją naudojant alkoblokus bei grąžinti baudos balų sistemą už itin grubius Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus.


Alkoblokai – jau Lietuvoje

Valstybinė eismo saugumo komisija pritarė Susisiekimo ministerijos iniciatyvai dėl alkoblokų sistemos diegimo Lietuvoje. Siekiant paspartinti šios sistemos įteisinimo procesą, numatoma inicijuoti kai kurių teisės aktų pataisas.

„Dėl neblaivių vairuotojų kaltės pernai šalies keliuose žuvo net 47 žmonės, arba daugiau nei 17 proc. visų 2014 metais žuvusių eismo dalyvių. Ši liūdna statistika mus verčia imtis neatidėliotinų priemonių. Viena jų – alkoblokai, kurie galėtų tapti neblaivių vairuotojų reabilitacijos programos dalimi ir būtų sąmoningai pasirenkama auklėjamoji priemonė“, – sako susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

Šie elektroniniai prietaisai, neleidžiantys neblaiviam vairuotojui užvesti variklio, galėtų būti įrengiami automobiliuose savanoriškumo principu. Svarstoma galimybė reabilitacijos programoje dalyvavusiems ir alkoblokus pasirinkusiems vairuotojams perpus sumažinti teisės vairuoti atėmimo terminą. Numatoma, kad ši priemonė, skirta neblaiviems vairuotojams drausminti, būtų privaloma didelės rizikos arba didesnės svarbos transporto priemonėse: mokykliniuose autobusuose, viešajame, komerciniame, komunaliniame transporte.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija