„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (181)

2015 m. gruodžio 18 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Gailestingumo jubiliejus ir Atgailos sakramentas

Popiežius Pranciškus iškelia Viešpaties artumo patyrimą išpažintyje

Mindaugas Buika

Šventasis Tėvas klauso jaunų žmonių
išpažinčių per Pasaulines Jaunimo dienas
Brazilijos mieste Rio de Žaneire

Panašiai kaip besibaigiančių Pašvęstojo gyvenimo metų vaisiai kiekvienos parapijos ir vyskupijos bendruomenėje pirmiausia bus matomi iš pašaukimų į vienuolinį gyvenimą ir kunigystę gausos, taip prasidėjusių Šventųjų gailestingumo metų sėkmę atspindės tikinčiųjų susibūrimo prie klausyklų gausa. Ne veltui Lietuvos vyskupai šių metų proga paskelbtame kreipimesi primena, kad „Jubiliejiniais Gailestingumo metais popiežius Pranciškus ragina iš naujo atrasti ir patirti Atgailos ir Susitaikymo sakramento galią“. Apie tai pats Šventasis Tėvas rašo dar rugsėjo 1 dieną paskelbtame laiške kunigams, kurį aptarsime priede „Pro Vita“, kadangi paliečia svarbius gyvybės gynimo, ligonių ir neįgaliųjų globos ir kalinių sielovados klausimus.

Palankios sąlygos atlaidams


Kieno gyvenimas „mažiau vertingas“

Katalikų, stačiatikių ir evangelikų liuteronų bažnyčių Lietuvoje kreipimasis dėl dirbtinio apvaisinimo reglamentavimo

Vėl atnaujinus Dirbtinio apvaisinimo įstatymo projekto svarstymą Lietuvos Respublikos Seime, norime išsakyti mūsų nesikeičiančią poziciją, išreikštą dar 2011 metų gegužės 17 dienos komunikate.

Ir toliau solidarizuodamiesi su nevaisingais sutuoktiniais norime priminti, kad pagalba nevaisingumo atveju negali peržengti pagarbos žmogaus gyvybei, orumui bei šeimai ribų.   Krikščioniškoji etika atliepia šiandienos medicinos mokslo įrodytą tiesą, kad žmogaus gyvybė atsiranda nuo prasidėjimo momento. Jau nuo zigotos susidarymo savo egzistavimą pradėjusiam unikaliam asmeniui privalo būti užtikrinta prigimtinė teisė į gyvybę. Raginame nepritarti siūlomam perteklinių embrionų sukūrimui, jų šaldymui ir – prisidengiant „išėmimo iš apyvartos“ terminu – jų sunaikinimui, pasibaigus saugojimo užšaldžius laikui.


Kodėl 0 promilių vairuotojams nebūtų daugumos interesų pažeidimas?

Prof. Aurelijus Veryga,

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas

Vos tik Vidaus reikalų ministerija informavo, jog užregistruoti pasiūlymai dėl 0 promilių visiems vairuotojams, Premjeras interviu pasakė, kad iš principo pritaria šiam siūlymui, bet reikėtų atsiklausti gydytojų. Ir iš karto atsirado „paslaugių gydytojų“, kurių nuomonės ilgai laukti nereikėjo.

Spaudoje atsirado štai toks pareiškimas: „Įteisinus nulio promilių ribą vairuotojams, gali būti pažeisti teisėti didžiosios visuomenės dalies, vartojančios alkoholį atsakingai, interesai“, – sako gydytojas psichiatras, Vilniaus priklausomybės ligų centro direktorius Emilis Subata.

Išdėstyta ir daugiau „argumentų“. Jis teigė, jog daugumoje Europos Sąjungos valstybių leistina alkoholio riba kraujyje vairuotojams yra 0,5 promilės. Aiškių argumentų dėl reikšmingai sumažėjusios reakcijos pavartojus nedidelį kiekį alkoholio esą nėra. Tai yra daugiau spekuliacinis klausimas, jei minimalūs kiekiai netrikdo atsakingo vartojimo.


Seimo narių dovana rinkėjams – pusantro kibiro alkoholio kiekvienam penkiolikmečiui

Larisa Dmitrijeva,

Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė

Susirūpinimas alkoholizmo problema – tik pigus tuščiažodžiavimas?

Susidarė įspūdis, kad lapkričio pradžioje Kražiuose įvykusios žudynės sukrėtė visą Lietuvą – nuo Prezidentės iki mokyklinuko. It vampyras, alkoholio ištroškęs Rimantas Bekentis tris dienas žudė miestelio gyventojus, sulaikytas pripūtė daugiau nei tris promiles alkoholio ir net nesuvokė, ką buvo padaręs. Pati šalies Prezidentė nuvyko į Kražius, asmeniškai aukų artimiesiems išreiškė užuojautą, o gedinčiai Kražių bendruomenei palinkėjo stiprybės. Po šių įvykių viešojoje erdvėje prasidėjo aktyvios diskusijos apie alkoholizmo gydymą, alkoholio prieinamumo ribojimą, suvartojimo mažinimą, aktyvesnę alkoholio kontrolę ir t.t. Atrodė, kad pagaliau visi suprato, kokią žalą gali atnešti besaikis ir nekontroliuojamas alkoholio vartojimas, bei pasiryžo kartu spręsti šią problemą. Deja, tik pasivaideno. Visos diskusijos dėl Kražių tęsėsi vos porą savaičių, o vėliau ne tik nutilo, bet ir vėlesnis kolegų Seimo narių elgesys parodė, kad demonstruotas susirūpinimas alkoholizmo problematika tebuvo pigus tuščiažodžiavimas.


Alkoholio kontrolė: ar įmanoma, kad avys būtų sveikos ir vilkai sotūs?

Arminas Mockevičius

Dažnai matome, kaip Seimo nariai iš paskutiniųjų stengiasi suderinti priešingus interesus. Tai labai sveikintina ir toks yra jų darbas. Tiesą pasakius, jis yra labai sunkus. Tačiau kartais šie interesai tiesiog nesuderinami.

Situacija labai panaši į mūsų liaudies išmintį, kai piemuo nori suderinti šeimininko interesus, kad avys būtų sveikos, ir vilko interesus, kad jis būtų sotus. Ar tai įmanoma? Pasvarstykime... Piemuo gali visada pasirinkti: 1) bendradarbiauti su vilku, duoti po vieną avytę kasdien; 2) gali iš viso neleisti pjauti avių, aptverdamas jas tvoromis, gąsdindamas vilką ir pan.; 3) gali bandyti derėtis su vilku ir sudaryti su juo kažkokias sutartis (bet ar vilkams tai rūpi?), 4) nieko nedaryti ir stebėti, kai vilkas vieną po kitos pjauna avis, tikėdamasis, kad jis pasisotins.


Alkoholio vartojimas ir vairavimas – nesuderinami dalykai

Ramūnas Karbauskis

Aktyviai remiu vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio siūlymą dėl nulio promilių ribos visiems vairuotojams. Priešininkai pradėjo sekti pasakas, kuriose galimomis nulio promilių siekimo „aukomis“ pavertė dantų skalavimo skysčio ir kefyro vartotojus. Tose pasakose nutylima, kad toks ribojimas jau taikomas pradedantiesiems, taksi, motociklų, mopedų ir didesnių transporto priemonių vairuotojams.

Nežinau nė vieno atvejo, kai dėl kefyro ar kito produkto būtų kilusi problema. O gal tarp šio ribojimo priešininkų yra manančių, jog taksi vairuotojus kefyras veikia kitaip nei visus kitus? Neapsimetinėkime naiviais, kalbame apie sprendimą, kuris nebeleistų vairuotojui pačiam spręsti dėl jo suvartoto alkoholio įtakos jo vairavimui ir galimų promilių skaičiui. Skaitant naujienas apie visuomenei žinomus sportininkus, atlikėjus, politikus, sustabdytus neblaivius prie vairo, norisi tikėti, jog jie pirmieji balsuotų už nulio promilių ribą, nes nebūtų pagundos sėsti prie vairo pavartojus nors truputį alkoholio.


Šiuolaikiniai degalinių feodalai

Prof. Aurelijus Veryga,

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas

Dabar jau net smalsu, kas ir kiek sugebėjo sumokėti ar ką pažadėti politikams, kad alkoholio klausimas degalinėse susilaukė beveik tokio pat susidomėjimo kaip kitų metų biudžeto svarstymas, ir svarbiausia, kad tai daroma skubos tvarka. Viskas pasiekė tokį lygį, kad Seimo nariai suorganizavo degalinių atstovams leidimą piketuoti šalia Seimo plenarinių posėdžių salės, o nevyriausybinių organizacijų atstovams net su teminiais marškinėliais pasėdėti balkone neleidžiama.

Ačiū žurnalistams, kurie vis dėlto neleidžia šiam klausimui pasidengti užmaršties dulkėmis, ir visi, kurie turi bent kruopelę blaivaus proto, gali suprasti, kad tiek degalinių atstovai, tiek jų interesams atstovaujantys Seimo nariai be perstojo blefuoja. Štai neseniai vienoje radijo laidoje Dangutė Mikutienė teigė, kad trečdalis degalinių jau išnuomavo patalpas prekybai alkoholiu degalinėse kitoms įmonėms. Toje pat laidoje Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentė Daiva Jokšienė teigė, kad jų asociacijoje tokių degalinių nėra. D. Mikutienė eteryje ir toliau piktinosi, kad būdamas užimtas Seimo Sveikatos reikalų komitetas yra priverstas svarstyti visokius niekinius pasiūlymus. Jau nespėjau paklausti, kodėl piktinasi, nes patys Seimo nariai tuos siūlymus ir pateikė, o tas pyktis panašus į videoįrašų svetainėse plitusį vaizdelį apie šunį, kuris kanda sau į koją ir pats pyksta. Buvo piktinamasi tuo, kad nepalaikomos kompleksinės priemonės.


Ar blaivybės puoselėtojams pavyks įveikti alkoholio lobistus?

Tai, kas vyksta Seime svarstant Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, verta feljetono arba atitinkamų tarnybų tyrimo. „Baigiantis sesijai, skubant svarstyti Valstybės biudžetą ir kitus labai svarbius įstatymus, siekiama pakeisti tai, dėl ko Seimas jau pasisakė net du kartus – prekybos alkoholiniais gėrimais degalinėse turi nelikti. Argumentai, kai girti vairuotojai užmuša žmones, kai degalinėse alkoholį nusiperka nepilnamečiai, kai Lietuva gėdingai įvardijama kaip daugiausiai alkoholio vartojanti šalis ir t.t., verčia atsikvošėti. Ar tiems socialdemokratams, kurie pritaria tokiai prekybai, nėra svarbus partijos pirmininko Algirdo Butkevičiaus teiginys, kad degalinių paskirtis yra pardavinėti degalus, o ne alkoholį“, – Seime diskusijų metu kalbėjo Seimo narė Rima Baškienė ir pateikė chronologiją: 2011 m. gruodžio 23 d. Seimas priėmė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą, kuri nuo 2016 m. sausio 1 d. uždraudžia prekybą alkoholiu degalinėse, 2015 m. kovo 17 d. socialdemokratai Andrius Palionis, Eduardas Šablinskas ir Juras Požėla įregistravo įstatymo pataisą, kuria siūlė nukelti draudimo įsigaliojimą iki 2019 m. sausio 1 d., po dviejų dienų Antanas Matulas su grupe Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narių įregistruoja projektą, kuriuo siūlo degalinėse leisti prekiauti ne visu alkoholiu, o tik tuo, kurio etilo alkoholio koncentracija yra iki 15 proc., panašią pataisą įregistruoja ir „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis. Kaip vertinti tokus siūlymus? 2015 m. lapkričio 10 d. Seimas ženklia balsų persvara antrą kartą nepritarė siūlymui pratęsti prekybą alkoholiu degalinėse.


Seimas atmetė siūlymą nutraukti konstitucinės šeimos sampratos pataisos vilkinimą

Gruodžio 1-ąją Seimas nepritarė protokoliniam nutarimui, kuriuo svarstant Konstitucijos pataisą dėl šeimos apibrėžimo socialdemokrato Juliaus Sabatausko vadovaujamas Seimo Teisės ir teisėtvarkos (TTK) komitetas būtų pakeistas kitu. Šia Konstitucijos pataisa 106 parlamentarai siūlo šeimą nedviprasmiškai susieti su santuoka ir motinyste bei tėvyste, tačiau kol pataisos nesvarstė TTK, ji negali pasiekti plenarinio posėdžio.

„Seimo dauguma yra patenkinta stagnacija svarstant Konstitucijos pataisą, kuria šeima būtų aiškiai apibrėžta. Jeigu liberalai tokiu balsavimu laikosi ideologinės pozicijos, tai „prieš“ balsavę arba susilaikę socialdemokratai bei darbiečiai tiesiog slepiasi nuo žmonių. Jiems patogu prieš rinkimus nerodyti, ką iš tikrųjų laiko šeima, nes būdami „progresyvūs“ bijo neįtikti daliai savo rinkėjų. Todėl jie stengsis klausimą vilkinti iki Seimo kadencijos pabaigos, o daugiau kaip dvejus metus pataisą stalčiuje išlaikęs ir nė vieno veiksmo dėl jos nesiėmęs J. Sabatauskas tam yra jau pasiteisinęs būdas“ – teigia R. Dagys.


Dominikos Respublikoje abortų legalizavimą sustabdė Aukščiausiasis Teismas

Dominikos Respublikos Konstitucinis Tribunolas paskelbė išvadą, jog prezidento Danilo Medinos pastangomis priimtos abortus legalizuojančios pataisos prieštarauja šalies Konstitucijai. Naujas įstatymas, prezidento proteguotas kaip plačios baudžiamojo kodekso reformos dalis, apėmė ir straipsnį, įteisinantį abortus išprievartavimo, kraujomaišos ir gydytojų manymu  „su gyvybe nesuderinamos“ vaiko ligos atvejais.

2014 metų gruodį prezidentui pasirašius įstatymo pataisas, pelno nesiekiančios nevyriausybinės organizacijos pateikė ieškinį, kvestionuojantį tokių pataisų konstitucingumą. Jų teigimu, naujasis įstatymas prieštaravo Konstitucijos 37 straipsniui, užtikrinančiam teisę į gyvybę nuo pradėjimo iki natūralios mirties. Teismo dėmesys taip pat atkreiptas į faktą, kad už galutinį įstatymo tekstą, prieš teikiant jį pasirašyti prezidentui, balsavo tik parlamento Atstovų rūmai, nors kiekvienam įstatymui šalyje būtinas ir aukštųjų rūmų pritarimas. 2015 metų sausį Dominikos Respublikos Vyskupų konferencija išplatino viešą laišką, kuriame išreiškė paramą teisinėms pastangoms apsaugoti teisę į gyvybę ir paskelbė „meldžianti Šventosios Dvasios nušvietimo Aukščiausiojo teismo teisėjams, kad šie gintų Konstitucijos vertybes“.


Kauno arkivyskupas aplankė Kauno krikščioniškuosius gimdymo namus

Gruodžio 11 dieną, Advento penktadienį, Krikščioniškuosius gimdymo namus Miško gatvėje aplankė Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas.

Šiandien Krikščioniškieji gimdymo namai – sudėtinė Respublikinės Kauno ligoninės dalis, kur atvykstama gimdyti bei gydomos ginekologinės ligos. Tai viena seniausių moterų ligoninių Lietuvoje, veiklą pradėjusi ikikarinėje Lietuvoje. Tai buvę privatūs gimdymo namai, kurie buvo nacionalizuoti, anksčiau jie visuomenei buvo žinomi kaip I-ieji Kauno gimdymo namai. Skaičiuojama, kad per tuos beveik 90 įstaigos veiklos metų čia yra gimę tiek vaikų, kad sudarytų Panevėžio didumo miestą...

Daugiau kaip prieš 20 metų šviesaus atminimo kardinolas Vincentas Sladkevičius palaikė idėją Kaune turėti moterų ligoninę, kur žmogaus gyvybė būtų saugoma nuo pat jos užsimezgimo, kur medikai dirbtų nepažeisdami krikščioniškų principų.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija